Viborg: - Jeg tror måske, den er her... Ja, det er den! Vores første skat!
Begejstringen var stor, da vi fandt vores aller første skat. Godt gemt bag jernpladerne måtte jeg med fingrene mærke mig frem, indtil jeg i spindelvævet fandt noget. En cache.
Papiret blev hurtigt taget ud af skatten, og jeg fik noteret vores navne og datoen, så andre kan se, vi har været forbi. Det lykkedes. Så var vi i gang.
Med hjælp fra telefonen i hånden og det aktive kort med GPS var vi på skattejagt rundt i Viborg som såkaldte geocachere. Geocaching er verdens suverænt største skattejagt med over tre millioner skatte rundt på hele kloden.
På Viborgegnen er der flere hundrede skatte at jage, og de kan være gemt på alle mulige måder. Der findes skatte i alt fra store madkasser til små filmruller eller bitte små hylstre til hukommelseskort.
Geocaching er ikke et nyt begreb, men har eksisteret i omkring 20 år. Det handler om at følge et kort gennem app’en for at finde en skat – en såkaldt cache. I perioder har geocaching været en stor aktivitet, men efter at mobilspillet Pokémon Go kom til, blev jagten på caches mindre.
Der er dog kommet en opblomstring for geocachere, og især i år hvor mange holder ferie herhjemme, er der igen kommet gang i jagten.
Unikke steder
På de skatte vi finder i Houlkær-området denne formiddag, ses det tydeligt, at det blot er et par dage siden, der sidst var skattejægere forbi de gemte poster.
En af de lokale, der gør sig rigtig meget i geocaching, er Tommy Kirk Damsgaard. Han har gennem tiden sat omkring 250 poster ud i landskabet i Viborg og omegn, og så har han selv været på jagt utallige gange med familien i både indland og udland.
- Det er jo en fed turist-ting og en helt anden måde at komme ud på. Også i sit eget lokalområde. Man får en historie hvert eneste sted, hvad end du så besøger Romlund Kirke, Banestien eller Dollerup Bakker. Vi lokale viser jo det frem gennem skattene, som vi synes, er specielle eller spændende, fortæller Tommy Kirk Damsgaard, der er en såkaldt geocache-owner.
Han nyder at kunne give folk en god oplevelse og efterfølgende kunne læse deres beskeder i app’en, hvor man registrer sine fund.
- Jeg synes, det er sjovt at gøre noget, som andre får glæde af. For mig er fornøjelsen at få andre til at tage ud og lede. For nogen er det en kæmpe oplevelse at tage rundt og finde de her skatte, også selvom det jo egentligt kun er en bøtte med noget papir i. Men for dem er det en skat, siger Tomme Kirk Damsgaard og fortsætter:
- Og folk har alle muligt anekdoter om, hvorfor de netop havnede der. Det er både folk, der har planlagt hele deres ferie efter geocaching, og nogen der måske bare havde et kvarter til overs, inden bussen kom.
Selv har Tommy Kirk Damsgaard også brugt konceptet på sine ferier, for det giver nogle helt anderledes oplevelser, end dem guidebøgerne fortæller om.
- Jeg har selv været en tur i Paris, hvor vi fik mange lokale ting vist frem, fordi vi brugte denne her metode. Det var steder, der bestemt ikke var med i nogen turistbrochure eller guidebog, og som vi ellers aldrig havde fundet – blandt andet en fin lille baggård fyldt med mosaik-fliser, hvor der stod ”jeg elsker dig” på alle sprog, siger geocacheren og fortsætter:
- Man kan sagtens tage til udlandet, i zoologiske haver og så videre, men det her er noget, man kan dyrke hele sommerferien, uden det koster noget. Og i hele verden endda.
Overraskende glæde
- Ej, hvor er det sjovt! Denne her blev første gang fundet i november 2016.
Denne gang var det min makker, Emma, der var begejstret, efter at hun havde haft fingrene i et lille bitte fuglehus, der dog ikke gemte på en rede, men i stedet en cache. Det overraskede os begge, hvor mange der egentligt havde vadet gennem skovbunden ligesom os for at finde netop dette lille uægte fuglehus. Vi måtte til nøds bruge ledetråden, før vi fik øje på den gemte skat.
Vi blev overraskende glade, hver eneste gang det lykkedes os at finde en post. Selvom det lyder utrolig simpelt, så er det faktisk en rigtig sjov, og i øvrigt sund, aktivitet at begive sig ud på.
Ingen af os havde bevæget os rundt på stierne i dette område før, så vi snakkede om alle de sjove og forunderlige ting, vi mødte på vores vej.
Da benene og snakketøjet var ved at være trætte for denne gang, bevægede vi os tilbage til vores parkerede bil. En håndfuld caches rigere havde vi nu testet en helt anderledes ferieaktivitet, hvor alle kan være med.
Men husk lige de gode sko, hvis jagten pludselig griber om sig.
Tommy Kirk Damsgaard, såkaldt geocache-owner.Det er jo en fed turist-ting og en helt anden måde at komme ud på. Også i sit eget lokalområde. Man får en historie hvert eneste sted, for vi viser jo det frem gennem skattene, som vi synes er specielle.