Annonce
Viborg

Fremtidens oplevelsescenter for animation, kunst og XR: Phenomenal Viborg vil sætte Viborg på landkortet

Thorkild NB Nielsen, der til daglig ejer og driver Galleri NB, er idémanden bag Phenomenal Viborg. Arkivfoto: Morten Dueholm
Gennem snart tre år har en gruppe af ildsjæle arbejdet på det næste nye. Nu afslører de ambitionen for og visionen med Phenomenal Viborg - fremtidens oplevelsescenter for animation, kunst og extended reality (XR).
Annonce

Viborg: For en uge siden gik Phenomenal Viborg i luften. Hvad er det? spørger du. Det er stort, er svaret.

Til receptionen fredag den 9. oktober - som var langt mindre end først planlagt på grund af corona - forklarede foreningens formand, Thorkild NB Nielsen, at Phenomenal Viborg er "fremtidens oplevelsescenter for animation, kunst og XR".

Arbejdet med foreningen har været undervejs siden 2017, hvor han fik en vision om at sætte Viborg på danmarkskortet - og endnu mere: verdenskortet.

Viborg Animation Festival og Game Expo har allerede vist noget af det, vi i byen er gode til. Arkivfoto: Morten Dueholm

- Viborg har som Jyllands centrum flere store og specielle styrker, som mange borgere desværre kender for lidt til. Vi har i byen for eksempel hele 38 animationsvirksomheder. Og hvert år har vi animationsfestival og Game Expo, Expanded Animation og Anidox. Alt sammen fantastisk, sagde Thorkild NB Nielsen i sin åbningstale og fortsatte:

- Men, mit indtryk er, at de fleste uden for miljøerne ikke kender til alt det, de reelt står for og formår at skabe. Her har vi en stor udfordring.

Annonce

Pilotprojekter

Projektet har enorme ambitioner. På foreningens hjemmeside står det beskrevet, at Phenomenal Viborg til enhver tid skal "præsentere offentligheden for de nyeste teknologiske landvindinger og kreative muligheder i et stort fælleskab, således at kunst -, animations – og XR-virksomheder maksimerer deres individuelle potentialer."

XR forklaret

XR er et relativt nyt begreb, der står for "extended reality". Det dækker over hele registret af "udvidet" virkelighed - hvilket vil sige virtual reality (VR), augmented reality (AR) og mixed reality (MR).

Inden, det munder ud i en oplevelsespark, er planen i første omgang at lancere flere pilotprojekter, som skal modne projektet.

Det første foregik torsdag og fredag i Tinghallens store sal, Comvent Arena. Under titlen "Cosmotorium" blev de 1500 kvadratmeter forvandlet til en platform, der svævede blandt planeter i en stjernespækket himmel.

Og det var et unikt projekt, der aldrig før var set i den skala, som projektleder Hannibal Glaser sagde.

"Cosmotorium" var Phenomenal Viborgs første pilotprojekt, som inviterede borgerne indenfor i en animeret XR-verden. Pressefoto

Idéen med disse pilotprojekter er trefoldig. De skal dels gøre folk mere bekendt med kunst, animation og XR og krydsfeltet mellem de tre, der stadig for nogen kan være noget abstrakt. Dels skal de vise og teste nogle af de eksperimenter og landvindinger, der gøres. Og dels skal de efterfølgende kunne eksporteres for at skabe noget økonomi i foreningen.

Annonce

Big business

Der går formentlig lang tid, før et egentligt oplevelsescenter står færdigt. Men når det gør, vil det være en bygning, der "i sig selv er en oplevelse", og "indholdet vil vise de ypperste projekter, som verden hidtil har set".

Phenomenal Viborg

Visionen bag Phenomenal Viborgs er at skabe en synergi mellem de fem ben: oplevelsespark, XR, kunst, animation og uddannelse.

Bestyrelsen er:

  • Thorkild NB Nielsen, formand, Galleri NB
  • Karsten Lindberg, Viborg Ingeniørerne
  • Ulla Lundgaard, Viborg Gymnasium & HF
  • Jane Lyngbye Hvid Jensen, The Animation Workshop og VIA University College
  • Asger Brøndum, Asger Brøndum Holding
  • Hans-Henrik Grabe, Xplor XR
  • Kasper Kruse, The Animation Workshop og VIA University College
  • René Schmidt, Viborg ARTLAB

Thorkild NB Nielsen ser for sig, at der omkring centret vil opstå en "businesspark".

Det skal ikke nødvendigvis forstås i fysisk forstand, ved at forretninger og virksomheder vil omkranse parken. Men nærmere at der i slipstrømmen af centret vil vokse flere virksomheder indenfor de nævnte brancher frem, som forhåbentligt placeres i kommunen.

- I Phenomenal Viborgs regi vil der blive brug for mange specialister inden for XR, animation og kunst. Derfor bliver det også vigtigt at skabe endnu flere uddannelsesmuligheder i Viborg for at kunne udbygge og understøtte de kompetencer, Phenomenal-virksomhederne efterspørger, sagde han.

- Phenomenal Viborg bliver i den sidste ende til big business.

Annonce

Forening

Ambitionerne er kæmpestore fra holdet bag, og armbevægelserne ligeså.

- Vi tror på Phenomenal Viborg, og vi er af den overbevisning, at Phenomenal Viborg bliver en gave til alle involverede parter, Viborg Kommune og alle jer derude, som gerne vil se ind i fremtiden, sagde Thorkild NB Nielsen.


Vi tror på Phenomenal Viborg, og vi er af den overbevisning, at Phenomenal Viborg bliver en gave til alle involverede parter, Viborg Kommune og alle jer derude, som gerne vil se ind i fremtiden.

Thorkild NB Nielsen, formand for Phenomenal Viborg


Man har partnere og opbakning i Arsenalet, Artlab, Galleri NB, The Animation Workshop, Viborg Gymnasium & HF, Viborg Ingeniørerne og ikke mindst Viborg Kommune. Men der er også plads til opbakning fra "almindelige borgere".

Også derfor er Phenomenal Viborg skabt som en forening, man kan blive medlem af. Det og meget mere kan man læse om på foreningens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce