Annonce
Viborg

Fra fyret til hyret: Tidligere ansatte i EON Reality starter nyt firma indenfor XR-teknologi

- Hvis der er nogle uddannelsesinstitutioner, der har deres udstyr liggende i en støvet bunke i hjørnet, så vil vi meget gerne lære dem at bruge det, siger Hans-Henrik Grabe. Foto: Morten Pedersen
I foråret drejede it-firmaet EON Reality nøglen om i deres Viborg-afdeling. Men det betyder ikke en ende på de projekter, som firmaet satte i gang. Xplor XR, en virksomhed startet af tidligere ansatte, vil nu indfri nogle af de ambitioner, som den konkursramte forgænger aldrig nåede i mål med.
Annonce

Viborg: I marts vendte 43-årige Hans-Henrik Grabe hjem til Danmark efter at have boet knap tre år i Grønland for at påtage sig rollen som direktør i det amerikanske selskab EON Realitys danske afdeling i Viborg.

Men han nåede knap at lære sine medarbejdere at kende, før han skulle tage afsked med dem igen.

Startdatoen gik 1. april, kort efter statsminister Mette Frederiksen havde lukket landet ned, hvilket betød, at Hans-Henrik Grabe i de første to uger mødte ind i et stort set tomt kontor. Og da først medarbejderne så småt var vendt tilbage igen, lukkede de amerikanske ejere firmaet ned for bestandigt.

- EON Realitys konkurs var helt ude af vores hænder. Jeg havde ikke engang siddet som direktør i to måneder, da hovedkontoret valgte at trække stikket. Så det skete ret hurtigt og pludseligt, fortæller Hans-Henrik Grabe, der i slutningen af maj sammen med den økonomiansvarlige Thomas Burholt fik beskeden om nedlukningen på et onlinemøde med de amerikanske ejere.

- De fortalte os ikke ret meget. Det eneste, vi fik at vide, var stort set, at de ikke længere troede på projektet, fortæller Thomas Burholt, der på tidspunktet havde arbejdet i det amerikansk-ejede firma i lidt over et år og var lige så chokeret over udmeldingen som den nytiltrådte direktør.

Annonce

Den rette løsning

I den korte tid, som Hans-Henrik Grabe var direktør i EON Reality, nåede han ikke meget. Men han nåede dog at få øjnene op for Viborgs potentiale, når det kommer til uddannelsesinstitutionernes engagement i at være på forkant med de seneste teknologier i undervisningen.

Af samme grund valgte Hans-Henrik Grabe, da han fik sin afskedigelse, ikke at vende ryggen til byen, som det amerikanske selskab EON Reality havde gjort.

Hvad er XR?

  • XR står for extended reality, der på dansk kan oversættes med ”udvidet virkelighed”.
  • Begrebet dækker over virtual reality, der er en teknologi, som fører brugeren ind i en udelukkende virtuel verden; mixed reality, der fusionerer den virkelige verden med den digitale, samt augmented reality, der lægger et lag af digital information ovenpå den virkelige verden.
  • Teknologierne bruges i dag indenfor alt fra spil til læring i alt fra sundhedsvæsen, erhvervsliv og forsvar til uddannelsesinstitutioner.

I stedet samlede han halvanden måned efter konkursen nogle af de medarbejdere, der ligesom han selv så et potentiale i at fortsætte med at udbrede software indenfor XR-teknologien, som dækker over både augmented reality og virtual reality, til særligt uddannelsesinstitutioner, men også interesserede virksomheder, landet over.

Det førte til, at de fire mænd i slutningen af juli stiftede anpartsselskabet Xplor XR. Men selvom virksomheden dermed fortsætter mere eller mindre ud af samme spor som EON Reality, er tilgangen alligevel forskellig, understreger de fire stiftere.


Op mod 85 procent af alle de indtryk, vi modtager, bliver bearbejdet af synssansen. Så indlæringen stiger, når man bruger virtual reality i undervisningen.

Kasper Holm Bonde Christiansen, driftsleder, Xplor XR


- Vi læner os selvfølgelig op af den XR-teknologi, som EON Reality også udbød, men vi har taget vores erfaringer med fra dem omkring, hvad der fungerede godt og mindre godt, forklarer Martin Bo Klok, der i dag er Xplor XR’s design- og konceptudvikler.

- Så vi tænker ikke i ”one size fits all”-løsninger, men vi ser i stedet på, hvordan vi bedst muligt kan imødekomme vores samarbejdspartneres behov, supplerer Hans-Henrik Grabe, der er Xplor XR's direktør.

For det er langt fra alle løsninger, der giver mening at investere i for de enkelte uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

Annonce

Fra 2D til 3D

- Det er ligesom med apps, siger Martin Bo Klok og tilføjer:

- Hvorfor skal man absolut have en app til alting? Vi ved jo alle sammen, at det langt fra er alle de apps, vi har på telefonen, som vi bruger.

- Så bare fordi man kan lave superfede ting, skal det jo også kunne give værdi til den virksomhed eller uddannelse, der skal bruge det, før det giver mening, at de investerer i det, uddyber han.

Xplor XR har i første omgang udelukkende fokus på Danmark, men ingen vil udelukke, at de ikke på et senere tidspunkt vil forsøge at udbrede konceptet uden for landets grænser. Foto: Morten Pedersen

XploR XR har derfor gjort det til deres ambition at hjælpe sine kunder med at finde den rette løsning første gang. For uddannelsesinstitutioner og virksomheder befinder sig som oftest forskellige steder i deres digitale og teknologiske udvikling, og det er vigtigt at tage højde for, mener Martin Bo Klok.

Som eksempel nævner han de smartboards, som landets folkeskoler siden 2012 har indkøbt i stor stil i forbindelse med henblik på at gøre undervisning mere digital, men som flere steder i dag bliver brugt meget lidt eller til noget helt andet, end de oprindeligt var tænkt til.

- Flere skoler bandt sig op på udgifter til smartboards mange år frem i tiden, inden de fandt ud af, at teknologien var alt for kompliceret til de fleste af de lærere, der skulle bruge den dagligt. Så i dag bliver de ofte brugt som projektorer i stedet for til den interaktive undervisning, som de egentligt var tænkt til, siger Martin Bo Klok.

Netop derfor er det også en del af ambitionen, at kunderne skal være fortrolige med løsningen, når XploR XR forlader samarbejdet igen frem for, at de giver helt op på at bruge teknologien.

For at XR-teknologien er brugbar i undervisningen, er ingen af de fire stiftere i tvivl om.

Annonce

Håb om investorer

Gennem virtual reality kan underviseren på en markedsføringsøkonomiuddannelse for eksempel vise de studerende, hvad et supermarkeds indretning betyder for kundestrømmen, helt uden at de studerende forlader klasselokalet.

Og den samme teknologi kan på en landbrugsskole bruges til at vise eleverne, hvordan man skiller en traktor ad, så de kan se alle delene og blive klogere på, hvordan maskineriet fungerer.

- Man kan faktisk se, hvordan hydraulikolien flyder inde i traktoren. Og det er noget af det, som man ikke engang kan se i virkeligheden, men kun i Virtual Reality, fortæller Martin Bo Klok begejstret.

Men ikke nok med, at teknologien giver mulighed for, at eleverne kan udforske virkeligheden fra et virtuelt udgangspunkt, så sikrer teknologien ifølge stifterne også en bedre indlæring hos eleverne.

- Op mod 85 procent af alle de indtryk, vi modtager, bliver bearbejdet af synssansen. Så indlæringen stiger, når man bruger virtual reality i undervisningen, siger Kasper Holm Bonde Christiansen, driftsleder i firmaet, der særligt fremhæver de læsesvage elever i den sammenhæng.

Dertil kommer, at de studerende gennem teknologien har mulighed for at gentage de samme øvelser i en uendelighed uden, at skolens materiel bliver slidt.

- Hvis man for eksempel skal lære at betjene en drejebænk for første gang, så kan den let gå i stykker, hvis man håndterer den forkert. Men ved hjælp af vores udstyr, kan man bare nulstille oplevelsen, hvis det sker, forklarer Martin Bo Klok.

Netop de fordele har blandt andre Asmild Kloster Landbrugsskole fået øjnene op for. Men selvom de første kunder er kommet i hus hos XploR XR, er der stadig et stykke vej, før firmaet kan gå fra startup til en decideret overskudsforretning for stifterne, der i øjeblikket arbejder gratis og bruger deres eget udstyr til at løse de opgaver, der kommer ind i firmaet.

Blandt andet derfor er XploR XR i øjeblikket i dialog med lokale investorer fra Investor Hub Viborg, som de håber vil hjælpe dem med at udbrede teknologien yderligere.

Om XploR XR

  • XploR XR blev stiftet i juli 2020, få måneder efter EON Reality lukkede sin danske afdeling i Viborg ned.
  • Virksomheden leverer løsninger indenfor XR-teknologi, herunder virtual reality, mixed reality og augmented reality.
  • Bag XploR XR står Hans-Henrik Grabe, direktør i firmaet, Kasper Holm Bonde Christiansen, driftsleder i firmaet, Martin Bo Klok, design- og konceptudvikler, og Thomas Burholt, der er ansvarlig for økonomi, administration, HR og strategi.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Spar pengene til VisitAarhus

Viborg For abonnenter

Bestikkelsestiltalt betalte for renovering med sorte penge fra loftet: - Det bliver lidt billigere, når man lægger kontanter i det

Annonce