Annonce
Kultur

'Forsvundne arvinger' på DR trækker tråde til Viborg

Chu Huy Chau ankom til Danmark den 1. oktober 1980 og havde sit første hjem i Viborg. Pressefoto
Når der mandag aften ruller et nyt afsnit af "Forsvundne arvinger" henover skærmen på DR1, leder man efter arvinger til katolske pastor Chau. Den afdøde pastor var bådflygtning fra Vietnam og fik sit første danske hjem i Viborg, som programmet trækker tråde til.

Viborg: "44 vietnamesiske bådflygtninge har nu fået deres hjem i Viborg".

Sådan lød overskriften fra Randers Amtsavis den 6. november 1980.

Artiklen beskrev, hvordan de 44 flygtninge efter "en lang, farefuld og udmarvende rejse" var blevet indkvarteret på det daværende Viborg Sygehus Syd, hvorfra deres egentlige indslusning i det danske samfund ville begynde.

Annonce

En repræsentant for bådflygtningene, gruppens ældste medlem, den 42-årige katolske pastor Chu Huy Chau, takkede på alles vegne amtsborgmester P.E. Eriksen for den varme velkomst og bad om, hvis der opstår problemer i fremtiden, at danskerne og vietnameserne løser dem i fællesskab.

Det er pastor Chau, denne historie handler om.

I DR's serie "Forsvundne arvinger" leder man her godt 40 år efter nemlig efter den nyligt afdøde pastors slægtninge, der ikke umiddelbart er til at finde.

Arkivar på Rigsarkivet Adam Jon Kronegh og vært Mette Frisk leder i DR-serien "Forsvundne arvinger" efter arvinger, der ikke selv aner, de er arvinger. Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen

Vært Mette Frisk forsøger at få pastorens bekendte i tale, mens arkivar på Rigsarkivet Adam Jon Kronegh følger papirsporene.

Pastor Chaus personlige historie sættes i en historisk kontekst, og programmet fortæller altså også om Vietnam-krigen, der i 1975 sluttede med, at landet blev samlet under et kommunistisk styre, hvorfor det ikke længere var trygt for katolikker som pastoren at blive i landet.

Der trækkes tråde til Viborg, hvor pastor Chau måske - måske ikke - har en lillesøster, der kunne være arving, og desuden til England, USA, New Zealand, Canada, Tyskland og Frankrig, hvor han måske - måske ikke - har nevøer og niecer.

Programmet sendes mandag den 3. maj klokken 20 på DR1.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce