Annonce
Viborg

Foreløbig sejr for mølle-modstandere: Klage får opsættende virkning

Tajga-sædgæssene mister måske 20 procent af deres leveområde ved Tjele Langsø, hvis møllerne bliver bygget. Det kommer måske til at afgøre vindmøllesagen, fordi der er tale om en truet og beskyttet gåseart. Arkivfoto: Thorkil Brandt
Det er overvejende sandsynligt, at tilladelsen til de omstridte Tjele-vindmøller overtræder lovgivningen, vurderer Planklagenævnet. En klage over møllerne får opsættende virkning.
Annonce

Tjele: Et flertal i Viborg Byråd har sagt ja til, at der skal rejses otte vindmøller ved Nr. Vinge tæt ved Tjele Langsø, men nu tyder meget på, at Planklagenævnet vil gribe ind i sagen. Nævnet har netop besluttet, at møllemodstandernes klage over tilladelsen skal have opsættende virkning. Det vil sige, at møllefirmaet ikke må gå i gang med at bygge, før klagesagen er afgjort.

Beslutningen i Planklagenævnet er en foreløbig sejr for mølle-modstanderne. Var der tale om en fodboldkamp, ville de nu være foran 3-0 ved pausen. En klage får i den slags sager ikke per automatik opsættende virkning. Planklagenævnet understreger, at der ikke er tale om en endelig afgørelse, men nævnet vurderer, at Viborg Byråd med sit ja til vindmøllerne overtræder lovgivningen.

Det er møllernes mulige påvirkning af levevilkårene for den beskyttede gåseart tajga-sædgåsen, der nu er på vej til at vælte vindmølleplanerne. Planklagenævnet henviser i sin afgørelse om, at klagen skal have opsættende virkning, til blandt andet Aarhus Universitets vurdering af, hvordan møllerne vil begrænse gæssenes leveområde.

Annonce

Byrådsflertal stod fast

Levevilkårene for tajga-sædgåsen har i hele sagsforløbet  været et af møllemodstandernes væsentligste argumenter, men påstanden om, at den truede gåseart vil lide skade, har ikke kunnet rokke byrådets flertal. Det er Venstre, Socialdemokratiet og SF,  der besluttede, at mølle-projektet skulle gennemføres, men enkelte medlemmer af Venstre og Socialdemokratiet gik dog imod.

Nancy Knudsen, der er medlem af aktivgruppen mod vindmøller, tør godt sige ja til, at der er tale om en halv sejr for modstanderne af mølleprojektet.

- Ja, det er en halv sejr. Der skal meget til, før Planklagenævnet giver en klage opsættende virkning. Det kræver virkelig væsentlige grunde. Der er selvfølgelig tale om en afgørelse på et foreløbig grundlag. Vi er ikke færdige endnu, men vi må betragte det som en halv sejr, siger hun.

Hun undrer sig over, at byrådets flertal trods mange advarsler stod fast på at give tilladelse til vindmøllerne.

- Vi har jo hele tiden gjort opmærksom på, at man har tilsidesat lovgivning og tilladelser, men det var jo også kun et spinkelt flertal, der stod bag afgørelsen, siger hun.

Annonce

Foreløbig stillingtagen

Planklagenævnet skriver i sin afgørelse, at nævnet i sager, hvor klager får opsættende virkning, lægge vægt på, om det er overvejende sandsynligt, "at der i forbindelse med sagens behandling eller afgørelse er sket en væsentlig overtrædelse af den lovgivning, som Planklagenævnet påser". Nævnet understreger også, at der er tale om en stillingtagen på et foreløbigt grundlag, og at der nu skal ske en realitetsbehandling af klagen.

De omstridte vindmøller skal stå i nærheden af Tjele Gods på sydsiden af Tjele Langsø. Kort: Viborg Kommune

I afgørelsen henviser Planklagenævnet til, at tajga-sædgæssene efter Aarhus Universitets vurdering vil få et habittab - det vil sige tab af leveområde - på 20 procent, hvis møllerne bygges.

Nævnet konkluderer, at "det er overvejende sandsynligt, at der i forbindelse med sagens behandling eller afgørelse er sket en væsentlig overtrædelse af habitatlovgivningen". Nævnet understreger dog også, at det med denne afgørelse ikke har givet en forhånds-tilkendegivelse  i forhold til nævnets endelige afgørelse i sagen.


Der er selvfølgelig tale om en afgørelse på et foreløbig grundlag. Vi er ikke færdige endnu, men vi må betragte det som en halv sejr

Nancy Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce