Annonce
Alarm 112

Fuld vanvidsbilist fik sin seneste trafikdom for to måneder siden: - Det var ikke ligefrem noget, jeg gjorde med vilje

En 23-årig mand var skyld i en voldsom ulykke ved Skivevejsrundkørslen på Rute 13. Det ses tydeligt på billederne, at vejen var våd af slud. Den 23-årige sagde, at det var derfor, han ikke kunne bremse. Anklageren mente, at det også skyldtes, at han bragede ind i rundkørslen med 130 kilometer i timen. Foto: Midtjysk Brand & Redning
Med en tom vodkaflaske i hånden kravlede en 23-årige mand ud ad soltaget på sin kærestes bil, der lå totalsmadret tilbage. Mandag ville han have pressen ud af retten, så han ikke blev dømt af folkedomstolen. Selv blev han varetægtsfængslet i fire uger, fordi han gentagne gange er dømt for at køre med spiritus og stoffer i blodet.

Møldrup/Ringkøbing: En 23-årig mand fremstod både snerrende, uinteresseret og helt uden selvindsigt, da han mandag sad foran en dommer i Retten i Viborg.

Manden, som er fra Ringkøbing, kørte søndag klokken 12.40 tværs igennem en rundkørsel og torpederede siden en bil, hvorefter begge køretøjer væltede om på taget. Den 23-årige slap med en hjernerystelse, personerne i den anden bil fik henholdsvis indre blødninger i maven og en fraktur ved øjet.

Ifølge politiet er det et mirakel, at ingen kom værre til skade eller ligefrem blev dræbt. Står de første vidneforklaringer til troende, er den påstand korrekt. Flere mener at have set den 23-årige komme kørende med 180 kilometer i timen, inden ulykken indtraf.

Annonce

Mandag klokken 12, et lille døgn efter at manden kunne kravle ud ad soltaget på den VW Golf, han lige havde totalskadet, sad han i Retten i Viborg iklædt hvidt hospitalstøj.

Her blev han varetægtsfængslet i fire uger.

Øl klokken 10, bil klokken 12

Politiets anklager fik dermed, hvad hun kom efter.

I to timer fremførte hun argumenter for, hvorfor den 23-årige burde bruge den kommende tid i arresten, så man var sikker på, at han ikke igen ville sætte andres liv og helbred i fare. Det er kun to måneder siden, at manden fra Ringkøbing senest fik en af sine mange domme for at have kørt bil i narko- og spirituspåvirket tilstand.

Akkurat som tilfældet var i søndags.


Det var bare utroligt med så mange observationer på så kort en strækning

23-årig ulykkesbilist


Den 23-årige var tydelig hjemmevant i et retslokale og vidste præcist, hvor han skulle sætte sig.

Manden fortalte, at han søndag havde drukket øl ved 10-tiden, inden han omkring klokken 12 kørte fra Løkken i retning af det vestjyske via Viborg. Manden er netop begyndt på antabus for at komme ud af sit alkoholmisbrug, men da han ikke lige havde fået taget sin medicin, tyede han til flasken. Det var nødvendigt for at undgå abstinenser, måtte man forstå.

Da dommeren spurgte, om han medbragte en vodkaflaske i bilen, svarede han "ja".

- Den ville jeg drikke hos min mor, som jeg skulle besøge.

Annonce

1,28

Forklaringen var bare én af mange, som ikke gav mening. For vodkaflasken var tom, da manden 40 minutter efter afgang var kørt galt. I bilen lå der også tomme øldåser.

- Det betyder ikke, at jeg havde drukket det i går, klagede manden sig, da anklageren læste op.

Den pointe kan jo være korrekt nok, men ikke desto mindre havde han en promille på 1,28, da han blæste i alkometeret. I forvejen har han mistet sit kørekort i 10 år, fordi han ikke kan adskille rusmidler og kørsel fra hinanden.

Det lod nu ikke til at påvirke den 23-årige i retten. Han skænkede heller ikke dem, han havde påkørt, nogle tanker. Det handlede om ham selv og om anklageren mod ham og om den fremtid i fængsel, han stod over for.

Eksempelvis ville han have dørene til retslokalet lukket for pressen, "fordi folkedomstolen dømmer hårdt i sådan nogle sager," som hans forsvarer forklarede. Folkebladet protesterede: Hvis folkedomstolen dømmer hårdt, må den 23-årige da have interesse i at fortælle sin version af sagen.

Dommeren var enig, dørene forblev åbne. Men det er måske nok tvivlsomt, om det gavner ham.

Annonce

Kørte fint, stille og roligt

To vidner har vurderet, at han kørte op mod 180 kilometer i timen, og at han foretog flere hasarderede overhalinger, der tvang modkørende ud i rabatten.

- Den bil har aldrig kørt 180, sagde den 23-årige om den sorte folkevogn, som han havde lånt af sin kæreste. Bilen blev smadret og siden beslaglagt.

Kæresten sigtes for at låne bilen ud til en person, der ikke må køre bil.

- Jeg kørte fint, stille og roligt. 90-95 kilometer i timen, påstod den 23-årige, der flere gange fnøs af vidneudsagn og påstande fra anklageren, og han snerrede af hende, når hun ønskede svar på spørgsmål. Da hun eksempelvis spurgte, om han ramte en anden bil, svarede han:

- Det ved du udmærket godt. Det må jeg da ha' gjort, siden den er ramt. Det er ikke ligefrem fordi, jeg gjorde det med vilje.

Annonce

Bare et færdselsuheld

Den 23-årige forklarede, at han under kørslen havde siddet med sin mobiltelefon i hånden, fordi han holdt øje med gps'en.

- Da rundkørslen pludselig dukkede op, var jeg halvvejs inde i den. Den kom nærmest ud ad ingenting, sagde den 23-årige. Han mente ikke, at han kunne bremse på grund af det våde vejr. Han mente også, at han vel højest havde overhalet én bil på sin vej.

Da anklageren læste en række vidneudsagn op, der modsagde ham, misforstod han tilsyneladende:

- Der er også andre, der har kørt den bil. Det er ikke min, påpegede han.

- Men der var ikke andre, der kørte den i går, mindede anklageren ham om.

- Nåh ... Det var bare utroligt med så mange observationer på så kort en strækning, svarede den 23-årige undrende.

Strækningen mellem Løkken og Møldrup er 111 kilometer.

Den telefon, han havde siddet og kigget på under sin kørsel, ville politiet gerne kigge i. Anklageren spurgte om lov.

- Nej, hvorfor det? Det kan jeg ikke se, hvorfor de skal bare for et færdselsuheld, svarede den 23-årige.

- Jeg kommer med en ransagningskendelse bagefter, sagde anklageren. Hun argumenterede med, at man så kunne se i forskellige apps, hvor hurtigt manden havde kørt.

Telefonen vil også afsløre, hvad dens ejer eventuelt har foretaget sig på den, mens han sad bag rattet.

Annonce

Plat

Han og hans forsvarer klyngede sig til et håb om, at retten ville se på ham med empatiske øjne. Han var ved at forbedre sig, lød det. Han var begyndt på antabus for nylig og i rusmiddelbehandling for nogle måneder siden.

- Jeg ved godt, at jeg ikke skulle have kørt, og det er heller ikke noget, jeg har tænkt mig at fortsætte med. Man laver nogle dumme ting engang imellem. Men jeg kører ikke igen, jeg har virkelig fået en forskrækkelse, lød det højt og helligt fra den 23-årige.

Den påstand falmede lidt, da anklageren kunne oplyse, at han så sent som sidste år var kollideret med en varebil - i påvirket tilstand. Dommene gik helt tilbage til 2015 og den seneste lød altså i februar i år.

- Måske er det bare mig, men jeg synes, det er plat at hive en seks år gammel sag frem, sagde den 23-årige.

Dommeren syntes ikke, det var plat. Klog af skade blev manden varetægtsfængslet i fire uger, så han ikke kører flere ture, mens politiet efterforsker sagen færdig. En sag, der ikke er blevet mindre aktuel af, at der den 31. marts trådte en ny lov om vanvidskørsel i kraft.

Den giver en eventuel straf et ordentligt hak opad, potentielt en fordobling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Alarm 112

Bil tabte hjul på Vestre Ringvej

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce