Annonce
Viborg

Sag om Cyanid-forurening i Sønder Rind lukket: Grundvandet er ikke i fare

Det er kun en mindre del af jorden ved Sdr. Rind Forsamlingshus, der er forurenet med cyanid. Det fastslår Region Midtjylland efter en nærmere undersøgelse. Arkivfoto: Morten Dueholm
Cyanid-forureningen ved forsamlingshuset er ikke af omfattende karakter, og den udgør heller ingen fare for grundvandet.
Annonce

Sdr. Rind: Cyanid-forgiftningen af jorden ved forsamlingshuset i Sdr. Rind er ikke af omfattende karakter, og der er heller ingen fare for, at giftstoffet siver ned i grundvandet på stedet.

Det slår man fast hos Region Midtjylland, som i oktober rekvirerede firmaet Niras til at undersøge omfanget af forureningen ved Sdr. Rind Forsamlingshus.

- Vi kan på baggrund af målingsresultaterne konstatere, at der ikke er fare for nedsivning til grundvandet, og der er heller ikke fundet yderligere spor af cyanid på stedet, så der er ikke for regionen mere at komme efter, siger chefen for regionens forureningskontor, Morten Bondgaard.

Hvis der havde været tale om en omfattende forurening, og prøverne havde vist, at giften udgjorde en trussel for grundvandet, ville det være op til regionen at sørge for en løsning på problemet.

Nu returneres problemet så at sige til kommunen.

Annonce

Lettere forurenet

Hos Viborg Kommune har man selvfølgelig også modtaget resultaterne fra Region Midtjyllands undersøgelse og på den baggrund konstateret, at der ikke er behov for yderligere tiltag.

- En del af grunden ved Sdr. Rind Forsamlingshus er nu klassificeret på det, der hedder "vidensniveau 2", hvilket på mere almindeligt sprogbrug hedder forurenet, og dermed betragtes hele grunden som lettere forurenet, fortæller biolog Poul Blicher Andersen fra Viborg Kommune.

Ifølge ham er området dermed at sammenligne med områder i mange almindelige, ældre bymidter, hvor der også typisk er forurenet med forskellige stoffer fra tidligere småindustri, trafik og andre ting.

- På selve det forurenede område skal man selvfølgelig ikke dyrke radiser og salat direkte på jorden, men så længe disse områder bruges til for eksempel parkering eller lignende, som det er tilfældet i Sdr. Rind, udgør forureningen ingen fare, siger Poul Blicher Andersen.

Han fortæller desuden, at brugerne af området - folkene bag Sdr. Rind Forsamlingshus - er blevet orienteret om undersøgelsens resultater, ligesom man med et link til pjecen "Gode råd til beboere på lettere forurenede områder" har fået nogle retningslinjer for, hvordan man skal forholde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce