Annoncørbetalt indhold

Fra Nørd til museum: Det tekniske er der ikke en kinamand, der forstår

Lyn kan på en gang virke fascinerende og skrækindjagende. I Energimuseets Niels Bohr Tårn kan man på nært hold opleve små og store lyn uden fare for liv og lemmer, lover den tidligere Store Nørd vært Emil Nielsen. Foto: Mads Dissing

Emil Nielsen har skiftet Store Nørd ud med Energimuseet, hvor han formidler om naturvidenskab på en legende måde, så alle kan forstå det. Det er fedt med interaktion med gæsterne, mener den tidligere Store Nørd vært.

Annonce

33-årige Emil Nielsen har de sidste 10 år lavet programmet Store Nørd til DR, hvor han sammen med sin medvært, skulle demonstrere naturvidenskabelige teorier, med henblik på at lære unge om naturvidenskab på en interessant måde. Sidste sommer blev det sidste program optaget, og det blev vist på kanalen i starten af dette år.

Nu er Store Nørd skiftet ud med museumsformidling. Sidste efterår startede Emil Nielsen hos Energimuseet i Bjerringbro, hvor han formidler til gæster og skoleklasser.

Men faktisk er det nye job ikke så langt fra Store Nørd.

- I bund og grund er det det samme, jeg laver nu. For mig har det altid handlet om at skabe en begejstring for naturvidenskab og teknik. På Store Nørd brugte vi det fascinerende ved tv-mediet, men her hos Energimuseet, er jeg i øjenhøjde med gæsterne, som jeg kan have en direkte interaktion med, siger 33-årige Emil Nielsen, der er født og opvokset på Vestsjælland, men de sidste seks år har boet i Hinnerup, der ligger nord for Aarhus, sammen med sin hustru og deres tre børn.

Emil Nielsen holder meget af, at han nu kan kommunikere direkte med sit publikum.

- Jeg synes, det er rigtig sjovt, når jeg kan se, at jeg har givet nogen en aha-oplevelse, det er rigtig fedt. Det ser man ikke, når publikum sidder bag skærmen. Jeg kan rigtig godt lide at formidle direkte til folk, hvor de også kan interagere tilbage. Modtagelsen fra folk giver bare noget ekstra, siger han.

Leger læring ind

Emil Nielsen har en bachelor i kemi, og er det man kan kalde for en vaskeægte naturvidenskabs-nørd. Det er hans store viden indenfor naturvidenskaben, han formidler videre til Energimuseets gæster - på en spændende måde.

- Der er naturvidenskab i alt. Rigtig mange tror, at naturvidenskab er svært at forstå, men der er naturvidenskab i alting, og så er det spændende for mig at prøve at finde en måde, jeg kan lære fra mig. Det er det, jeg synes er spændende - formidling til folk, der ikke troede, de kunne forstå det, siger han og tilføjer:

- Prøv at forklare, hvordan en generator virker til en 5. klasse - det tekniske er der ikke en kinamand, der kan forstå. Derfor prøver jeg at indlære det til børnene med leg, så de forstår det.

Energi på skemaet

Hos Energimuseet er det energi, der er på Emil Nielsens formidlingsprogram.

- Museet har jo energi som område, så derfor formidler jeg om energi og grøn omstilling. Klima er hele begrundelsen for, at vi skal have en grøn omstilling. Jeg formidler naturfagligt indhold, men også meget kulturhistorie og samfundsrelaterede dilemmaer, siger han og tilføjer:

- Vi er jo så heldige, at Gudenåscentralen ligger lige her, så vi bruger værket til at fortælle rigtig mange historier om, hvordan det har været, og hvordan det er i dag - det er en rigtig god måde, at lave det faglige spændende at lære. Opfindelser og energihistorien påvirker vores samfund rigtig meget. Energi påvirker vores samfund alle steder, så klimadebatten og den grønne omstilling er vigtig for os.

Supplement til skolerne

Hvert år besøger flere tusinde elever fra folkeskoler og gymnasier Energimuseet for at få en rundvisning, demonstrationer og undervisning i emner omhandlende energi.

- Vi prøver at koordinere det med lærerne, så vi ved, hvad de har lavet, og hvad de skal lave efter, de har været her, så det ikke er en enkeltstående oplevelse, at de kommer herud, men at vi kan være med i et forløb, hvor vi kan perspektivere og vise nogle ting i den rigtige størrelse, siger han og tilføjer:

- Vi er bedst, når vi ikke er en erstatning for lærerne, men når vi er et supplement. Vi kan fortælle nogle andre ting og sætte tingene i perspektiv. Vi kan supplere med noget, som lærerne ikke ville kunne vise i klasselokalerne. Vi arbejder også tværfagligt, hvor vi ser tingene på tværs af fagene - både indenfor naturvidenskaben, men også indenfor samfundsfag og historie.

33-årige Emil Nielsen elsker at få lov til at formidle i de skønne områder ved Energimuseet - det giver ham mulighed for at kombinere to af hans yndlingsting: natur og formidling.

- Det er fedt at få lov til at gå på arbejde i det her område med Gudenåen og den smukke natur. Jeg har altid været spejder. Jeg har altid forklaret og fortalt ting, jeg synes var interessant, så andre kunne forstå det. Det synes jeg er spændende, siger han.

Denne artikel er sponsoreret af Energimuseet, der gerne vil sætte fokus på grøn energi og klima.

15.000 kvadratmeter oplevelser med energi for hele familien

Uanset om du er en pilfinger, nysgerrig, nørdet eller nostalgisk. Og uanset om du er lille, stor, forældre eller bedsteforældre, så byder Energimuseet på et væld af oplevelser med energi i centrum.På Energimusset i Bjerringbro kan man blandt andet opleve Danmarks største vandkraftværk og et vaskeægte lynshow. Tag på rejse i energihistorien fra den sorte energi med kul og frem til i dag, hvor vi står overfor nogle store udfordringer på energiområdet og taler om den grønne omstilling.

Der er nok at gå på opdagelse i - og masser af stof til eftertanke.

Museets udstillingsareal er på hele 15.000 kvadratmeter, så der er nok at gå i gang med. Vores dygtige guider laver lynshow i Bohr-tårnet hver dag, og du kan også selv gå på opdagelse ved at aktivere en skattejagt ved hjælp af din smartphone. Her kommer du rundt i alle de otte udstillingshuse på museets smukke området omkring Tangeværket, Tange sø og Gudenåen.

33-årige Emil Nielsen kan bruge sine spejder-færdigheder, når han formidler i Energihaven. Her er der plads til leg for både store og små, og så kan man lære lidt om, hvor maden kommer fra imens. Foto: Mads Dissing
Det giver altid gode snakke med børnene om, hvordan vores kost påvirker klimaet, når Emil Nielsen hiver insekterne frem. Foto: Mads Dissing
Museets udstillingsareal er på hele 15.000 kvadratmeter, så der er nok at gå i gang med for både store og små. Foto: Mads Dissing
Når der er godt vejr, bliver der tændt op i bålet. Foto: Mads Dissing
I Energihaven kan man lære om maden, inden man sætter tænderne i. Foto: Mads Dissing
Energimuseet har også firbenede venner. Foto: Mads Dissing
33-årige Emil Nielsen har lavet programmet Store Nørd på DR de sidste 10 år. Nu har han skiftet Store Nørd ud med Energimuseet, hvor han formidler om naturvidenskab. Foto: Mads Dissing

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.