Annonce
Rundt om Viborg

Foredrag om flyvepladsen og flygtningelejrene

Man kan høre om Flyvestation Karups historie på onsdag aften i Stoholm Kirkecenter. Arkivfoto: Morten Pedersen
Der er foredrag om tyskernes byggeri af Flyvestation Karup og om flygtningelejrene, der opstod efter krigen på onsdag aften i Stoholm Kirkecenter.

Stoholm: Der er foredrag om Flyvestation Karups historie og om flygtningelejrene ved Grove og Gedhus ved Karup onsdag den 15. maj i Stoholm Kirkecenter.

Det er Fjends Egnshistoriske Forening, der inviterer til at høre mere om et stykke markant Danmarkshistorie i lokal iklædning. Fra klokken 19.00 fortæller Peter Skovmos Nielsen historien om dengang de tyske besættelsestropper forvandlede heden ved Karup til Nordeuropas største flyveplads. Foredraget er opdelt i to kapitler. Først kommer beretningen om tyskerne, der i 1940 indtog Danmark og altså også heden og gik i gang med det store byggeri, der forvandlede et stykke af hedeområdet til en stor militær flyveplads.

Peter Skovmos Nielsen fortæller om, hvordan tyskerne beslaglagde jord og gårde, om organiseringen og markante anlæg på det, der i første omgange hed Fliegerhorst Grove og senere blev til Flyvestation Karup. Det skal også handle om flyvestationen som arbejdsplads, om krigens gang, myter, oprydningen og det retlige efterspil efter krigen.

Annonce
Det er Peter Skovmos Nielsen fra Karup, der fortæller i Stoholm. Arkivfoto: Preben Madsen

Billedplancher

Klokken 20.00 kan man i eget tempo studere de mere end 50 medbragte og ophængte billedplancher med tekst, og så er der kaffepause, inden det skal handle om flygtningelejrene i Grove og Gedhus ved Karup. Lejre der fra 1945 til 1949 var hjemsted for tusinder af tyske borgere, der flygtede fra særligt de fremrykkende russiske tropper i Østpreussen i slutningen af krigen.

Peter Skovmos Nielsen beretter om flygtningenes rejse til Danmark, om danskernes forhold til flygtningene, om lejrenes organisering, om den forbudte fraternisering mellem danskerne og de tyske flygtninge og om facit ved afslutningen.

Foredragsaftenen slutter omkring klokken 21.30. Prisen for at lytte med inklusive kaffe/te og kage er 100 kroner - 40 kroner af billetprisen går til Julemærkehjemmenes arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce