Annonce
Mærkedag

Fra ung byrådsspire til erfaren klimaforhandler

Signe Munk, som 10. marts fylder 30 år, har allerede stor erfaring i politik for SF, både på kommunalt og landspolitisk niveau. I den kommende tid skal hun som klimaordfører være med til at forhandle en klimahandlingsplan på plads, der blandt andet skal sikre en CO2-reduktion på 70 procent inden 2030. (Arkivfoto) Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Signe Munk var 19 år, da hun blev valgt til Viborg Byråd. Cirka ti år senere skal SF'eren, som 10. marts fylder 30 år, være med til at opfylde klimamålsætning.
Annonce

30: Som klimaordfører for SF er der noget nær garanti for, at danskerne kommer til at stifte bekendtskab med Signe Munk i den kommende tid, når forhandlingerne om en klimahandlingsplan begynder. Den med CO2-reduktionen på 70 procent inden 2030.

Men for mange andre har Signe Munk, som tirsdag den 10. marts fylder 30 år, længe været et kendt ansigt i politik. I 2008 meldte hun sig ind i SF Ungdom, og allerede i november 2009 blev hun som 19-årig nyslået student valgt ind i byrådet i Viborg Kommune.

Og det, selv om hun ifølge eget udsagn dengang ikke vidste ret meget om kommunalpolitik.

- At jeg sagde ja til at stille op til byrådet og blev valgt ind, blev enormt definerende for mit liv. Jeg tror ikke, at jeg var blevet lige så politisk engageret og aktiv, hvis ikke jeg var kommet i byrådet, sagde hun i 2018 til Viborg Stifts Folkeblad.

Sideløbende med posten i byrådet læste hun statskundskab på Aarhus Universitet. Men i 2013 undlod hun at genopstille ved kommunalvalget, fordi hun syntes, at fire år var lang tid på den samme post.

I begyndelsen af februar 2014 trådte SF ud af den daværende S-R-SF-regering, og Annette Vilhelmsen gik af som formand. Signe Munk, der siden 2012 havde været medlem af landsledelsen, stillede op som næstformand og blev valgt til at supplere den nyvalgte formand, Pia Olsen Dyhr, og den anden næstformand, Tonni Hansen.

Året efter gik Signe Munk efter at komme i Folketinget. Men i modsætning til ved kommunalvalget i Viborg seks år tidligere lykkedes det ikke i første forsøg. Vælgerne straffede SF massivt ved valget, og partiet gik fra 16 til syv mandater.

Signe Munk passede fortsat jobbet som næstformand i SF, og i 2016 begyndte hun at læse til sygeplejerske i København.

Ved folketingsvalget sidste år slog hun til og blev valgt ind med 6285 personlige stemmer, fjerdeflest i SF's fordoblede folketingsgruppe på 14 medlemmer.

Hun stoppede herefter som SF's næstformand, og sygeplejerskestudiet har hun orlov fra, mens hun skal være med til at indfri Danmarks ambitioner på klimaområdet. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Annonce