Annonce
Rund om Viborg

Fortæller om kærlighed under Første Verdenskrig

Nina Emilie Hansen har nu genudgivet en revideret udgave af den bog, som hun debuterede med for 10 år siden. Arkivfoto: Morten Dueholm

Nina Hansen har genudgivet en revideret udgave af fortællingen om sine bedsteforældres kærlighedshistorie fra Første Verdenskrig.

Hjarbæk: Nina Emilie Hansen fra Hjarbæk fortæller om sine bedsteforældres kærlighed under Første Verdenskrig i den nye bog "Fra kanten af graven". Nina Emilie Hansen fandt for efterhånden en hel del år siden sine bedsteforældres breve frem fra gemmerne. Breve, som de sendte til hinanden, da bedstefaderen var tysk soldat under Første Verdenskrig.

Mathias og Chrestine Nygaard boede i Sommersted i Sønderjylland, som dengang var en del af det tyske kejserrige, så selv om de var dansksindede, blev den unge malermester Mathias udkommanderet til tysk krigstjeneste. Det kostede ham livet i 1916 efter et par års krigsindsats i Belgien og Frankrig.

Bogen bygger især på de breve, som Nina Emilie Hansens bedsteforældre sendte til hinanden, men også på den efterfølgende slægtsfortælling. Bedstefaderens liv og død kom til at præge hele familien op til forfatterens egen generation.

Chrestine Nygaard, der efter genforeningen i 1920 fordanskede sit fornavn til Kirstine, blev enke som 29-årig og giftede sig aldrig igen. Hendes livsanskuelse var, at man kun elsker en gang, og hendes liv blev præget af den religiøsitet, som hun især tog til sig efter mandens død. Blandt andet opfattede hun krige, som noget Gud påtvang menneskene, fordi de ikke opførte sig godt nok.

I alt findes der 817 breve, som bedsteforældrene har skrevet til hinanden, men en mindre del var dog kærestebreve skrevet før verdenskrigen.

Annonce
Forsiden af genudgivelsen, der nu har fået titlen "Fra kanten af graven". Privatfoto

Forbedret udgave

Den nye bog er en revideret genudgivelse af en bog, som Nina Emilie Hansen udgav i 2008. Dengang med titlen "Når Gud sender krige - og folk sender breve". Den nye udgave har Nina Emilie Hansen udgivet på eget forlag, og i forhold til den første udgivelse er der bedre billeder, ligesom teksten er revideret, samtidig med at der er kommet nyt til.

Bogen fra 2008 var Nina Emilie Hansen forfatterdebut, men siden da har hun skrevet en slægtshistorie om gårdejer Oluf Nielsen fra Grauballe ved Silkeborg og endnu en bog om bedsteforældrene.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce