Annonce
Rundt om Viborg

Frivillige giver den gas: Nye blomster og renoverede kilometersten forskønner landsby

Ved håndkraft og fælles hjælp er det lykkedes for en stribe lokale frivillige at genrejse, renovere og male hele 30 kilometersten i og omkring Frederiks. Privatfoto: Arne Christensen
Frivillige frederiksboere har sørget for både at "genrejse" kilometersten på Alhedestien og for blomsterkummer i hovedgaden.
Annonce

Frederiks: "I de store byer er det naturligvis kommunen, der sørger for den slags".

Arne B. Christensen undlader ikke en lille krads bemærkning i forbindelse med sin omtale af, at frivillige tilknyttet Alhedens Borgerforening har sørget for, at hovedgaden i Frederiks nu prydes af 22 krukker med flotte blomster.

Med støtte fra handelsstandsforeningen har borgerforeningen hos lokale Camillas Blomster - til "en god pris" - indkøbt både krukker, jord og røde blomster, der står i fuldt flot.

Så langt så godt. Men blomsterne passer ikke helt sig selv. For at de ikke tørrer ud, er pasningen også blevet organiseret. Frivillige "plejere" vil sørge for, at planterne får vand, hvis ikke der falder regn nok gennem sommeren.

"Vi håber, det lykkes, og vi håber også, at krukkerne kan få lov at stå i fred," skriver Arne B. Christensen i borgerforeningens blad.

22 krukker med blomster pryder nu hovedgaden i Frederiks. Frivillige og sponsorer har sørget for byforskønnelsen. Privatfoto: Arne Christensen
Annonce

Sten-renovering

Ønsket om "fred" gælder ligeledes for de kilometersten, som nu fremstår nyrenoverede langs Alhedesstien. Også her har frivillige med tilknytning til lokalsamfundet i Frederiks været på spil. Stenene, der står med 200 meters mellemrum, har lidt en krank skæbne de senere år, hvor tidens tand og ikke mindst kommunens græsslåning med maskiner gjort skade.

Nogle sten hældte slemt til en side. Andre var halvt dækket af jord eller ukrudt. Og næsten alle trængte til at blive renset og malet op på ny.

Alle disse ting er der nu rettet op på. Tre to-mands arbejdshold har hævet, rettet til, renset og malet, så de hvide sten med røde tal fremstår flotte og markante - og som minder om, at Alhedestien faktisk det meste af vejen følger den gamle jernbanelinje mellem Herning og Viborg. Tallene på stenene markerer således afstanden fra banegården i Herning.

Arne B. Christensen, der selv er blandt de frivillige stenrenovatører, fortæller, at det var planen at ordne 20 af de såkaldte kilometersten i og omkring Frederiks by.

"Men et sandt arbejdsraseri stoppede ikke holdet, før man var nået til Skelhøje", og således blev hele 30 sten renoveret.

Forskønnelsen af de gamle kilometersten falder sammen med, at Viborg Kommune fra Karup-siden er på vej til at lægge asfalt på den ellers flisebelagte cykel- og gangsti, og som Arne B. Christensen udtrykker det:

"Når Alhedestien får sin nye asfaltbelægning, vil det blive et flot syn at nærme sig Frederiks med de nymalede sten langs den sorte asfalt.

De gamle afstandssten fremstår nu synlige og flotte langs Alhedestien i og omkring Frederiks. Tallene markerer afstanden fra Herning Banegård. Privatfoto: Arne Christensen
Blandt andet hjørnet ved Solvænget/Nørregade er nu blevet blomsterdekoreret. Privatfoto: Arne Christensen
Frivillige har stået for forskønnelsen af Frederiks - både blomster i krukker og renoverede jernbanesten. Privatfoto: Arne Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

21 vil studere ny uddannelse i Viborg

Annonce