Annonce
Danmark

Forsker: - Vi slipper aldrig helt af med de mundbind

Fra i dag ryger mundbindet, men når det ryger på jorden som her, kan det ende med at blive til bittesmå stykker plast, som vokser sig ind i naturens organismer. Også din. Foto: Katrine Becher Damkjær
I dag smider vi mundbindene. Men alt for mange af dem ender i naturen, hvor vi aldrig helt slipper af med dem. De vokser sammen med planterne, med dyrene og med os mennesker.

Mundbind: Egentlig ville jeg skrive en nekrolog til mundbindet på denne dag, hvor vi - næsten - slipper af med mundbindene. De fortjener et par ord med på vejen, selv om de næppe har været elsket og nok heller ikke bliver savnet.

Personligt vil jeg ikke savne hverken de duggede briller, den skærende fornemmelse bag ørerne eller åndenøden. Men undervejs i researchen finder jeg så ud af, at mundbindet ikke dør denne mandag. Tværtimod.


Annonce

Der kan gå hundredvis af år eller mere, inden de forsvinder helt. Engangsmund-bindene er nemlig lavet af plastik-mikrofibre.

Fra artiklen


Dels er det jo ikke helt slut med mundbind, fordi de stadig skal bruges i fly og lufthavne. Og heller ikke i den offentlige transport slipper vi helt. Man skal også stadig hive et bind med elastikker op af tasken eller lommen, når man stiger ind og ud af toget eller bussen, hvis man er stående passager, eller hvis man er personale i den kollektive trafik.

Men selv når de sidste mundbindskrav forsvinder, slipper vi ikke af med dem.

Der kan gå hundredvis af år eller mere, før de er væk. Engangsmundbindene er nemlig lavet af plastik-mikrofibre, og sådan nogle banditter forsvinder ikke af sig selv.  De kan nemlig ikke nedbrydes i naturen.

I stedet vil vind, vejr og vand slide dem til mindre og mindre fragmenter. På et tidspunkt bliver stumperne så små, at de kaldes for mikro- eller nanoplastik, og de kan spredes i økosystemerne og bliver optaget af dyr og planter. Og ja, af mennesker.

Elvis advarer

Så du skal altså forestille dig, at dit mundbind ikke sidder og generer og irriterer uden på din mund i fremtiden. Næ - det flytter ind i din krop som mikroskopisk små stykker plast, fordi mange mundbind er efterladt i naturen i stedet for i affaldsspanden.

En af dem, der ved mest om fænomenet, sidder i Odense. Han er forsker på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet, SDU. Elvis Genbo Xu er hans navn, og han advarer sammen med professor Zhiyong Jason Ren fra Princeton University i tidsskriftet Frontiers of Environmental Science & Engineering om den tikkende bombe, mundbindene kan blive.

"Mange mundbind bliver ikke afleveret som plastikaffald, og derfor er det nu ekstremt vigtigt, at vi forholder os til den potentielle trussel mod miljøet, som de kan udgøre. Det her må ikke blive det næste plastikproblem", skriver de blandt andet.

Det er desværre ikke lykkedes at få kontakt til Elvis Genbo Xu for at få uddybet problemstillingen og de potentielle farer, men der er næppe tvivl om, at det kan være et meget stort problem. Undersøgelser viser, at vi på globalt plan bruger 129 milliarder mundbind om måneden - tre millioner i minuttet.

Annonce

Plastik overalt

I en rapport fra Miljøministeriet konkluderes det, at plast, der frigives til miljøet, kan opholde sig i miljøet i mange hundrede år, før det nedbrydes. Og mikroplast er fundet i alle organismer på alle niveauer i fødekæden.

Der er begrænset med sikker viden om, hvad mikroplast gør ved os, når den flytter ind i alle organismer. Men var man ikke helst fri for at blive fyldt med mikroskopiske stykker plastik fra for eksempel de mundbind, der ikke havner sammen med et andet plastikafffald ?

Her anbefales mundbind stadig

Sundhedsstyrelsen anbefaler stadig at bruge mundbind:

  1. Når man benytter kollektiv transport som f.eks. tog, bus, metro, letbane og færger. Mundbindet kan fjernes, når man sidder ned.

  2. Når man skal testes for ny coronavirus, både ved PCR-test og antigentest, og uanset om man testes grundet mistanke om smitte eller grundet screening - f.eks. med henblik på at få et coronapas.

  3. Når man er smittet, har symptomer eller er nær kontakt og helt undtagelsesvist er nødt til at bryde selvisolation og bevæge sig ud, f.eks. i forbindelse med test eller lægebehandling.

  4. Når man rejser med fly.

De sidste krav om mundbind vil efter planen være udfaset 1. september. Men det gælder altså ikke dem, der er havnet i naturen. Dem kommer vi ikke sådan lige af med, når først de er blevet til mikroplast.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Livsstil For abonnenter

Den 60 år gamle Hald Sø-lejr har fået 13 millioner kroner dyr overhaling: - Tiden var løbet fra stedet

Viborg

Wilbek: Nyt hotel er vigtigt for hele kommunens vækst

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Danmark For abonnenter

Løvkvist: Dansk politiks mest afgørende retssag i tre årtier er netop gået i gang

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Erhverv

Reformer skal sikre fremtidens Danmark

Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Annonce