Annonce
Viborg

Fritidsklub dropper computerne: Har solgt dem alle

Det er jo kun jul en gang om året, og så skal der slik til. Til gengæld kan ungerne ikke længere guffe hjemmelavede bolsjer og spille computer, for de er solgt - altså computerne. Foto: Morten Pedersen
Fritidsklubben Valhalla på Lokesvej solgte alle computere, men børnene strømmer stadig til, og nu handler det atter om samvær og nærvær.
Annonce

Viborg: - Vi spurgte dem ikke. Vi syntes, at det var en beslutning, som de voksne skulle træffe, siger lederen af fritidsklubben Valhalla på Lokesvej i den nordlige del af Viborg, Christian Vestergaard.

Omkring ham ligner det en krig. Altså sådan en, som 120 børn i alderen 10-12 år kan skabe, når de efter seks stive klokketimer i en dansk folkeskole samles for at få et skud kulhydrater, et skævt protein og noget væske.

Leder af Valhalla Christian Vestergaard har ikke fortrudt et sekund, at klubben skrottede computerne. Det har betydet meget mere nærvær.

Det har været en lang dag. Så skal det blive fedt at stene foran computeren.

Nå, nej!

For klubben på Lokesvej har nemlig ikke længere computere, som et "tilbud" til børnene. Til gengæld byder klubben på samvær og nærvær, og som Christian Vestergaard siger i indledningen af denne beretning, så var det en beslutning, som klubbens personale traf.

- Vi besluttede, at de skulle være væk, når vi kom tilbage efter efterårsferien, og det kom de. Vi solgte dem alle sammen. Vi syntes, at det rigtige tidspunkt var kommet. Alt for meget kom til at handle om computerne, fortæller Christian Vestergaard.


Vi syntes, at det rigtige tidspunkt var kommet. Alt for meget kom til at handle om computerne.

Christian Vestergaard, leder af Valhalla


Det kom til udtryk på et hav af måder, men mest af alt handlede det om, at computerne kom til at fylde for meget. Først ventede børnene på at komme til at spille og mente derfor ikke, at de kunne lave andet. Så spillede de, og når de var færdige, sad de og så på, mens kammeraterne spillede.

Annonce

Fint nok...

10-årige William Strube Poulsen har knap nok tid til at snakke med den aldrende journalist, men han når da lige at svare på et par spørgsmål, inden han fiser op på spidsloftet for at spille ost...

Savner du computerne?

- Næ, egentlig ikke. Det er fint nok, at de ikke er her mere. Så laver vi bare noget andet. Spiller ost for eksempel, svarer William.

William Strube Poulsen synes, at det er fint nok, at man ikke længere kan bruge tiden i klubben på at spille computer.

Og ost er et spil eller en leg, som foregår på et gulv, og sådan et er netop blevet ledig, efter at alle computere har forladt etagen for aldrig mere at vende tilbage. Ikke hvis det står til pædagog Anders Brink Thomasen i hvert fald.

- Det er så fedt, siger han, mens har har travlt med at sælge mad og drikke i caféen, der ret beset bare er et firkantet bord i køkkenet.

På spidsloftet var der fyldt med computere, men nu bruges pladsen på at være sammen.

Det "fede" består blandt andet i, at pædagogerne ikke længere skal bruge tid på at styre, hvem der brugerne computerne hvornår.

- Nu kan vi lave ting, som man kan fordybe sig i. Vi kan gøre det sammen, og det er jo det, det hele handler om, siger Anders Brink Thomasen.

Annonce

Og så telefonerne...

Det er spisetid, da folkebladet aflægger Valhalla besøg, og det vil sige omkring klokken 14.30. Mange af børnene sidder med deres mobiltelefon.

- Nu begyndte vi med computerne, men vi ved godt, at vi skal til at kigge på, hvordan børnene bruger deres telefoner. Hvis de bare sidder alene uden at være en del af fællesskabet, dur det ikke, men man kan jo godt være sammen om et spil eksempelvis, siger Christian Vestergaard.

Hvordan, "mobilnødden" skal knækkes, er ikke afgjort, men det bliver det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Alarm 112 For abonnenter

Tiltalt for bordelrøveri: - Han rettede pistolen mod hendes hoved, og hun faldt ned på knæ

Annonce