Annonce
Rundt om Viborg

Fonde støtter nyt mødested i Fjordklyngen

Værestedet i Låstrup er fælles mødested for landsbyerne i Fjordklyngen. Her er vi til motionsdag ved en tidligere lejlighed. Arkivfoto: Preben Madsen
Realdania og Lokale- og Anlægsfonden sender 4,5 millioner kroner til omdannelsen af Kulturcenter Værestedet i Låstrup til et mangfoldigt mødested for hele Fjordklyngen.

Fjordklyngen: Realdania og Lokale- og Anlægsfonden er klar med 4,5 millioner kroner, der skal bruges til at omddane Kulturcenter Værestedet i den tidligere skole i Låstrup til et mangfoldigt mødested for landsbysammenslutningen Fjordklyngen.

Realdania og Lokale- og Anlægsfonden støtter i alt seks nytænkende mødesteder i landsbyklynger med i alt knap 23 millioner kroner. De seks projekter skal styrke hverdagslivet, fællesskabet og fritidslivet uden for de største byer i Danmark, og et af de seks af er altså projektet i Fjordklyngen, der består af de seks landsbyer Skals, Sundstrup, Skringstrup, Ulbjerg, Nr. Rind og Låstrup.

Støtten glæder formanden for Fjordklyngerådet, Inge Carlskov fra Skringstrup.

Annonce

- Det er vi meget glade for. Det er noget, vi i fællesskab har arbejdet for i flere år. Vi er i gang med en områdefornyelse, og i den forbindelse fik vi støtte fra Realdania til at lave oplægget til at projekt for Værestedet, som en del af en kampagne om netop nye mødesteder. Og nu har vi også fået støtte til at gennemføre det, så det er rigtigt godt, siger Inge Carlskov.


Det er vi meget glade for. Det er noget, vi i fællesskab har arbejdet for i flere år.

Inge Carlskov, formand for Fjordklyngerådet.


Hun håber, at man kan være klar med det omdannede mødested i 2022, hvor områdefornyelsen efter planen skal være afsluttet.

De 4,5 millioner kroner er omkring det halve af den samlede udgift. Derudover støtter kommunen også projektet -  det er fortsat kommunen, der ejer den tidligere skole i Låstrup - og så skal man søge hjælp fra andre fonde og selv stille med en medfinansiering via blandt andet arrangementer, fortæller Inge Carlskov.

Mangfoldigt fælleshus

Ifølge visionen for projektet skal det nuværende Kulturcenter Værestedet løftes, så det bliver et "mangfoldigt Fjordklyngehus".

Huset rummer aktuelt omkring 18 forskellige borgergrupper, der dyrker alt fra yoga, cykling, bridge og børnefodbold til håndværk og håndarbejde som vævning, malerklub og trædrejning. Her samles man også om blandt andet foredrag og fællesspisning. Men aktiviteterne er koncentreret om tiden fra september og til april-maj, og skolebygningerne er endnu ikke optimale som mødested for klyngen.

En skitse over det nye mangfoldige Fjordklyngehus fra projektmaterialet. Illustration: Viborg Kommune

Skolen skal derfor bygges om og indrettes med fleksible rum, som ved enkle greb kan forandres og derved understøtte alle brugerne. På første sal skal de unge have en fleksibel base, der kan danne ramme om alt fra streaming og spil til en lille hjemmebiograf.

Annonce

Kræver et løft

Derudover skal der skabes rum for udendørs aktiviteter. Mødestedet skal være udgangspunkt for vandring og cykling på Fjordklyngens MTB-rute og den nærliggende Himmerlandssti og Hærvejen, og desuden skal det være områdets informationscenter for turister.

Inge Carlskov, der er formand for Fjordklyngerådet, glæder sig over udsigten til at det fælles mødested i området får et løft. Arkivfoto: Preben Madsen

Det kræver et løft af bygningerne og de omkringliggende arealer, så de bliver attraktive året rundt.

- Områdets store MTB-klub holder til i en container i gården, og i det hele taget trænger det hele til en renovering og til at blive opdateret. Men det er jo ikke en konkurrent til eksisterende forsamlingshuse. Det er til fælles aktiviteter for hele Fjordklyngen, siger Inge Carlskov.

Annonce

Fremme fællesskaberne

Landsbyklynger over hele landet har haft mulighed for at søge Realdania og Lokale- og Anlægsfonden om støtte til at udvikle et bedre mødested i klyngen.

Mødestederne udspringer af flere års samarbejde mellem DGI, Lokale- og Anlægsfonden og Realdania om etablering af landsbyklynger over hele Danmark. Målet er, at mødestederne er med til at styrke livet i klyngerne blandt andet ved at fremme hverdagslivets fællesskaber, hedder det.

”De nye mødesteder er den foreløbige kulmination på mange års arbejde med at styrke lokale fællesskaber i de danske yderområder. Samarbejde mellem landsbyer kan være med til at vende en negativ udvikling, og vi håber, at andre landsbyklynger vil lade sig inspirere af de gode ideer til konkrete projekter. Et godt mødested kan nemlig gøre det naturligt at samles på tværs af landsbyer, alder og interesser - både planlagt og tilfældigt,” siger Simon Harboe, der er projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse om støtten til de nye mødesteder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce