Annonce
Viborg

Forsvarere rejser kritik af Genan-dommen

Forsvarerne i Genan-sagen retter en hård kritik af sidste uges domme mod deres klienter.
De to højtestimerede forsvarere i Genan-sagen finder sidste uges dom over Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen for betænkelig. "...hvis dommen ikke bliver ændret af landsretten, åbner det for nogle meget ubehagelige perspektiver...", siger de.

Viborg: Bent A. Nielsen, stifteren af Genan, og Bjarne Nielsen, revisor for virksomheden, blev torsdag i sidste uge idømt henholdsvis seks og tre års ubetinget fængsel for blandt andet bedrageri og medvirken til bedrageri for 420 millioner kroner.

Det var en dom, som blev anket på stedet. Den sag tog advokat for Bjarne Nielsen sig af.

De to forsvarere Jakob Lund Poulsen, der repræsenterede Bent A. Nielsen, og Erik Werlauff, der repræsenterede Bjarne Nielsen, retter nu i en pressemeddelelse en hård kritik af de præmisser, Retten i Viborg lagde til grund for den hårde dom.

- Vores klienter blev dømt for ikke at have overholdt Bent A. Nielsens aftaler med PKA som medinvestor i Genan og sine aftaler med en række banker som långivere, siger forsvarsadvokat Jakob Lund Poulsen i pressemeddelelsen og føjer til:

- Men der var ikke enighed om, hvad der præcist var lovet over for PKA og bankerne, og derfor er det efter forsvarets opfattelse skudt ved siden af, når domsmandsretten vil drage strafferetlige konsekvenser af denne uenighed.

De tilføjer, at de stadig ikke har modtaget dommen skriftligt, selv om den blev afsagt i torsdags, og derfor alene udtaler sig på grundlag af retsformandens oplæsning af den begrundelse, som endnu ikke er udleveret skriftligt.

Erik Werlauff har under hele den lange retssag igen og igen gentaget, at hans klient Bjarne Nielsen intet gjorde forkert, da han i marts 2013 skrev en erklæring, hvori det fremgik, af Bent A. Nielsens privatejede selskab BAN International GmbH. havde et mellemværende på 420 millioner kroner med Genan GmbH.

Det var også korrekt. Mellemværendet var få dage forinden flyttet til Genan Business & Development.

Denne erklæring var afgørende for, at en række banker kort tid efter ydede et lån på godt en milliard kroner til Genan. Penge, der skulle bruges i en større udviklingsplan for virksomheden.

Annonce

Ubehagelige perspektiver

- Min klient, Bjarne Nielsen, har alene afgivet en standardiseret erklæring til brug for bankernes kreditgivning. Det forekommer meget betænkeligt at indlæse noget mere i erklæringen, end hvad der står i den, og derefter ville sende min klient i fængsel ud fra en sådan problematisk fortolkning, siger Erik Werlauff.

Advokaterne er enige om, at hvis dommen ikke bliver ændret af landsretten, åbner det for - set fra deres synspunkt - nogle meget ubehagelige perspektiver.

- Hvis en investor eller en bank er uenig med virksomhedens ejer om, hvad der blev aftalt, vil man normalt gå gennem en civil retssag eller voldgift for at løse dette. Det åbner for nogle meget betænkelige perspektiver, og derfor er dommen både i sin bevisbedømmelse og i sin juridiske fortolkning principiel, og efter forsvarets opfattelse forkert - den vil derfor helt klart blive prøvet ved Vestre Landsret, siger advokat Erik Werlauff i pressemeddelelsen.

Advokat Jakob Lund Poulsen føjer til:

- Men hvis Viborg-dommen i Genan-sagen kommer til at stå ved magt, vil en investor eller en bank kunne politianmelde virksomhedsejeren for at have begået mandatsvig eller bedrageri ved at have handlet imod det, som den anden part hævder er aftalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce