Annonce
Viborg

Formand i kraftvarmeværk takker af efter 29 år

Den nye udstykning i Ulbjerg er ikke attraktiv for kraftvarmen i Ulbjerg.
Per Poulsen har aflagt sin sidste beretning i Ulbjerg Kraftvarmeværk. Efter 30 år i bestyrelsen, heraf 29 som formand, gav han stafetten videre.

ULBJERG: På en stækt corona-udsat generalforsamling i Ulbjerg Kraftvarmeværk i slutningen af juni kunne de fremmødte som så mange år tidligere høre formand Per Poulsen aflægge beretning. Det har han gjort i 29 af kraftvarmeværkets 30-årige eksistens, men det blev så også den sidste.

- Nu har jeg vist taget min tørn, siger Per Poulsen, som var med ved den stiftende generalforsamling i 1990, hvor han blev valgt ind i bestyrelsen.

Ulbjerg Kraftvarme blev et af de såkaldte barmarksværker, som for omkring 30 år siden skød op overalt i Danmark. Det var mindre varmeværker i tyndt befolkede områder, som efter politisk beslutning skulle være med til at udnytte naturgassen til el-produktion. Spildproduktet var fjernvarme til forbrugerne, og hensigten var også på den måde at appellere til, at forbrugerne udfasede deres oliefyr.

Annonce

Støtte udfaset

Siden kom barmarksværkerne – og forbrugerne – i klemme, da forskellige afgifter haglede ned over dem, også i takt med at de aftalte støtteordninger fra statens side blev udfaset.

Per Poulsen og resten af bestyrelsen var derfor utrolig glade for, at barmarksværkerne fik lov til at gå over til biobrændsel, og varmeværket har de seneste fem år brugt halm som varmekilde for 95 procents vedkommende. Naturgassen bruges i dag kun som nødforsyning.

- El-produktion har vi kun lidt af, da el-priserne ikke er så høje, at det kan betale sig. I år har der dog været nogle perioder, hvor det har været attraktivt, siger Per Poulsen.


El-produktion har vi kun lidt af, da el-priserne ikke er så høje, at det kan betale sig. I år har der dog været nogle perioder, hvor det har været attraktivt.

Per Poulsen, formand i 29 år.


Udfasning af støtte ordninger sås tydeligt i afregningstaksten i Ulbjerg-værket fra 2018-2019, da en MWh steg fra 325 til 425 kroner. Det skyldtes bortfald af tilskud til grundbeløbet. I 2021 stiger prisen yderligere til 450 kroner, hvilket skyldes at tilskud til el-produktion bortfalder.

Annonce

Høje isoleringskrav

Per Poulsen vurderer dog, at de 185 tilsluttede forbrugere i Ulbjerg under de givne omstændigheder har en fornuftig varmepris. Den ligger på 14.000-15.000 kroner for et gennemsnitshus på 130 kvadratmeter.

Den nye udstykning i Ulbjerg ser han dog ikke som et forretningsområde for kraftvarmeværket. De høje isoleringskrav i nybyggeri og satsning på vedvarende energi gør, at det vurderet på den fremtidige drift og vedligeholdelse ikke kan betale sig at føre fjernvarme frem til området.

Den nye bestyrelse i Ulbjerg Kraftvarme består af Carina Ebbesen Jensen, som også er ny formand efter at have siddet i bestyrelsen i godt 10 år, Niels Jørgen Mathiasen, Allan Christensen, Ole Sørensen og Thomas Sørensen, hvor sidstnævnte er nyvalgt.

Annonce
Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Borgerne har fået ny GPS: Anja kan forklare sammenhængen og vise vej i det kommunale system

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Viborgs vandrette elevator er snart på skinner igen

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Annonce