Annonce
Viborg

Folkebladets journalister: Her er de historier, der har gjort størst indtryk i 2019

2019 har som alle andre år budt på mange historier, som har gjort stort indtryk på journalisterne på Folkebladet. Collage: Stine Elkær
År 2019 er ved at være slut, og journalisterne på Viborg Stifts Folkeblad ser tilbage på de historier, der har gjort størst indtryk på dem i løbet af det forgangne år.
Annonce

Viborgegnen: I løbet af året møder vi journalister utroligt mange spændende historier og interessante mennesker. De gør selvfølgelig alle indtryk, men der er især nogle historier, som kommer ind under huden på os, og som vi ikke kan slippe igen.

Folkebladets journalister har kigget tilbage på året, der er gået, og udvalgt én artikel hver, som vi særligt vil mindes fra 2019.

Se listen her og giv dig endelig i kast med at læse eller genlæse vores favorithistorier via de direkte links.

- Nogen skulle dø, før jeg kunne leve videre

Foto: Morten Pedersen

Denne artikel er skrevet af og udvalgt af Stine Elkær.

- Det gør altid stort indtryk, når folk lader mig og læserne komme helt tæt på, så vi får den hudløst ærlige historie. Sådan var det med maleren Lars Holm, der for to år siden fik nye lunger efter en organdonation. Udover at give læserne og mig en konkret forklaring på, hvordan sådan en organdonation fungerer, så turde Lars Holm også fortælle om de dårlige dage, der også ventede på den anden side. Han har fået et nyt liv på både godt og ondt, og hans historie gav virkelig stof til eftertanke.

Tidligere papfar får to års fængsel for grov vold mod spædbarn

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix.

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Eskil Lyngsøe.

- I begyndelsen af december satte Retten i Viborg sit punktum i en frygtelig og langstrakt sag om mishandling og grov vold mod en baby på Tjele-egnen. Jeg var med helt fra begyndelsen, da den dengang fire måneder gamle drengs mor og papfar i november 2017 var i grundlovsforhør. Sigtelsen mod moren blev senere droppet, men to år senere – i november i år – kom den tidligere papfar, Patrick Lykke, for retten. 3. december fik han sin dom: To års ubetinget fængsel for grov vold. Han havde over flere måneder udsat den lille dreng for rystevold, tryk, slag og meget mere, så babyen fik flere hjerneblødninger og brud på både ribben og skinneben. I løbet af sagen kom det frem, at den lille dreng, som har fået så forfærdelig en begyndelse på livet, heldigvis er i hastig bedring, men det er endnu ikke til at sige noget om, hvorvidt han får varige skader som følge af mishandlingen.

Marianne løber for at vinde - over sig selv

Privatfoto

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Jens Peder Østergaard.

- Artiklen om psykologen Marianne Kleist, der er ekstremløber og i år løb 250 kilometer gennem Sahara-ørkenen, var lidt speciel for mig, fordi jeg synes, at det er netop er ”ekstremt” at løbe så langt i 40-50 graders varme gennem en ørken. Men også fordi hun ifølge sig selv ikke er konkurrenceløber i gængs forstand, men mest løber for fællesskabets skyld. Og for at overvinde sig selv og blive mentalt stærkere af det. Og så er det måske ikke en – i øvrigt overtatoveret – midaldrende psykolog, man først tænker på, hvis man endelig skulle se en ekstremløber foran sig – eller hur?

Seks års fængsel til dækkongen fra Viborg: Nu skal landsretten bedømme sag om millionsvindel

Foto: Preben Madsen

Denne artikel er skrevet og udvalgt af journalist Ole Bjærge.

- Hyldet af politikere og kolleger i det danske erhvervsliv. Bent A. Nielsen, stifteren af Genan, var i årevis en stor mand lokalt og nationalt, men han faldt helt ned fra tinderne, da han i begyndelsen af april blev dømt til seks års ubetinget fængsel for svindel med millioner af kroner. En yderst spændende (og meget indviklet) sag at følge. Og den fortsætter, for Vestre Landsret skal om en måneds tid indlede ankesagen.

Portræt af en gås: Derfor kan omstridte vindmøller skade gåsebestand

Foto: Thorkil Brandt

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Jakob Thorup Thomsen.

- Beretningen om den truede gåseart tajga-sædgås, som om vinteren holder til ved Tjele Langsø, var rigtig interessant at fordybe sig i. For det første fordi gåse-arten er helt central i en af årets meget omtalte "ballade-sager", nemlig striden om, hvorvidt der skal rejses vindmøller i det område, hvor gæssene holder til.

For det andet fordi gæssene har en fascinerende levevis, hvor de holder sammen i par hele livet og trækker mange hundrede kilometer forår og efterår for at komme til og fra yngleområderne i det nordlige Skandinavien. Og for det tredje, fordi forskerne ligger inde med rigtig meget viden om, hvordan denne gåseart lever, fordi nogle af gæssene i årevis har været forsynet med radiosendere. I begyndelsen af 2020 tager Viborg Byråd endelig stilling til vindmølleprojektet.

Først løb han for rekorder - så løb han for sit liv

Foto: Morten Pedersen

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Christian Hald Christensen.

- Hans Mygind fortæller i denne artikel om, hvordan passionen for løb opstod, gjorde ham afhængig, og siden hjalp ham ud af sit livs krise. En meget personlig og ærlig beretning fra en mand, som mange i Viborg på den ene eller anden måde er løbet ind i gennem årene. Helt klart et af de interviews, som gjorde størst indtryk på mig i 2019.

Døden i den mørke bil

Foto: Morten Dueholm

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Andreas Søndergaard.

- Det er gudskelov sjældent, at tre personer dør i én ulykke. Endnu mere sjældent er det, at den skyldige bare forsvinder. Det var dog tilfældet en mørk februarmorgen i 2009. Op til 10-årsdagen for den forfærdelige ulykke, som kostede tre unge, værnpligtige livet, arbejdede jeg intenst på at klarlægge, hvad der præcist skete, da så mange skæbner blev forandret på et splitsekund. I historien her rekonstruerer jeg ved hjælp af vidneudsagn og politiets dokumenter omstændighederne omkring ulykken, ligesom jeg også fik lov til at interview Anne Øster, som er søster til Morten, der blev dræbt den morgen. Den dag, artiklerne blev bragt, var samtidig den dag, hvor den skyldige - som aldrig blev fundet - kunne ånde lettet op. Denne dag blev sagen nemlig juridisk forældet - mens den uden tvivl stadig står lysende klart i erindringen hos rigtig mange mennesker, som må bære sorgen og savnet med sig.

Stoholm-familie måtte selv kæmpe for specialtilbud til autistisk søn

Foto: Uffe Salomonsen

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Uffe Salomonsen.

- Artiklen om Oliver Malmberg og hans familie fra Stoholm sætter lys på et sjældent beskrevet problem: Hvad gør man, når ens barn ikke passer ind i det gængse folkeskoletilbud? Her fortæller familien og Oliver, der har en autismediagnose og en diagnose som multisensibel, om ikke at kunne rumme den almindelige folkeskole, og om det familien oplevede som en kamp for at få et tilbud, hvor han bedre kunne trives i dagligdagen.

I øvrigt også en artikel som af forskellige årsager var undervejs i over et år, før det endelig blev til det interview, som artiklen er et resultat af.

Den ydmyge dreng fra Skive kan blive Viborg FF's næste millionsalg

Foto: Morten Dueholm

Denne artikel er skrevet og udvalgt af sportsredaktør Danni Kristensen.

- Vi er i 2019 begyndt at lave podcast, og dette er i mine øjne et eksempel på, at de interviews, som vi laver som podcast, også kan fungere rigtig godt, når de bliver lavet om til skrevne artikler. Frederik Brandhof er normalt ikke en fodboldspiller, der taler særlig meget, når man interviewer ham, og derfor havde jeg forberedt dette podcast-interview ekstra grundigt - og det gav pote, for han gav virkelig noget af sig selv i podcasten, hvilket så betød, at jeg havde bedre forudsætninger for at lave et godt portrætinterview med ham.

Historien om Madsens Hotel gemt i jorden

Foto: Morten Dueholm

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Hanne Bliksted Jensen.

- Engang var Madsens Hotel Bjerringbros stolthed, men det var farvel til hotellet for altid, da der i november blev gravet en tidskapsel ned, hvor Boligselskabet Sct. Jørgen nu bygger 33 lejligheder. En tidligere tjener og Fredagsklubben - en flok ældre herrer, som tidligere mødtes på hotellet - var på pletten og kunne fortælle historier fra dengang Bjerringbro havde et hotel. I marts indviede Viborg Kommune en sundhedssatellit i hotellets forhus.

Minnas egen opvækst gav inspiration til fond

Foto: Morten Pedersen

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Christine Krüger Hansen.

- I starten af året blev vi bekendt med, at Minna Due Jensen, Børnenes Ven og gift med Niels Due Jensen, fyldte 75 år. Det skulle fejres, og Minna Due Jensen havde selv besluttet, at fødselsdagen skulle stå i børnenes tegn.

Derfor var der indbudt til et stor velgørenhedsarrangement, hvor alle pengene gik ubeskåret til fonden: Børnenes Ven, som hun havde stiftet nogle år tidligere. Jeg fik æren af at skrive fødselsdagsportrættet af Minna Due Jensen, der bærer på et hjerte af guld og så generøst hjælper og deler ud af sine egne midler og kræfter. Sammen fik vi også lavet en aftale om, at Bjerringbro Avis også gerne ville være med til at give noget til fonden i forbindelse med fødselsdagen, og sammen med en lang række lokale erhvervsdrivende bragte vi tillykke-annoncer i avisen, der mundede ud i et overskud til fonden, som jeg egenhændigt overrakte til Minna Due Jensen på 32.250 kroner.

Selv havde Minna Due Jensen betalt alle udgifter i forbindelse med arrangementet, således at pengene fra billetsalget ubeskåret gik til fonden, og derudover havde hun også bedt folk om at betænke Børnenes Ven og ikke hende selv, hvis de ønskede at give hende en fødselsdagsgave.

Alt i alt blev der i forbindelse fødselsdagen samlet 252.000 kroner ind til fonden, og det gjorde stort indtryk på mig, hvor stor en velvillighed der var i lokalsamfundet for at bakke op om den gode sag

12-årige Ina blev ramt af lygtepæl: Jeg er verdens mest heldige, uheldige pige

Foto: Dorte Søgård Schou

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Dorte Søgård Schou, redaktør for Ugeavisen Møldrup-Aalestrup.

- 12-årige Ina Frederiksens historie er en fortælling om ren og skær tilfældighed, og så er det også en beretning om en ganske eftertænksom og reflekteret 12-årig pige. En stille sommerdag kom hun gående på fortovet efter at have sagt farvel til et par skolekammerater, og få minutter senere blev hun strejfet af en flere hundrede kilo tung lygtepæl. Ina fik svære skader, men kæmpede sig i løbet af sommeren gennem mange behandlingsforløb. Det var et spørgsmål om splitsekunder, havde politiet efterfølgende sagt - og så havde lygtepælen ramt anderledes, og Ina havde ikke været her i dag. En forfærdelig tanke, som Ina selv var ganske klar over og havde gjort sig dybe tanker om.

De fem Hald'er står klar om et års tid

Foto: Morten Dueholm

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Niels-Christian Jönsson.

- Både som alment historieinteresseret person og som journalist har det været utrolig spændende at følge projektet De fem Hald’er gennem flere år. I løbet af 2019 har det ambitiøse projekt, der samler 800 års historie på et sted, for alvor taget form, og jeg ser frem til at følge det helt til dørs – med forventet officiel åbning i slutningen af 2020. Det bliver en attraktion af international karakter.

Bonnie tager sig af rengøring, madlavning og hjertestop

Foto: Morten Pedersen

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Nicole Leicht Oszadlik.

- Kort tid efter min første dag som journalistpraktikant på folkebladet begyndte jeg at arbejde på en serie, der skulle sætte fokus på nogle af de medarbejdere på sygehuset, man ikke hører eller ved så meget om. Den første, jeg talte med, var Bonnie Klosterskov, som på en helt almindelig arbejdsdag det ene øjeblik kan stå og redde seng på en patientstue og det næste give hjertemassage i den anden ende af akutafdelingen. Et utroligt vigtigt arbejde, som man sjældent – måske tæt på aldrig – hører om i medierne. Derfor betød det også meget for mig at få lov at sætte fokus på sygehusets skjulte helte gennem min serie.

Børnecancerfonden gav Lucas og familien åndehuller i en svær tid

Foto: Morten Dueholm

Denne artikel er skrevet og udvalgt af Thomas Christensen Mark, redaktør på Viborg Nyt.

- Hvad der begyndte som et tip om, at det snart var frist for at søge om at køre med Team Rynkeby til Frankrig, blev foldet ud til en noget større historie. For ét var historien om, at mange cykler til Frankrig. Mindst lige så interessant var det, hvem de cykler til Frankrig for. Det ansigt på historien gav Lucas - og det var heldigvis en god fortælling om, hvad det betyder for kræftramte børn at have en organisation som Børnecancerfonden til at støtte op om hele familien under et så voldsomt sygdomsforløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce