Annonce
Viborg

Siham frygter at blive sendt tilbage til Syrien: - Jeg får ondt i hjertet af at tænke på det

Siham er syrer og bor i Viborg. Hun frygter, at hun bliver en af de næste, der sendes tilbage til sit hjemland. Foto: Morten Pedersen
Siham Shaker er ved at uddanne sig til sosu-assistent, men lige nu er der meget andet, der fylder tankerne hos den syriske mor til fire. Hun frygter, at hun er en af de næste i køen til at skulle sendes tilbage.

Viborg: Siham Shaker har været i Danmark i seks år.

Her har hun set sine sønner vokse op. Hun har set sig selv tage ansvar for livet. Hun har uddannet sig, arbejdet. Bygget et liv langt væk fra det diktatoriske regime, hun kom fra.

På det seneste har hun også måtte se frygten i øjnene. Om lidt kan livet, som hun kender det, være slut.

Annonce

41-årige Siham Shaker har valgt at tage det blad, som så mange mellemøstlige kvinder ellers er vokset op med, fra munden.

Hun vil gerne fortælle om sine tanker, måske for at få afløb fra dem. De fylder alt i hende.

Hun bor i Viborg med sin mand og parrets yngste børn på ni og 16 år. Parret har fire sønner i alt. De to ældste bor i deres egen lejlighed i nærheden af forældrene. De arbejder, taler dansk, prøver at være en god del af det samfund, som tog imod dem med åbne arme.

Men nu er truslen om hjemsendelse begyndte at fylde i Sihams tanker nat og dag, for hendes opholdstilladelse udløber om tre måneder. De mange historier om landsmænd, der ikke får fornyet deres fremtid i Danmark, har gjort indtryk.

Hun frygter, at hun er en af de næste i køen af mennesker, der skal tilbage til et Syrien, hun ikke mener er spor sikkert.

- Krigen kom på grund af Assad. Og han er der endnu. Syrien er ikke sikkert, før han er væk, siger den 41-årige, som er under uddannelse til sosu-assistent.

Et fag, som Viborg og Danmark sukker efter, at endnu flere vil kaste sig ind i. Hun har et job i sigte, for hendes nuværende arbejdsgiver vil gerne beholde hende.

Hvis hun er i Danmark til den tid vel at mærke.

Siham forsøger at være stærk. Tager dybe åndedrag. Formulerer sig så roligt som muligt. Men som ordene falder, gør tårerne det samme. Hun ved, at der er en risiko for, at hun og de yngste af børnene udvises om under en håndfuld måneder.

- Min næstyngste søn har gået i skole her, fået venner her. Jeg får ondt i hjertet af at tænke på det. Min yngste søn kender ikke arabisk, kun dansk. Han er opvokset her, påpeger hun med desperation i stemmen.

Siham selv til gengæld. Hun kender Syrien. Fattigdommen. Farerne. Hun husker livet der, og hun taler somme tider med den familie, der ikke nåede derfra, og som hun har tilbage i det hærgede, mellemøstlige land.

- Men min mands familie er død. De ville gerne freden, de ville ikke i krig. Og så blev de dræbt. Assad har siddet som præsident i årtier og hans far før ham. Det er ikke demokrati. Man kommer i fængsel, hvis man siger ham i mod, siger Siham Shaker.

- Jeg bekymrer mig for, hvad der skal ske med mig og mine sønner. Skal de i hæren? Skal de lave bomber? Med Assad får man ikke et valg, siger hun om den præsident, som for nyligt blev genvalgt ved et stærkt kritiseret valg.

Bashar al-Assad modtog 95 procent af stemmerne.

Alene det faktum, at hun taler om Assad tusinder af kilometer væk, er farligt, mener hun.

Hvis - eller når - hun vender tilbage, skal der muligvis betales en pris for hendes åbenmundethed, frygter hun. Men hun kan ikke tie, for tankemylderet har overtaget.

Siham holder af Danmark, fordi her er fred og frihed og en fremtid for hendes familie.

Hvis Danmark giver lov, vel at mærke.

- Familien stresser. Vi tænker og tænker og tænker. Er det os næste gange? Jeg er meget bange, siger hun.

Siham er syrer og bor i Viborg med sine tre danske børn. Hun er ikke udvist - men lever i frygten for at blive det. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Det kan åbenbart være svært at forstå, at stoffer i blodet ikke forsvinder ved en blodprøve: To mænd blev snuppet to gange lørdag

Livsstil For abonnenter

Den 60 år gamle Hald Sø-lejr har fået 13 millioner kroner dyr overhaling: - Tiden var løbet fra stedet

Viborg

Wilbek: Nyt hotel er vigtigt for hele kommunens vækst

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Bjerringbro For abonnenter

Stille sommer på Dyrebakken: Kejserænder bød Hans Bach velkommen hjem fra hospitalet

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Flintesmedens svalesang

Annonce