Annonce
Mærkedag

Fra brunkulslejer og Nordsøfiskeri til diamantbryllup i Rindsholm

Sonja og Johannes Nielsen. Foto: Jens Ingolf Nørgaard
Sonja og Johannes Nielsen har haft et begivenhedsrigt og slidsomt liv. Johannes søgte ind til Marinen, men hans papirer blev forbyttet med en anden, så han blev i stedet soldat i Viborg. I morgen har Sonja og Johannes diamantbryllup.

Diamantbryllup: Sonja og Johannes Nielsen, Gl. Århusvej 383, Rindsholm, kan i morgen, fredag den 16. august fejre deres 60-års bryllupsdag – diamantbryllup.

De er i dag begge 80 år gamle. Sonja er født ved Kongensbro. Forældrene flyttede til Søby, hvor hendes far arbejdede i brunkulslejerne under krigen.

I 1945 købte forældrene gård i Brandstrup, men faderen havde en ledende stilling, og afviklede i brunkulslejerne i yderligere tre år.

I 1957 flyttede familien til Viborg. Johannes er født i Vedersø og blev døbt af digterpræsten Kaj Munk. Han kom ud at tjene, da han var 11 år.

Under krigen boede familien på Strandgården i Husby Klit, hvor der nu er museum. Som ung fiskede han på Nordsøen og boede i Harboøre. Da han skulle ind som soldat, søgte den unge fisker ind til Marinen.

Hans papirer blev forbyttet med en anden. Derfor blev han soldat i Viborg og mødte Sonja. De har været sammen lige siden.

Flere arbejdspladser

Sonja Nielsen arbejdede som ung i huset og ved en skomager i Rødkærsbro samt hos bagermester Vinther i Viborg.

De første ti år efter giftermålet med Johannes var hun derhjemme og passede sine fire børn. Hun havde en periode en privat børnepasning, før hun kom til Scanlace.

Hun uddannede sig som syerske og syede hos Eden Skjorter, inden hun sluttede sit arbejdsliv med 20 år som dagplejer i den kommunale dagpleje. Her passede hun fem og ind imellem seks børn i det daglige.

Johannes arbejdede de første år efter brylluppet på flere gårde og var fodermester på Flarupgård under Tjele Gods.

Han kom til vaskemaskinefabrikken Ferm i Ulstrup, arbejdede som vinduespudser i Viborg og kom til Riegels Trævarefabrik, som i folkemunde blev kaldt Hønen.

I 15 år var han vævemontør på Scanlace, og de sidste 25 år af sit arbejdsliv var han i gartnerafdelingen i Viborg Kommune under den navnkundige stadsgartner og landbrugsminister Chr. Thomsen.

Familie og fritid

Sonja og Johannes Nielsen har fire børn: Kaj i Dybvad, Anette i Almind, Joan i Videbæk og Søren i Viborg. Der er ti børnebørn og ti oldebørn i familien.

Sammen har de i en lang årrække dyrket campinglivet. Både som fastliggere og rundt i landet.

I udlandet har de besøgt Italien, Spanien, Tyrkiet og Kreta. Men ellers har de hver for sig dyrket en række fritidsinteresser.

- Jeg spillede håndbold, til jeg var over 50 år både i NUGF og i Sdr. Rind samt på firmahold i Scanlace. Her spillede vi også fodbold, og vi blev kaldt for Betonholdet, som var et udtryk for, at vi alle var nogle vægtige damer, der tilsammen dannede et betonforsvar.

- Ellers har jeg gået til blomsterbinding, været med i Rindsholm-sangerne, strikket vanter, hoser og huer til familien. En hobby med papirklip har udviklet sig til kunstfærdige motiver på postkort lavet af opklippede tebreve, fortæller Sonja Nielsen i udestuen.

Johannes Nielsen tilføjer:

- Jeg har været, det man kalder en ivrig lystfisker, og jeg havde i mange år båd på de vestjyske fjorde. Jeg har også været en ivrig jæger med jagtmarker i Kølsen, Vinderup og Vedersø Klit.

- Den største fritidsinteresse har dog været firmaidrætten. Jeg var i bestyrelsen for firmaidrætten i Viborg og formand for skydning igennem 25 år. Jeg stod i en årrække for lotterispillene i firmaidrætten, og i otte år var jeg formand for billardafdelingen, hvor jeg også kom i bestyrelsen i hovedforbundet.

- Jeg har også været danmarksmester i skydning, og så har jeg jo da stadig min BSA-motorcykel, der igennem mange år har givet dejlig frisk luft i håret.

Sonja og Johannes Nielsen byggede for 47 år siden huset i Rindsholm, men er lige nu på vej til at flytte til en bolig i Teglskæret i Viborg.

- Selv om vi har små skavanker, har vi altid klaret os selv, og heldigvis har vi da hinanden og et godt humør at tage med os. Johannes kan måske finde en hæk at klippe eller en have at holde. I hvert fald tager han grejet med sig. Til gengæld må vi vinke farvel til drivhuse og guldfiskene i vores eget bassin, slutter diamantbrudeparret, der har aflyst morgensangen og inviteret familie og venner til en hyggelig brunch midt på dagen.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Håndbold-samarbejde øst for søerne

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Viborg FF parerede for meget i den sidste halve time

Annonce