Annonce
Rundt om Viborg

Politiker foreslår: Luk to børnehaver og byg en helt ny

Luk Børnehaven Myretuen i Kjeldbjerg og Åkanden i Vridsted og byg en ny i Vridsted, der afspejler det aktuelle behov for både børnehavepladser og vuggestuepladser. Sådan lyder et forslag fra byrådsmedlem Claus Clausen (V) fra Vroue. Foto: Morten Dueholm
Byrådsmedlem Claus Clausen (V) foreslår at lukke børnehaverne i Vridsted og Kjeldbjerg og bygge en ny i Vridsted. Faldende børnetal og stigende efterspørgsel på vuggestuepladser er afsættet.

Vestfjends: En ansøgning til Viborg Kommune børne- og ungdomsudvalg om at udvide børneinstitutionen Myretuen i Kjeldbjerg med vuggestuepladser har nu ført til et forslag om at lukke børnehaverne i både Kjeldbjerg og Vridsted og i stedet bygge en helt ny børnehave i Vridsted.

Det er Dea Dahlgaard fra Kjeldbjerg sammen med byens borgerforening, der har søgt kommunens børne- og ungdomsudvalg om at udvide Myretuen i Kjeldbjerg med et vuggestueafsnit.

I udvalget sidder Claus Clausen (V) fra Vroue i Vestfjends, og han foreslår på baggrund af den ansøgning altså, at man lukker begge børnehaver for at bygge en ny børnehave i sammenhæng med skolen i Vridsted med plads til 100 børn.

Det forslag har udvalget på et møde tirsdag besluttet at lade forvaltningen se nærmere på, så man kan tage det op igen på udvalgets næste møde den 23. marts med opdaterede børnetal og et overslag på udgifterne.

- Mit forslag har afsæt i faldende børnetal i Vestfjends generelt men også i, at der generelt er større efterspørgsel på vuggestuepladser, end der var tidligere, siger Claus Clausen.

Annonce

Udgifter på vej

Han påpeger, at kun omkring halvdelen af de 60 pladser i Myretuen i dag er optaget, og at det alligevel vil kræve en tilbygning at kunne tilbyde vuggestuepladser. Samtidigt har forældre i Åkanden i Vridsted stemt ja til at få en frokostordning, så kommunen skal formentlig indrette nyt produktionskøkken i Vridsted-børnehaven, og det vil koste halvanden til to millioner kroner.

- Så derfor er der flere udgifter på vej, som gør at man måske bør se på antallet af institutionspladser i hele området og behovet på længere sigt. Det kunne være en løsning at bygge ny institution, hvor der er taget højde for efterspørgslen på vuggestuepladser, og hvor der kan være 100 børn. Det vil koste mellem 20 og 25 millioner kroner. Jeg ved godt, at det ikke er et forslag, som man er glade for i Kjeldbjerg, men vi bliver nødt til at forholde os til børnetallet, siger Claus Clausen.

Annonce

Færre børn end tidligere

Børnehaverne Myretuen og Åkanden har fælles ledelse og er samlet under fællesbetegnelsen Vestfjends Børnehuse. Myretuen blev bygget på lokalt initiativ for omkring 20 år siden, og Åkanden i Vridsted er ligeledes omkring 20 år gammel.

Der er altså 60 pladser i Kjeldbjerg, mens der er 30 børnehavepladser og 12 vuggestuepladser i Åkanden i Vridsted med venteliste fire år frem i tiden.

I forhold til børnetallet, så er der over de seneste seks år kommet 137 nye Vestfjends-borgerne til verden med et snit på omkring 22 om året. Det giver et behov for 66 børnehavepladser og 44 vuggestuepladser samlet i hele Vestfjends. Altså er der nu flere børnehavepladser end der er behov for og langt færre vuggestuepladser, påpeger Claus Clausen.

Annonce

Fugleperspektiv

Formanden for børne- og ungdomsudvalget, Per Stig Møller (S), er ikke afvisende overfor forslaget.

- Det er vores opgave at se det hele lidt fra oven og fra et fugleperspektiv, og at se om de enkelte institutioner er bæredygtige. Og det kan give god mening at have en ny institution, der ligger tæt ved skolen i Vridsted. Det kan give en god overgang. Men der er også altid mange følelser i spil omkring  det her, så nu får vi undersøgt tingene. Dels om vi er forpligtet til at installere nyt produktionskøkken i forbindelser med frokostordninger, og dels hvad det vil koste at bygge nyt i Vridsted, siger Per Møller Jensen.

Børnehaven Åkanden i Vridsted fik i 2013 en vuggestueafdeling, hvor der er nu er 12 pladser. Arkivfoto: Preben Madsen

Han påpeger også, at man alligevel - lige som kommunens fremtidige skolestruktur er ved at blive vendt og drejet med baggrund i faldende børnetal - skal se på daginstitutionsområdet på et tidspunkt.

- Og der er helt sikkert institutioner, der trænger til at blive renoveret og måske andre steder, hvor det kan give mening at overveje at bygge nyt, så budgetmæssigt er der også andre udgifter på vej. Men nu kigger vi på det, siger Per Møller Jensen.

Dea Dahlgaard, der var afsender på Kjeldbjerg-ansøgningen sammen med borgerforeningen, konstaterer kortfattet på Kjeldbjerg Borgerforenings side på Facebook, at "det var ikke helt det, vi håbede på, da vi ansøgte om vuggestue i Kjeldbjerg", og generelt afspejler kommentarfeltet  ærgrelse over, at byen i yderste fald kan miste sin børnehave.

Claus Clausen vurderer i øvrigt, at både Åkanden i Vridsted og Myretuen i Kjeldbjerg kan sælges som beboelse.


Jeg ved godt, at det ikke er et forslag, som man er glade for i Kjeldbjerg, men vi bliver nødt til at forholde os til børnetallet.

Claus Clausen (V), byrådsmedlem fra Vroue.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce