Annonce
Viborg

'Forkert' kandidat blev valgt for Nye Borgerlige på grund af fejl

Leo Nørgaard fik plads i Viborg Byråd, men nu påtager Nye Borgerliges formand i Viborg Kommune sig ansvaret for, at det egentlig var en fejl. Foto: Johnny Pedersen.
Nye Borgerlige i Viborg Kommune stillede ved en fejl op på en partiliste - dermed blev det ikke kandidaten med flest personlige stemmer, der blev valgt.

Viborg: Allerede på valgaftenen opstod der en del forvirring, for mens flere kom og lykønskede Leo Nørgaard fra Nye Borgerlige med at være valgt til byrådet, svarede han tøvende, at nu måtte de jo se, hvem fra partiet som fik flest stemmer.

Det var ikke Leo Nørgaard, som fik det - men det var underordnet. Nye Borgerlige i Viborg stillede op på en partiliste. Det betyder, at nummer et på listen - som i dette tilfælde altså var Leo Nørgaard - får tilført alle listestemmer, indtil der er nok til et mandat.

Ni dage efter kommunalvalget er Nye Borgerlige i Viborg Kommune ramt af voldsom intern uro.

Annonce

Det var nemlig en klar fejl, at Nye Borgerlige var opstillet på en partiliste, erkender partiets forholdsvis nye formand i Viborg Kommune, Laust Nørskov, som uden tøven påtager sig ansvaret.

- Jeg er ked af, at vi er kommet så skidt i gang. Det må jeg indrømme, men sket er sket, siger han til TV Midtvest.

Fejlen med de store konsekvenser bunder i den opstillingsform, som partierne vælger til hvert valg.

Partiliste gav valg

Det var altså slet ikke planen, at Nye Borgerlige skulle stille op på en partiliste, og reaktionerne fra både valgaftenen og de efterfølgende dage tyder på, at man først sent i partiet har opdaget konsekvenserne.

Planen var at lave en sideordnet opstilling - en form som langt de fleste partier anvender. Her går pladserne til de kandidater, der får flest personlige stemmer. Men da formand Laust Nørskov skulle udfylde kandidatlisten, kom han ifølge eget udsagn til at lave den afgørende fejl. Han satte kryds ud for partiliste i stedet for sideordnet opstilling.

- Jeg har simpelthen sat krydset det forkerte sted, og det er derfor, at det er gået så galt. Jeg vidste ikke bedre - jeg var ikke klar over, at jeg lavede en fejl, forklarer han til TV Midtvest.

Det var Nye Borgerliges landssekretariat, der gjorde Viborg-afdelingen opmærksom på fejlen. Men da var fristen overskredet, og der kunne ikke rettes op på fejlen, forklarer Laust Nørskov.

Annonce

Voldsom kritik

Forløbet møder nu voldsom kritik fra det menige medlem af Nye Borgerlige, Benny Ragner fra Viborg. Han opfordrer Leo Nørgaard til at trække sig.

- Han sidder på en fejl. Hvem vil sidde fire år på en fejl? Den kan vi rette op på, og det gør vi ved, at han trækker sig, siger Benny Ragner til TV Midtvest.

Leo Nørgaard har ikke ønsket at udtale sig til tv-stationen, men Laust Nørskov forventer, at han vil være at finde i byrådet efter nytår.

Det er ikke lykkedes at træffe Jakob Svendsen, der altså var blevet valgt, hvis der ikke var lavet en fejl. Heller ikke Nye Borgerliges sekretariatschef Anders Toft Hansen har været at træffe for en kommentar.

Som Viborg Stifts Folkeblad fortalte i sidste uge, var Leo Nørgaard én af tre spidskandidater, som ikke fik flere stemmer end sine partifæller. Det samme var eksempelvis tilfældet i SF, hvor Marianne Gaardsdal blev valgt ind i byrådet. SF var nemlig - i modsætning til Nye Borgerlige - opstillet sideordnet.

Fredag i Radio4 Morgen medvirkede Laust Nørskov, formand for Nye Borgerlige i Viborg til en snak om den specielle situation. Lyt med her. 

Annonce
Viborg For abonnenter

Længe ventet millionhandel går endelig igennem: - Det er en bygning, der er værd at vente på

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se alle billederne: Nu er det 'Jul i Viborg' igen

Viborg For abonnenter

Er du tilfreds med dit barns skole? Ny undersøgelse viser store forskelle på forældres tilfredshed med kommunens skoler

Rundt om Viborg

Efter to års corona-pause: Så skal den igen have fuld gas på populær musikfestival

Viborg For abonnenter

Der sprænges! - i biodiversitetens tjeneste

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Viborg FF For abonnenter

Ny næstformand vil sætte skub i Viborg FF's udvikling - man kan tage viborgenseren ud af Viborg, men man kan ikke tage Viborg FF ud af viborgenseren

Viborg FF

Viborg HK-talenter i rødt og hvidt - sørgede for to mål i sejr over Japan

Viborg

Krav om corona-pas til kommunalt ansatte fra på mandag: 'Det er en tillidsbaseret ordning', siger Ulrik Wilbek

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Kultur

Viborgs succesfulde Englehave åbner igen: Her kan du skrive en hilsen til dem, du savner

Rundt om Viborg For abonnenter

Landsbyens borgere arbejder på at genåbne købmandsbutikken: Salget af anparter er næsten i mål

Viborg

Jens Rohde clashede med Radio Loud-journalist: De skal ikke klynke

Annonce