Annonce
Rundt om Viborg

Forfald: Bevaringsværdig bygning ved kro står til nedrivning

Denne bygning på Søndersiden nær Hjarbæk Kro står til nedrivning, men da den er klassificeret som bevaringsværdig, skal Viborg Kommune først give tilladelse. Foto: Morten Pedersen
En beboelsesbygning, der er i kategorien bevaringsværdig, ved Hjarbæk Kro er så forfalden, at ejerne har søgt kommunen om at måtte rive den ned.

Hjarbæk: - Alt træværk er meget råddent, og bygningen kan i det hele taget ikke bruges til beboelse længere.

Sådan siger Poul Valeur Jepsen, direktør for Hjarbæk Kro Forever ApS, som ejer Hjarbæk Kro-bygningerne.

Og udsagnet handler om en beboelsesbygning i tilknytning til kroen. Bygningen, der ligger på adressen Søndersiden 4, har tidligere har været beboet af folk med tilknytning til krodriften. Men de er fraflyttet ejendommen i forbindelse med, at kroen blev solgt sidste år.

Annonce

Hjarbæk Kro Forever har som ejer søgt Viborg Kommune om at måtte nedrive bygningen, der er opført ad flere omgange, fordi man vurderer, at den er så forfalden, at det ikke lader sig gøre at sætte den i stand. Blandt andet er bindingsværket i den ældste del af bygningen - den er fra 1877 - meget medtaget.


Alt træværk er meget råddent

Poul Jepsen, direktør for Hjarbæk Kro Forever


Nedrivning i høring

Når det er nødvendigt med en tilladelse til at rive ned, er det fordi Sønderside-ejendommen er vurderet bevaringsværdig i kategori 4, hvilket svarer til middel.

Poul Valeur Jepsen lader forstå, at kro-selskabet ikke har tænkt sig at stå for nedrivningen endsige opføre en ny bygning, sådan som det fremgår af ansøgningen om at måtte rive den eksisterende ned. Hvem, der har eller står til at købe, ønsker han ikke at oplyse.

Bindingsværket i den ældste del af bygningen, der er fra 1877, er ved at smuldre, og de nyere ejere af kroen i Hjarbæk mener ikke, at bygningen som helhed kan sættes i stand. Foto: Morten Pedersen

Om et kommende nybyggeri på grunden hedder det i ansøgningen, at "bygherren ønsker at erstatte ejendommen med en bygning, der i materiale og udseende svarer til intentionerne i lokalplan 424 og fastholder Søndersidens arkitektoniske karakter".

I lokalplan 424, der geografisk omfatter størsteparten af Hjarbæk landsby, hedder det blandt andet, at "værdifulde bygninger må kun nedrives i forbindelse med nybyggeri, der fastholder den tidligere bygnings understøttende funktion i landsbymiljøet."

Inden bygningen ved kroen i Hjarbæk eventuelt kan rives ned og erstattes med en ny, skal ansøgningen i høring i mindst fire uger. Høringsperioden udløber den 15. juni.

Efter fristens udløb vil teknisk udvalg under Viborg Byråd "tage stilling til eventuelle bemærkninger", før kommunen træffer en afgørelse om, hvorvidt Søndersiden 4 må rives ned.

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Bjerringbro For abonnenter

Liverpool Academy på dansk græs: Fodbold på engelsk med danske oversættelser

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg

Det er bare så fantastisk, når tingene går op i en højere enhed: - Herinde gør vi alting sammen

Annonce