Annonce
Viborg

'Fuldstændig kaotisk': Teledata-skandale udsætter biltyves ankesag

Ankesagen mod de tre unge mænd, som i december blev idømt fængselsstraffe ved byretten, blev tirsdag udsat på grund af teledata-skandalen. De stjal biler til en værdi af 1,3 millioner kroner. Arkivfoto
På grund af risiko for fejl i teledataoplysninger er ankesagen om tre biltyve fra Viborg udsat. Ingen ved, hvornår de igen kan komme for en dommer, og én af forsvarsadvokaterne kalder forløbet kaotisk.
Annonce

Viborg: Tre unge mænd skulle i denne uge have været for en dommer i Vestre Landsret, men på grund af den såkaldte teledata-skandale blev sagen tirsdag formiddag udsat.

Det drejer sig om de tre mænd fra Viborg, som i december sidste år ved byretten blev idømt ubetingede fængselsstraffe på mellem to og tre år for tyveri af i alt ni biler. Bilerne blev stjålet fra forhandlerne AJ Biler og Jysk Engros Autohandel i Viborg i maj 2018.

Alle tre mænd ankede byrettens dom, og mandag i denne uge skulle hovedforhandlingen i ankesagen altså have kørt ved landsretten - men sådan blev det ikke.

Fordi rigsadvokaten for godt en uge siden besluttede at suspendere brug af såkaldte teledata som bevis i retten, valgte Vestre Landsret tirsdag formiddag at udsætte sagen. I samme ombæring afsagde retten en kendelse om, at alle tre tiltalte fortsat er varetægtsfænglset.

Det fortæller forsvarsadvokat Lars Thousig, som repræsenterer én af de tre tiltalte.

- Statsadvokaten har bedt om at få sagen udsat på grund af de problemer, der er med telemaster. Vi (de tiltaltes forsvarsadvokater, red.) har bedt om at få de tiltalte løsladt, fordi vi mener, at det er urimeligt, at de skal sidde og vente på, hvad der sker med de der teleoplysninger, siger han.

Teledata-sagen betyder, at der er mange sager, der går i stå, og jeg er også bange for, at der er mange varetægtsfængslede, der kommer til at sidde og vente længe på at få deres sager behandlet på grund af det her

Lars Thousig, forsvarsadvokat, Leoni Advokater

Annonce

Lang ventetid

Ventetid ser der ud til at komme en del af for de tre biltyve. Ifølge Lars Thousig er der nemlig endnu ikke nogen, der kan spå om, hvornår sagen igen kan blive berammet.

Rigsadvokatens påbud gælder frem til 18. oktober. Indtil da må anklagerne ikke bruge teledata som bevis i danske retssale.

- Det vil sige, at man altså først efter 18. oktober kan begynde at kigge på, hvornår sagerne skal omberammes til. Og når det som denne er en sag med tre travle forsvarere, så bliver det jo først næste år, at den kommer i landsretten, siger Lars Thousig.

- I betragtning af, at de har været fængslet siden juni sidste år, så begynder det da at gøre ondt.

I forhold til Lars Thousigs klient spiller teledata ingen rolle, fortæller han. Alligevel har teledata-skandalen altså nu betydet, at forsvareren og hans klient formentlig må vente længe, før sagen kan gå videre, og det frustrerer den erfarne forsvarsadvokat.

- Teledata-sagen betyder, at der er mange sager, der går i stå, og jeg er også bange for, at der er mange varetægtsfængslede, der kommer til at sidde og vente længe på at få deres sager behandlet på grund af det her, siger Lars Thousig.

- Lige i øjeblikket er det fuldstændig kaotisk.

Set over hele landet var 18 personer, som ellers var varetægtsfængslet, fredag i sidste uge blevet løsladt på baggrund af teledata-skandalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce