Annonce
Viborg

Fremtidens handicaptoilet er klar fra nu af: - Det er helt fantastisk

Viborg Kommune fik fredag overddraget fremtidens handicaptoilet. Foto: Morten Pedersen
En rustik kasse gemmer på et stort, lyst og handicapvenligt toilet. Det blev præsenteret fredag.

Viborg: Colin Veritys øjne lyste op som julekugler, da han i sin kørestol som den første åbnede døren ind til det splinternye handicaptoilet, som Viborg Kommune sammen med en række samarbejdspartnere kunne præsentere fredag eftermiddag.

Det står på Nytorv, toilettet. Lige nu.

Men i løbet af det kommende år vil det stå her og der, og hvor der sådan lige er mennesker og dermed behov for det. Toilettet er nemlig mobilt, og dermed skal det gøre glæde rundt om i hele kommunen. Sammenholdt med smarte, digitale løsninger for brugerne og æstetiske kvaliteter ligner det en løsning, der dufter af en succes.

- Hvor er der meget plads. Og man kan nå ting, jublede Colin Verity, mens han stak hænderne under sæbedispenseren.

- Men hele forløbet har også været enestående. Jeg føler virkelig, at vi er blevet hørt hele vejen igennem, tilføjede han taknemmeligt.

Masser af plads, den rette højde og oven i løbet lys og luft.
Annonce

På tide

En lang proces ligger forud for det endelige resultat. Alt fra handelsforening, hygiejneassistenter til de handicappede selv har været inde over.

Åse Kubel Høeg (V), formand for social- og sundhedsudvalget, var begejstret, da hun tog ordet:

- Først tænkte jeg, at det var da den sjoveste opgave, jeg endnu har prøvet: At få overdraget et handicaptoilet. Men bagefter tænkte jeg, at det var så sandelig også på tide, sagde hun.

Udvalgsformanden glædede sig særligt over, at tilgængeligheden og muligheden for personer med særlige behov nu får bedre muligheder for at deltage i bylivet - som for eksempel Jul i Viborg. Præsentationen foregik meget apropos ved siden af Sct. Kjelds Brønd rindende vand, der nok kunne fremprovokere en trang til at tage det nye, firkantede hjælpemiddel i brug.

Annonce

Står sammen

Peter Astrup tog også ordet. Som centerleder for Test og Udviklingscentret for Velfærdsteknologi var det en stor dag for ham, og han benyttede lejligheden til at takke blandt andre Viborg Kommunes velfærdsteknologiske afdeling, Center for Industri og Vestdansk Center for Rygmarvsskade for deres kyndige bidrag.

- Det her er et rigtig fint eksempel på, hvad der kan lade sig gøre, når borgere, kommune, hospital og industri går sammen om at løse fælles udfordringer - som her, hvor vi står sammen om at understøtte et friere og mere spontant liv for handicappede, sagde han.

Toilettet står på Nytorv indtil den 27. december. Efter et kort hi henover nytår, skal det stilles op ved Skøjtebanen på Borgvold. En hel plan for 2020 ligger klar. Om et år er kommunen meget klogere på hvor, hvornår, og hvor ofte det bruges. Ligesom borgerne digitalt kan se, hvor det er, og om det er ledigt, kan også kommunens folk se, hvornår det er på tide at komme forbi med sæbevand.

Skal man tro smilene, klapsalverne og ikke mindst lovordene, så går det nye toilet rent hjem.

Lasse Thulstrup fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade (t.v.) og Peter Astrup fra Test- og udviklingscenter i Viborg Kommune var blot to af de mange, som har arbejdet sammen i processen.
Åse Kubel Høeg (V) glæder sig over, at det nu gerne skal blive lidt lettere at deltage i arrangementer som kørestolsbruger.
Colin Verity er kørestolsbruger og var meget begejstret for de nye toiletforhold. Det grønne lys betyder, at det er ledigt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce