Annonce
Viborg

Friskoleelever er velkomne på demokratidage - hvis skolerne vil spytte i kassen

Byrådsdagen for folkeskoleskoleelever har bragt spørgsmålet frem: Er den også for friskoler?
I et læserbrev i folkebladet forleden udtrykte en forælder til et barn i en friskole undren over, at visse tilbud kun gælder for børn i folkeskolen.
Annonce

Viborg: Demokrati skal man lære at være en del af, og i erkendelse heraf har Viborg Kommune nu i to omgange inviteret repræsentanter fra folkeskolernes elevråd til en slags byrådsdag på rådhuset.

På dagen fordeler eleverne 200.000 kroner til nyttige projekter ude på de knap 30 folkeskoler i Viborg Kommune. De 150.000 kroner kommer fra kommunekassen på rådhuset, de resterende 50.000 kroner har skolerne skillinget sammen til.

Hvorfor er egnens friskoler ikke med på disse lærerige dage?

Det spørgsmål stillede Mette S. Herskin forleden i et læserbrev i folkebladet.

- Jeg forstår det ikke. Er demokrati ikke vigtigt at lære for alle børn? Også de børn, der går i friskole, siger Mette S. Herskin.

Hun er med på, at kommunen via skatten "samler penge ind" til folkeskolen, for de er kommunens ansvar. Det er friskolerne ikke på samme vis.

- Men vi er jo nogen, som reelt set ikke har andet valg end friskolerne, fordi folkeskolerne i vores område er lukket. Vi har for eksempel 10 kilometer til den nærmeste folkeskole, understreger Mette S. Herskin, der også undrer sig over, at folkeskoleeleverne gratis kan få kommunale kulturtilbud, mens friskoleeleverne ikke kan.

Annonce

Ikke gratis

Stillet over for spørgsmålet om friskolernes muligheder for i fremtiden at deltage i de særlige byrådsdage for elevrådene svarer formanden for børne- og ungdomsudvalget Per Møller Jensen (S):

- Det er vigtigt, at alle skolebørn stifter bekendtskab med demokratiske arbejdsformer og beslutningsprocesser. I dette lys skal den såkaldte byrådsdag for elevråd i Viborg Kommune ses. Som bekendt har vi en kommunal folkeskoleøkonomi, der anvendes til vores folkeskoler. Fri- og privatskoler har deres økonomi, som de kan anvende efter eget valg. Det respekterer jeg fuldt ud. Omvendt kan man ikke, efter min mening i hvert fald, melde sig ud af fællesskabet for bagefter at kræve, at man skal have del i de fælles goder – uanset at man mener, at det har man krav på som skatteyder.

Udvalgsformanden er villig til "at kigge" på sagen inden næste år, men det bliver ikke nødvendigvis en gratis omgang for friskolerne.

- Fri- og privatskoler skal i fremtiden være velkommen til det fælles arrangement for elevråd, og så afklarer vi betalingen i den forbindelse. Alternativt kan fri- og privatskolerne gå sammen om et eget fælles arrangement, og så deltager byrådsmedlemmer, er jeg sikker på, gerne i et sådant arrangement, siger Per Møller Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Annonce