Annonce
Erhverv

Formand og kasserer for varmeselskab har tilsammen tjent op mod en million kroner for timelønnet arbejde

Lønseddel GUES
Kassereren for Gudenådalens Energiselskab, Per Dalgaard, og formanden, Preben Sørensen, har lavet ekstra arbejde for selskabet til mellem 315 og 546 kroner i timen i perioden 2015-2019.

Bjerringbro: Knap 800.000 kroner kroner. Så mange penge har kasserer for Gudenådalens Energiselskab (GUES) Per Dalgaard i årene 2015-2019 ud over bestyrelseshonoraret på 6000 kroner om måneden fået udbetalt for timelønnet arbejde for selskabet.

For samme periode har han fået udbetalt 11.476 kroner i kørselsgodtgørelse.

Også formanden for GUES, Preben Sørensen, har fået betaling for timelønnet arbejde. I 2018  fik han 120.120 kroner  for 228 timers arbejde samt 1207 kroner beskrevet som befordring og uddannelsesydelse.

Annonce

I 2019 fik han 75.005 kroner for 238 timers arbejde og 2648 kroner for kørsel, som posten befordring og uddannelsesydelse formentlig dækker over.

Det betyder, at de to personer tilsammen har fået 964.000 kroner. Da bestyrelseshonoraret ikke fremgår af lønsedlerne, må beløbet være eksklusiv dette honorar.

Folkebladet er kommet i besiddelse af kopier af lønsedlerne til både Per Dalgaard og Preben Sørensen. Der er tale om lønregnskaber udført af firmaet Bluegarden fra 2015-2019. Og de fremstår meget autentiske. Det er derfor uvist, om de to har fået lignende udbetalinger i årene efter.

Honorar og løn

Timelønnen for begges vedkommende ligger på mellem 315 og 546 kroner.  På varmeselskabets regnskab for de seneste år er der ikke nogen særskilt post med disse udbetalinger. Kontoen "administration" ligger på mellem fire og fem millioner kroner om året.

I forvejen har både kasserer og formand de seneste år ifølge hjemmesiden hver fået udbetalt et bestyrelseshonorar på 6000 kroner om måneden - altså hver 72.000 kroner om året.

De oplagte spørgsmål er, hvilke opgaver det drejer sig om, og om der er tale om ekstra løn ud over honoraret på 6000 kroner om måneden. Men det ønsker Preben Sørensen ikke at svare på.

- Jeg hørt noget om nogle lønsedler. Men jeg vil ikke svare på noget ud i det blå, når jeg ikke har set lønsedlerne. Når jeg får noget i hånden, så har jeg måske et svar. Men man kan læse om det i referaterne, for det er godkendt på generalforsamlingen, lyder hans svar.

Jeg hørt noget om nogle sedler. Men jeg vil ikke svare på noget ud i det blå, når jeg ikke har set lønsedlerne. Når jeg får noget i hånden, så har jeg måske et svar. Men man kan læse om det i referaterne, for det er godkendt på generalforsamlingen.

Preben Sørensen, fmd. GUES

Der er jo tale om en del penge. Dækker disse lønudbetalinger også over det honorar, som du og kassereren får som bestyrelsesmedlemmer?

- Det ved jeg ikke, siger Preben Sørensen.

Varmesagen

Gudenådalens Energiselskab, GUES har 2890 forbrugere. Ved den ordinære generalforsamling 24. juni i 2021 deltog 14 stemmeberettigede andelshavere. På en ekstraordinær generalforsamling 24. november i 2021 blev bestyrelsen udvidet med tre medlemmer til nu otte medlemmer.

I denne vinter kører GUES for første gang med sit ATES-anlæg, hvor spildevandet fra rensningsanlægget via varmepumper bruges til opvarmning af boligerne i Bjerringbro og Ulstrup. Det er de stigende gas-og elpriser ude i verden, som får varmepriserne til at stige.

23. december meddelte GUES sine forbrugere, at prisen ville stige med op til 185 procent med virkning fra 1. april. Men priserne udvikler sig fra dag til dag, og tirsdag 4. januar var prisen på en enhed gas 6.369 kroner. Dermed er prisen nærmest faldet til en tredjedel af, hvad den var for blot halvanden uge siden.

Annonce

Intet referat

Det er ikke lykkedes avisen på GUES' hjemmeside at finde et referat, hvor lønudbetalingerne til bestyrelsesmedlemmerne er beskrevet.

Derfor er det endnu uafklaret, hvorvidt disse opgaver er godkendt på en generalforsamling, og om der er tale om opgaver, som ingen andre end GUES-bestyrelsen kunne udføre, eller om der kunne hyres folk udefra til at lave det arbejde.

På den måde kunne bestyrelsen have undgået en sammenblanding af det folkevalgte bestyrelsesarbejde og lønnet arbejde for samme selskab, hvor man så i realiteten kontrollerer sig selv og bevilger sin egen løn.

Komiteen for god Selskabsledelse under Erhvervsstyrelsen anbefaler, at hvis bestyrelsen undtagelsesvist beder et bestyrelsesmedlem om at varetage særlige opgaver for selskabet, eksempelvis kortvarigt deltage i den daglige ledelse, bør bestyrelsen godkende det for at sikre, at bestyrelsen bevarer den uafhængige overordnede ledelse og kontrolfunktion.

Det anbefales, at selskabet offentliggør beslutningen om et bestyrelsesmedlems deltagelse i den daglige ledelse og den forventede varighed heraf.

Annonce

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Sport For abonnenter

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: Viborg HK i total opløsning fik store stryg af lokalrival i første kamp om bronzen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Endelig hjemme: Nytorv duede ikke

Kultur For abonnenter

Marie er født, opvokset og bor stadig i Viborg: - Jeg har bare aldrig haft et behov for at komme væk

Alarm 112

Gasbrænder - igen-igen

Navne

Årets ærespris går til en flok, som hjælper tusinder gennem en livskrise

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Viborg

Togbus, aflysninger og ventetid: Langvarigt sporarbejde går ind i den sidste fase - få overblikket her

Erhverv

- Butikken lignede jo en gammel tyrkisk slagterforretning: Gammelt sildebens-gulv er igen fundet frem og giver helt nyt liv

Viborg

Der blev sagt nej: Sagsøgte i geotermi-skandalen får ikke sagen prøvet ved Højesteret

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Rundt om Viborg

Spænding inden genåbning på søndag: Lokalt kulturtilbud forsøger sig for første gang efter to års corona-pause

Sport For abonnenter

Hendes Viborg HK-farvel kommer nærmere: - Jeg har tit prøvet at skubbe det væk og sige, at det først er om lang tid, men det er det ikke længere

Alarm 112

Salgsklar hash lå pakket i 34 små sølvpapirkugler: Politiet slog til mod hashpusher i midtbyen

Annonce