Annonce
Viborg

Foto i verdensklasse

Joachim Ladefoged sad i kørestol i flere år. I dag er han en af landets bedste fotografer. I aftes var han i Viborg som en del af Fotodage. Arkivfoto: Kim Haugaard
Gennem flere år var Joachim Ladefoged lænket til en kørestol. I dag er han en af landets bedste fotografer. I aftes var han i Viborg for at vise nogle af sine billeder.

Viborg: Flere end hundrede interesserede var mødt op, da en af Danmarks mest kendte fotografer, Joachim Ladefoged, i aftes var kommet til Musiksalen for at fortælle om sit liv og vise et beskedent udpluk af de tusindvis af fotografier, han har taget gennem sit professionelle liv. Der var både rørende, dramatiske og chokerende billeder til at illustrere hans to timer koncentrerede tour-de-photo.

Joachim Ladefoged har vundet et utal af priser for sine fotografier, både herhjemme og i udlandet. Ikke mindst hans mange fotografier fra Albanien og en række andre skuepladser for krige og borgerkrige har vundet ham en plads i danske fotohistorie. Og de fremmødte i aftes fik lejlighed til at se en lang række af dem.

- Jeg plejer at sige, at fotografiet faktisk reddede mit liv. Hvis jeg ikke var blevet så alvorligt syg, mens jeg var på efterskole, at jeg tilbragte flere år i kørestol, var jeg aldrig blevet fotograf. Men mens jeg sad i kørestolen, begyndte jeg at fotografere mine kammerater, mens de fortsat dyrkede sport. Så var jeg ligesom lidt med alligevel, fortalte Joachim Ladefoged.

Da han efter flere år i kørestol blev rask, blev han uddannet fotograf. Han har arbejdet for Århus Stiftstidende, Politiken - og de seneste fem år for Jyllands-Posten. Men inden da var han freelance gennem seksten år, hvor han fotograferede fra verdens brændpunkter for nogle af verdens største magasiner som Time og New York Times.

- Nogle krige er med til at definere en fotograf. Det skete for eksempel med Vietnam-krigen. Mit professionelle liv blev defineret af urolighederne i Albanien. Jeg var der, da der blev skrevet verdenshistorie - og jeg var med til at dokumentere historien, fortalte han.

Annonce
Dette billede var med til at gøre Joachim Ladefoged til Årets Pressefotograf 2015. Teksten lyder: Misrat vågnede op en morgen og opdagede til sin rædsel, at hendes to børn var blevet kidnappet til Somalia af hendes eksmand. Nu er hun blevet genforenet med dem, men sorgen og smerten over ikke at have set dem vokse op sidder stadigvæk dybt i hende. Foto: Joachim Ladefoged

Ikke mere krig

Adskillige danske fotografer har rejst rundt til verdens brændpunkter og dokumenteret krig, død og ødelæggelse. Mange dem lider i dag af alvorlig posttraumatisk stress.

- Jeg har valgt, at jeg ikke længere fotograferer krig. Jeg har fået børn - og det ændrer meget. Jeg har fotograferet mange døde mennesker - og jeg har været i situationer, hvor jeg har haft heldet med mig, at jeg stadig er i live i dag, fortalte Joachim Ladefoged.

Ved aftenens arrangement viste han en lang række af sine billeder - herunder også mange med døde mennesker. Men også billeder fra nogle af de større projekter, han har arbejdet med som fotograf. Blandt andet har han lavet en bog med billeder af bodybuildere - og en bog, hvor han har forsøgt at fortælle sin egen historie ved at fotografere de mange steder, hvor han har boet gennem sit liv.

- Når folk ser de billeder, spørger de tit, om jeg har haft en forfærdelig barndom. Det har jeg ikke, fastslog han.

- I dag trives jeg med at have et almindeligt job som fotograf. Jeg kan godt lide at have tid til at tage nogle spændende portrætter af spændende mennesker, sagde han. Og viste en række eksempler på netop det.

Ud over de mange billeder og historier fra hans liv som fotograf, brugte Joachim Ladefoged også tid på at give tip og råd om fotografering. Det var tydeligt, at mange af deltagerne var interesserede også i den slags.

Arrangementet var en del af Viborgs Fotodage. De fortsætter resten af denne og næste uge med en række udstillinger og arrangementer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Margrethe sejler igen

Annonce