Annonce
Erhverv

Fra projekt til seriøs virksomhed: Lifeshelter rykker sig dag for dag

Lifeshelter har gennem tiden sendt omkring 300 shelters ud i verden. – Jeg ville ønske, at det var mange tusinde, men det tager tid at rokke ved de standarder, der er i det humanitære nødhjælpssystem, der i høj grad er styret af FN, siger Jakob Christensen. Foto: Annelene Petersen
Står det til Jakob Christensen fra Lifeshelter skal telte i flygtningelejre være fortid. Men det kræver tid og gode argumenter at ændre på de årelange traditioner, der er indenfor de humanitære nødhjælpsorganisationers måde at arbejde på. Med en ny chef ombord, er målet dog nu indenfor rækkevidde.
Annonce

RANDERS: Der er hektisk aktivitet i Fabrikken - Randers Makerspace, der har til huse på Industrivej i en af Jernstøberiets gamle bygninger. To mænd går omkring og arbejder på hvert deres projekt i bygningen, som huser flere virksomheder i startup-kategorien, der er rykket sammen for at dele plads og inspiration.

Den ene af dem er den 30-årige kommende bygningskonstruktør Danni Kristensen, som i øjeblikket er ved at banke en dør sammen, der skal bruges til det ene sæt af de allerede opstillede rockwool-paneler, som danner basen for virksomheden Lifeshelter let-transportable flygtningeshelters.

Men selvom Lifeshelter efterhånden har sendt omkring 300 shelters ud til krigs- og katastroferamte områder verden over, skal lige netop de to shelters, som Danni Kristensen arbejder på, ikke bruges som hjem til flygtninge. I hvert fald ikke i første omgang.

De skal derimod til Jordan, hvor de sammen med andre midlertidige boliger til brug for genhusning skal stå sin prøve i vind og vejr, som deltagere i det største researchstudie nogensinde omkring ”Healthy Housing for the Displaced” af Cambridge University og University of Bath.

30-årige Danni Kristensen læser til bygningskonstruktør og har i den forbindelse fået praktikplads hos Lifeshelter. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Et bedre alternativ

- Vi får så til gengæld for deres bidrag de nøjagtige specifikationer på, hvor kulde og varmeresistente vores produkter er, forklarer Jakob Christensen, civilingeniør og stifter af Lifeshelter, der med sine modulopbyggede shelters håber på at blive det foretrukne alternative til genhusning af flygtninge fremfor de telte, der i øjeblikket bruges i flygtningelejre verden over.

- Når der opstår katastrofer som jordskælv, krig eller andre kriser, som kan betragtes som en midlertidig situation, så tænker man ofte på telte som den primære løsning, fordi man ser flygtningene som midlertidige. Men faktum er bare, at størstedelen af verdens flygtningelejre bliver på stedet i årtier, siger Jakob Christensen, der tilføjer, at telte holder dårligere end de shelters, han sender ud i verden.

En påstand, som han fik belæg for, da han for et par måneder siden besøgte en flygtningelejr i Irak, hvor Lifeshelter fem år tidligere havde stillet flere shelters op.

- Det var ret fantastisk at se, at vores shelters fungerede, lige præcis som det havde været intentionen, og på samme måde, som da vi installerede dem i sin tid, mens de telte, der var blevet sat op på samme tid, var skiftet ud en gang om året siden, siger han.

Netop derfor mener Jakob Christensen også, at Lifeshelters produkter er et væsentligt bedre alternativ. Og han har af samme grund arbejdet målrettet i snart otte år på at få overbevist FN såvel som nødhjælpsorganisationer verden over om netop den pointe.

Annonce

Lidt for permanent

En af grundene til nødhjælpsorganisationernes tilbageholdenhed har ifølge Jakob Christensen tidligere været, at deres produkt var et dyrere alternativ til de billigere telte. Men det er ikke længere tilfældet.

I dag bliver shelterne, der er bygget op af et kernemateriale i form af rockwool, som bliver fragtet fra Danmark og hen til det sted, hvor shelterne skal bygges op, nemlig færdigbygget lokalt af lokal arbejdskraft og med lokale materialer som sand, cement, stål og maling, der bliver købt lokalt.

- Det har nærmest halveret prisen på vores materialer, så vi efterhånden kan tage det samme for et shelter, som det vil koste dem at købe et telt, siger Jakob Christensen.

Initiativet har i øvrigt også medført, at virksomheden i endnu højere grad lever op til FN’s 17 verdensmål, og af samme grund er kommet på en liste over de 50 nordiske virksomheder, der er bedst til at understøtte verdensmålene, såkaldte impact-virksomheder.

- På den måde styrker vi jo den lokale økonomi og skaber jobs i stedet for at importere vores materialer selv, forklarer Jakob Christensen.

Prisen er dog ikke det eneste, som firmaet oplever, afholder nødhjælpsorganisationerne fra at anskaffe virksomhedens shelters. Også frygten for, at produktet bliver for permanent, kan afskrække dem fra at vælge shelterne til. Men den frygt er ifølge Jakob Christensen ubegrundet.

Lifeshelter har tidligere produceret deres shelters med plastik, men bruger i dag stenuld som kerneproduktet i deres shelters. - Det skader ikke at efterlade rockwool i naturen, da det er lavet af sten, og derudover er det et meget værdifuldt materiale, da det ikke kan brænde, for netop brande er et stort problem i flygtningelejre, når folk bor så tæt, som de gør, siger Jakob Chrsitensen, der for to år siden sendte 84 shelters til en lejr på Lesbos i Grækenland, da den tidligere lejr var brændt ned til grunden. Foto: Lifeshelter
Annonce

Klar til afgang

- Vi har i den senere tid været af sted for at demonstrere med en sav, hvor let det er at skille vores shelters ad, og hvordan materialerne kan genbruges til at facadeisolere huse. Det er jo rigtig smart, hvis man for eksempel bor i flygtningelejr i Syrien, at man kan bruge shelteret til at isolere sit hus, når man skal til at genopbygge landet igen, efter krigen er ovre, siger han og tilføjer:

- Det er der ingen andre løsninger, der kan. Men vi skal lige overbevise dem om det, og om det tryghedsskabende signal i, at shelteret netop ser permanent ud.

Andre udtrykker bekymring for, om firmaet kan levere den kapacitet, som nødhjælpsorganisationerne efterspørger.

Men selvom virksomheden endnu ikke har leveret de op mod over 1000 shelters, som nødhjælpsorganisationer bestiller ad gangen, er Jakob Christensen ikke i tvivl om, at Lifeshelter er klar, hvis muligheden skulle byde sig.

- Vi har den strategi, at vi går i gang med at lave tre shelters, som vi så flyver ud, så vi kan være i gang ’on ground’ senest to uger efter, at vi har fået ordren. Og så snart de er ankommet, så går vi i gang med at oplære folk lokalt, så vi har mandskabet klar til at bygge lejren op, når containeren med rockwool kommer frem tre uger senere, siger han.

Desuden har han hverken oplevet udfordringer med at skaffe arbejdskraft eller finde materialer på stedet.

- Vi bruger så standard byggematerialer, at de er tilgængelige i selv de fattigste egne af Østafrika til de fjerneste egne i Mellemøsten. Og når det gælder arbejdskraft, så er mange i flygtningelejrene netop flygtet fra det job, de havde, så de er villige til at tjene penge, men også ivrige efter at lave noget, så der sker noget andet i deres liv, siger Jakob Christensen.

I år har Lifeshelter blandt andet bygget 10 skoleshelters op på hver omkring 40 kvadratmeter i Somalia for Red Barnet i Bai Doa. - Der skulle vi forbi et af de farligste steder i verden, hvor al-shabab tømmer alle lastbiler, der kommer forbi, fortæller Jakob Christensen og tilføjer: - Så da vi først havde jublet over ordren, blev vi straks nervøse for, om vi kunne løse opgaven på så farligt et sted. Men det gik over al forventning. Foto: Lifeshelter
Annonce

Mere end et projekt

Der er med andre ord intet til hinder for, at Lifeshelter bliver en ubetinget verdenssucces. Altså lige bortset fra, at Jakob Christensen mangler tiden til at ændre på de årelange traditioner, der er indenfor de humanitære nødhjælpsorganisationers måde at arbejde på, ved at overbevise dem om at prøve noget nyt.

Netop derfor valgte han sidste år at ansætte en administrerende direktør i virksomheden med stor erfaring i netop at opnå indflydelse; den 47-årige Jens Odgaard Olsson, der kommer fra et job som direktør for Odense Zoo, og som tidligere har arbejdet som blandt andet innovationschef i Arla og direktør i Meyers Køkken.

Samarbejdet er Lifeshelter allerede nu så småt begyndt at se udbyttet af. Blandt andet har Lifeshelter i løbet af det seneste år oprettet et datterselskab i Uganda, bygget shelters op i seks forskellige lande, øget samarbejdet med flere udenlandske nødhjælpsorganisationer såsom OXFAM, NRC i Norge og ADRA i Uganda, modtaget et lån af Investeringsfonden for Udviklingslande samt fået taletid hos nogle af nøglespillerne indenfor det humanitære nødhjælpsarbejde, herunder FN.

- Hvor man sidste år talte om os som et projekt, taler man i dag om os som en virksomhed. Og det er rigtig vigtigt for, at vi bliver taget seriøst. Det synes jeg, vi har fået understreget, at vi er i år, siger Jens Odgaard Olsson.

Desuden ser Jakob Christensen lyst på fremtiden netop takket være den indsats, som Jens Odgaard Olsson har lagt i årets løb.

- Hvis vi skal udover stepperne og få ting til at ske på det politiske plan i FN, og hvis vi skal have nødhjælpsorganisationerne som kunder, så kræver det en dedikeret person, og det er Jens (Odgaard Olsson, red.), siger han og tilføjer:

- Og i år har vi fået flere ordrer end nogensinde før, og det har jeg en fornemmelse af vil fortsætte næste år.

- Nogle gange møder vi folk i felten, der sige: ”Ej, I skulle have været her med jeres løsning for fem år siden”. Men mange bor stadigvæk i den flygtningelejr, som de flyttede til dengang. Så behovet er der endnu, understreger Jakob Christensen. Foto: Lifeshelter
Annonce

Ikke et prestigeprojekt

Idéen til at bygge shelters til flygtninge stammer fra Jakob Christensens afsluttende projekt som civilingeniør. Her forslog hans kones bedstefar ham at tage fat på problematikken med, hvordan man genhuser flygtninge.

- Han havde bygget lerhuse med en gruppe ingeniører i Bolivia ud fra samme parabelformede karakter. De havde bygget 1000 huse omtrent, og det passede fint som udviklingsprojekt, men ikke i storskala. Så han prikkede til mig for at høre, om jeg ikke skulle bruge mit speciale til at udvikle den løsning, fortæller han.

Idéen afslog Jakob Christensen i første omgang med tanke på, at hans medstuderende alle lavede prestigeprojekter om højhuse, vindmøller eller broer.

- Men jeg endte med at se, at der virkelig var behov for at udvikle løsninger for verdens fattigste, fremfor at udvikle løsninger til verdens rigeste, som langt de fleste gør. For det er der faktisk utroligt få, der gør, fortæller han.

Det var dog ikke lige let at få foden ind hos de danske nødhjælpsorganisationer, der ofte får forslag fra initiativrige iværksættere. Men til alt held tog han sin skitse med til Christian Gad fra Dansk Flygtningehjælp, der så et potentiale i idéen og derfor sagde ja til at teste shelteret i felten.

- Og det selvom de efter sigende afviser lige så mange, som alle andre gør, siger Jakob Christensen med slet skjult stolthed.

Lifeshelter har i år udvidet deres samarbejde til også at inkludere udenlandske nødhjælpsorganisationer. Blandt andet har de syv skoleshelters på vej for NRC (Norwegian Refugee Council, red.) i Uganda. Foto: Lifeshelter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce