Annonce
Viborg

Fremtidens Houlkær Torv skal have plads til alle

Thomas Daniel Hansen, Agnete Langballe og Marie Balle afprøver deres "Kasseplads" i torvemodellen. Foto: Morten Stricker

En halv snes modeller varsler nye tider for det gudsforladte og folketomme torv i Houlkærs gamle hjerte.

Viborg: Fire elever fra 2k har kaldt deres model "Kassepladsen".

De har udviklet et system af trækasser, der i opfindsomme kombinationer kan trække folk til Houlkær Torv. Og ikke nok med det. "Kassepladsen" skal inspirere folk til at slå sig ned og at være aktive.

De hen ved 50 elever i 2k og 3k i den visuelle hf på Viborg Gymnasium & HF har engageret sig i at forvandle tristhedens torv til trivselens torv. De er begyndt i det små. I skala 1:20 har de i de seneste dage fremstillet nogle modeller, som de har kunnet afprøve i en miniudgave af torvet.

Agnete Langballe, Marie Balle, Simon Koch og Thomas Daniel Hansen står for "Kassepladsen". Træet valgte de, fordi dette bryder med sten og beton. Modulerne kan give grobund for planter, de er til at sidde på, til at gemme sig i, og en kravletur lader sig også gøre.

Gæster i kørestole kan komme til. Ligesom de andre hold har de nøje afstemt planen, så den ikke kommer i klemme i kommunens byggesagsafdeling.

"Dragen" hedder ét af udspillene.

Dragende drage

Billedkunstlærerne Stine Vølund og Line Porse har på denne måde givet undervisningen i "formgivning" indhold.

Arkitekt og byplanlægger Sune Porse Carlsen fra Carlsen Planer har været gæstelærer. Den århusianske kunstnergruppe Bureau Detours har drysset på med praktiske fif. Penge til arbejdet er kommet fra Statens Kunstfonds pulje til huskunstnere.

- Ved hjælp af teori og analyse har eleverne fundet ud af, hvad der er galt, og hvad der er behov for. Blandt andet har de interviewet en række brugere. Det hele har de omsat til praksis, siger Stine Vølund.

En halv snes forslag med modeller og plancher udgør en spændende udstilling med indbydende overskrifter, såsom "Chilltopia", "Vores torv", "Er her ikke hyggeligt?" og "Houlkær-haven". Selv en drageinstallation skal virke dragende.

"Tag plads!" er det pladsdannende arbejdes dobbeltbundede titel. "Det relationelle byrum" hedder det blandt fagfolk. Altså et udendørs rum, der giver hjerterum.

Ét af forslagene skal indtage torvet i den fulde skala. En lille dommerkomité skærer igennem og vælger ud. Fra den 9. til den 13. april bliver 1:20 til 1:1. Bureau Detours går til hånde.

Den 13. april arrangerer skolen en indvielse med taler, korsang og musik.

Arkitekt og byplanlægger Sune Porse Carlsen har været gæstelærer.
Den klassiske pavillon indgår i "Vores torv".
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce