Annonce
Rundt om Viborg

Frivillige giver den gas: Nye blomster og renoverede kilometersten forskønner landsby

Ved håndkraft og fælles hjælp er det lykkedes for en stribe lokale frivillige at genrejse, renovere og male hele 30 kilometersten i og omkring Frederiks. Privatfoto: Arne Christensen
Frivillige frederiksboere har sørget for både at "genrejse" kilometersten på Alhedestien og for blomsterkummer i hovedgaden.

Frederiks: "I de store byer er det naturligvis kommunen, der sørger for den slags".

Arne B. Christensen undlader ikke en lille krads bemærkning i forbindelse med sin omtale af, at frivillige tilknyttet Alhedens Borgerforening har sørget for, at hovedgaden i Frederiks nu prydes af 22 krukker med flotte blomster.

Med støtte fra handelsstandsforeningen har borgerforeningen hos lokale Camillas Blomster - til "en god pris" - indkøbt både krukker, jord og røde blomster, der står i fuldt flot.

Så langt så godt. Men blomsterne passer ikke helt sig selv. For at de ikke tørrer ud, er pasningen også blevet organiseret. Frivillige "plejere" vil sørge for, at planterne får vand, hvis ikke der falder regn nok gennem sommeren.

"Vi håber, det lykkes, og vi håber også, at krukkerne kan få lov at stå i fred," skriver Arne B. Christensen i borgerforeningens blad.

22 krukker med blomster pryder nu hovedgaden i Frederiks. Frivillige og sponsorer har sørget for byforskønnelsen. Privatfoto: Arne Christensen

Sten-renovering

Ønsket om "fred" gælder ligeledes for de kilometersten, som nu fremstår nyrenoverede langs Alhedesstien. Også her har frivillige med tilknytning til lokalsamfundet i Frederiks været på spil. Stenene, der står med 200 meters mellemrum, har lidt en krank skæbne de senere år, hvor tidens tand og ikke mindst kommunens græsslåning med maskiner gjort skade.

Nogle sten hældte slemt til en side. Andre var halvt dækket af jord eller ukrudt. Og næsten alle trængte til at blive renset og malet op på ny.

Alle disse ting er der nu rettet op på. Tre to-mands arbejdshold har hævet, rettet til, renset og malet, så de hvide sten med røde tal fremstår flotte og markante - og som minder om, at Alhedestien faktisk det meste af vejen følger den gamle jernbanelinje mellem Herning og Viborg. Tallene på stenene markerer således afstanden fra banegården i Herning.

Arne B. Christensen, der selv er blandt de frivillige stenrenovatører, fortæller, at det var planen at ordne 20 af de såkaldte kilometersten i og omkring Frederiks by.

"Men et sandt arbejdsraseri stoppede ikke holdet, før man var nået til Skelhøje", og således blev hele 30 sten renoveret.

Forskønnelsen af de gamle kilometersten falder sammen med, at Viborg Kommune fra Karup-siden er på vej til at lægge asfalt på den ellers flisebelagte cykel- og gangsti, og som Arne B. Christensen udtrykker det:

"Når Alhedestien får sin nye asfaltbelægning, vil det blive et flot syn at nærme sig Frederiks med de nymalede sten langs den sorte asfalt.

De gamle afstandssten fremstår nu synlige og flotte langs Alhedestien i og omkring Frederiks. Tallene markerer afstanden fra Herning Banegård. Privatfoto: Arne Christensen
Blandt andet hjørnet ved Solvænget/Nørregade er nu blevet blomsterdekoreret. Privatfoto: Arne Christensen
Frivillige har stået for forskønnelsen af Frederiks - både blomster i krukker og renoverede jernbanesten. Privatfoto: Arne Christensen
Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Skulle du tigge i 1500-tallet, skulle du bære tiggertegn

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Et hul i det koksgrå skydække, og straks var kørestolen skiftet ud med svæveflyet: - Det var en vild følelse af bare at være fri

Alarm 112 For abonnenter

Politiet om millionskyldneren på Bilkas p-plads: - Han havde pengene, og han skyldte dem, så vi tog de 3800 kroner

Viborg FF

Viborg FF-træner før debut i midtjysk derby: - Det er meget mere end en fodboldkamp

Debat

Den glemte strejke kan blive den, vi husker

Alarm 112 For abonnenter

23-årig idømt fængsel for vanvidstur ned ad 13'eren: Mister to biler og retten til nogensinde at tage et kørekort

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stor ros til Busbjerg Spillene

Viborg

Overraskende gæst i villahaven: Fisketyven fra Houlkær afsløret på video

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

Opbremsning gik galt: Motorcyklist mistede herredømmet og kurede 25 meter hen ad asfalten

Viborg FF For abonnenter

To som bestemt ikke elsker hinanden - fire nedslag i historien om rivaliseringen mellem Viborg FF og FC Midtjylland

Rundt om Viborg

Godt år for købmand: Ti-doblede overskuddet på et år

Annonce