Annonce
Viborg

Forbud mod alkoholsalg til unge kan ikke så alene

De danske unge ligger i top, når det gælder druk.
Tre ud af fire danskere synes, at salg af alkohol til unge under 18 år skal forbydes, men det kan ikke stå alene, mener sundhedspolitiker og gymnasierektor i Viborg.

Viborg: Antallet af tomme plasticposer i hække og buske omkring forsamlingshuse og festlokaler vil sandsynligvis falde, hvis det bliver forbudt at sælge alkohol til unge under 18 år, hvilket et flertal af danskere faktisk synes, at det skal være.

Kristeligt Dagblad har bedt analyseinstituttet YouGov undersøge danskernes holdning til spørgsmålet. 58 procent har svaret, at de er "helt enige" i, at det skal være forbudt, mens 17 procent har sat kryds i rubrikken "enig".

Indtil videre tegner der sig ikke et politisk flertal i Folketinget for et forbud, der da heller ikke kan stå alene uden andre initiativer. Det mener i hvert fald formanden for social- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune, Åse Kubel Høeg (V), og rektor på Viborg Katedralskole Helge Markussen.

- Lad mig sige det på den måde. Det er i hvert fald ikke et forbud, som Viborg Katedralskole vil gå forrest med, men kommer det ovenfra, så vil vi naturligvis rette ind, siger Helge Markussen, rektor på katedralskolen.

- Et forbud vil ændre meget på den måde, de unge er sammen på. Jeg synes bestemt også, at vi skal arbejde på, at man kan være sammen uden alkohol, og det gør vi faktisk også i flere og flere sammenhænge, føjer rektoren til.


Vores forhold til alkohol er en del af vores kultur, så derfor er det kulturen, der skal ændres.

Helge Markussen, rektor


Et forbud så at sige "overnight" vil have ringe muligheder for succes, mener Helge Markussen.

- Vores forhold til alkohol er en del af vores kultur, så derfor er det kulturen, der skal ændres. Kommer der et forbud, skal alle, der har med unge at gøre, i tæt dialog med dem, siger rektoren.

Annonce

Far og mor

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Åse Kubel Høeg (V), er som udgangspunkt ikke så bange for forbud. Det kom blandt andet til udtryk, da Viborg Kommune indførte rygeforbud for kommunalt ansatte i arbejdstiden.

- Hvis et forbud skal give mening, skal det jo virke, og det er jeg ikke sikker på, at det vil i dette tilfælde. Vil de unge have alkohol, skal de nok få fat i det, siger udvalgsformanden og føjer til:

- Man kan godt forbyde det, men hvad nytter det, hvis de hver aften ser far og mor drikke vin til aftensmaden? Det er hele samfundets indstilling til alkohol, vi skal have ændret. Det er sket i forhold til rygning, så kan vi også gøre det i forhold til alkohol.

Måske er der allerede ændringer på vej fra dem det hele handler om - nemlig de unge.

- Jeg oplever faktisk en stigende polarisering mellem unge, der slet ikke drikker, og så unge der drikker rigtig meget. Jeg tror, at der bliver flere og flere, som aldrig drikker.  Dertil kommer, at eleverne oftere samles i sammenhænge, hvor alkohol slet ikke optræder. Det vil udvikle sig, siger Helge Markussen.

I følge verdenssundhedsorganisationen WHO er danske unge europamestre i druk. En plads den danske ungdom har haft i mange år. Samtidig er Danmark et af de lande, hvor det er nemmeste for unge at købe alkohol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce