Annonce
Viborg

Forudsigeligt salg af el-selskaber på vej: Nu skal prisen undersøges

Energi Viborgs el-del kan blive solgt. Foto: Morten Pedersen
Et solidt flertal er klar til at undersøge, hvad Viborg Kommune vil kunne få for at sælge ud af de offentlige forsyningsselskaber.

Viborg: 19 af Viborg Byråds 31 medlemmer stemte tirsdag aften for, at Elnet Midt og Energi Viborg Strøm sættes til salg.

12 stemte imod.

Debatten om, hvorvidt de to offentlige elselskaber skal afhændes, har været i gang i et års tid. Først bag lukkede døre, men i den seneste uges tid er diskussionen foregået i offentligheden. Venstre, konservative og Dansk Folkeparti har nu endegyldigt besluttet, at en salgsproces kan gå i gang.

Annonce

- Nu må vi undersøge, om priserne er så gode, som vi regner med. Det er kun det, vi sætter i gang, understregede Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Torsten Nielsen.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) har tidligere fortalt i folkebladet, at han forventer, at et salg vil give Viborg Kommune omkring 180 millioner kroner. Penge, som det borgerlige flertal er klar på at bruge på initiativer, som skal fremme den grønne dagsorden.

- Byrådet har sat en markant bæredygtighedsdagsorden, og det kunne være en fin måde at få den finansieret på, argumenterede Venstres gruppeformand, Claus Clausen.

Firkantet fortolkning

Egentlig var det jo måske lidt imod den gængse opfattelse af traditionel partipolitik at høre, hvordan de borgerlige argumenterede for at kunne finansiere grønne tiltag, mens de røde partier var imod. Socialdemokratiet argumenterede nemlig især ud fra et erhvervssynspunkt:

- Det er en gammel, hæderkronet virksomhed, vi taler om. Det er noget af arvesølvet, vi sælger ud af. Det er de facto fire virksomheder med 60 arbejdspladser, vi lukker (han inkluderer Gadelys og Elteknik, red.), sagde Niels Dueholm i sin argumentation.

Han erkendte, at nogle af arbejdspladserne nok vil forblive i Viborg.

- Men der er næppe megen tvivl om, at de administrative arbejdspladser vil blive placeret i hovedsædet, hvor den købende virksomhed hører til. Over tid vil de arbejdspladser forsvinde fra Viborg Kommune, hvilket går ud over vores skatteprovenu. Og vi har altså en aftale om at bevare arbejdspladser, sagde socialdemokraten.

Claus Clausen responderede:

- Det er en meget firkantet fortolkning af konstitueringsaftalen, at vi ikke må miste nogle arbejdspladser overhovedet. Jeg tror gerne, typograferne ville have haft den garanti i sin tid.

Annonce

Som at tisse i bukserne

Modstanden hos Enhedslisten og SF bestod mest i den fare, de ser ved at sælge ud af den kritiske infrastruktur.

- Hvis selskabet er så værdifuldt, hvorfor så sælge? Jo længere væk fra forbrugerne, et selskab er, jo nemmere er det at privatisere det. Meget store forsyningsselskaber udvikler stordriftsulemper, og bestyrelsen og direktionen tillægger sig dyre vaner og mister forbindelsen til dem, de er til for. Her er tale om kritisk infrastruktur, som har det bedst i fællesskabets hænder, mente SF's Kai O. Andersen således.

Flemming Gundersen, Enhedslisten, bakkede op:

- Man skal ikke sælge ud af offentlig infrastruktur. Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Det skal man lade være med. Det er ikke et argument, at vi skal bruge pengene på grøn omstilling. Det skal vi bruge penge på uanset, om det er vores gamle bedstemor, vi sælger.

Annonce

En lille enklave

De talte imod det flertal, som havde besluttet sig.

Konservative anerkendte fuldt ud, at der kunne ryge nogle arbejdspladser, men argumenterede for, at fordelene ved et salg var større:

- Det er godt købmandsskab at sælge, hvis prisen er god. Et trecifret millionbeløb er mange penge, og de hører bedre hjemme hos borgerne end i et el-selskab, sagde Torsten Nielsen.

Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

- Det gør vi ud fra den devise, at pengene kunne bruges på mange gode ting. Vi er kun 10 kommuner, som har den her ordning med offentlige selskaber i dag. Vi skal selvfølgelig have en god pris, men kan vi få det, så er vi i Dansk Folkeparti enige i, at vi ikke behøver at drive virksomheden hos det offentlige, sagde Lone Langballe.

Ulrik Wilbek tog også ordet og mindede om, at de selskaber, der af de tre venstrefløjspartier betegnes som kritisk infrastruktur, altså kun dækker den gamle Viborg Kommune.

Hele oplandet er i dag dækket af andre selskaber.

- Den gamle Viborg Kommune er en lille brik i et meget stort, privatiseret område, sagde han, inden han talte stemmerne op.

Flertallet var på plads. Helt som ventet.

Og nu er det næste skridt så at se, hvor attraktive de viborgensiske el-selskaber så egentlig er.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce