Annonce
Læserbrev

Forurening. Udledninger fra landbrug og bysamfund

Annonce

Læserbrev: Sagen fra Hovedstadsområdet om udledning af urenset spildevand kan måske være en øjenåbner i forbindelse med alle de ikke-målte overløb af urenset spildevand.

Alle renseanlæg har en begrænset kapacitet, når den kapacitet bliver overskredet – ofte i forbindelse med regnvejr – ledes den overskydende vandmængde urenset ud i recipienter, som kan være vandløb fra bysamfund inde i landet og fra kystbyer ud i de omgivende vandområder.

Disse overløb bliver ikke målt, derfor indgår den forurenings belastning overhoved ikke i alle de modeller, som forskere og myndigheder anvender til beregning at miljøbelastning på vandløb og kystområder.

Myndigheder og forskere har i stedet kastet sig over landbruget. På opdrag fra centraladministrationen har de i mange år kastet sig over at opstille teoretiske modeller for udregning af udledning fra landbruget. Desværre er modellerne baseret på teorier, ikke reelle målinger. I konkrete målinger - udført af anerkendte firmaer - har vist væsentligt lavere værdier, end myndigheder/forskere har gættet på, men de målte værdier vil myndigheder/forskere ikke acceptere at indsætte i modelberegninger.

Det er måske en stor lykke, at administrationerne i hovedstadsområdet – i deres selvforståelse – har kvajet sig. Den aktuelle udledning er jo kun en bagatel i forhold til det, de overløb fra rensningsanlæg har medført.

Lad os håbe på, at sagen kan foranledige, at myndigheder og forskere begynder at forholde sig til virkeligheden/målinger. At måle overløb fra spildevandsrenseanlæg er ret simpelt, lidt måleudstyr, indhold i spildevand kendes.

Forhåbentligt kan der komme lidt mere fakta/målinger ind i beregninger af miljøbelastningen på vandløb og kystvand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Sport For abonnenter

Er vokset med opgaven - Mensah er klar til at være en støtte for Viborgs unge spillere

Annonce