Annonce
Rundt om Viborg

Fugle-aflivning: Rengøring efter influenza-udbrud vil strække sig over flere dage

Veterinærchef Flemming Kure Marker står i spidsen for indsatsen med at aflive de cirka 9000 fugle i Løvel. Arkivfoto: Niels-Chr. Jönsson.
Når aflivningen af de cirka 9000 fugle på vildfuglefarmen i Løvel er afsluttet, rykker et rengøringsfirma ind for at rense og desinficere i området.
Annonce

Løvel: Det skrider planmæssigt fremad med at aflive de cirka 9000 fugle på den fugleinfluenza-ramte vildfuglefarm i Løvel. Men selv om arbejdet med aflivningen nærmer sig sin afslutning, vil der under alle omstændigheder gå nogle flere dage med ekstra aktivitet i området ved vildfuglefarmen på Rørbæksvej.

Når det cirka 80 mænd og kvinder store hold fra Beredskabsstyrelsen, som klarer aflivningsarbejdet, er færdig, rykker der et rengøringshold ind, som skal sørge for at rense og desinficere efter fugleinfluenza-udbruddet.

- Det vil tage et godt stykke tid. Vi hyrer et rengøringsfirma, som er eksperter i den slags og tidligere har løst lignende opgaver, til arbejdet. De går i gang med at rense og desinficere i staldene og de områder, fuglene har været på. Typisk vil der blive spredt kalk på udenoms-arealerne, siger veterinærchef Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen.

Han kunne tirsdag fortælle, at arbejdet med aflivningen skrider planmæssigt fremad. Det kan dog trække ud, så onsdagen også skal tages i brug. Usikkerheds-faktoren er, at det tager tid at indfange de mange fasaner og vildænder. Der kan også komme vilde fugle flyvende til, som man så vidt muligt vil aflive.

Flemming Kure Marker kan fortælle, at aflivningen foregår i en god dialog med ejeren, Ole Jensen Vorre.

Annonce

To sikkerhedszoner

I forbindelse med smitte-udbruddet er der etableret to sikkerhedszoner på henholdsvis tre og 10 kilometer omkring farmen. Hvis man bor inden for tre kilometer, skal man registrere sig på landbrugsindberetning.dk, hvis man har hobbyfjerkræ eller fugle. Inden for 10 kilometer zonen må man ikke sælge æg eller flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Arbejdet med aflivningen foregår med mange sikkerheds-forholdsregler, selv om man ikke har eksempler på, at fugleinfluenzaen har smittet mennesker. Arkivfoto: Niels-Chr. Jönsson

Flemming Kure Marker har ikke overblik over, hvor mange der har registreret sig i tre kilometer zonen.

- Men det er vigtigt, at folk holder øje med deres fugle og reagerer, hvis der er øget dødelighed eller sygdom blandt fuglene. Så skal de kontakte en dyrlæge, så vi kan få det undersøgt, siger Flemming Kure Marker.

Annonce

Tredje gang i Løvel

Fjervildt-besætningen ved Løvel er den tredje danske fjerkræbesætning, som i efteråret og vinteren er blevet ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Man regner med, at sygdommen overføres af vilde fugle, så derfor opfordres fjerkræavlere over hele landet til at beskytte deres fjerkræ med overdækning og tag. Fugleinfluenzaen cirkulerer blandt fugle i Europa og er kommet hertil med efterårstrækket fra Rusland og Kasakhstan, men man har ikke rapporter om, at den aktuelle variant har smittet mennesker. Af hensyn til eksporten af æg og fjerkræ har det stor betydning, at man får inddæmmet sygdommen.

Det er tredje gang, at Ole Jensen Vorres ejendom rammes af fugleinfluenza. De andre udbrud var i  2006 og 2013.

Cirka 80 mænd og kvinder deltager i aflivningsarbejdet. Arkivfoto: Niels-Chr. Jönsson


Men det er vigtigt, at folk holder øje med deres fugle og reagerer, hvis der er øget dødelighed eller sygdom blandt fuglene. Så skal de kontakte en dyrlæge, så vi kan få det undersøgt.

Flemming Kure Marker, veterinærchef.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce