Annonce
Viborg

Fundet af Niels Bugges borg på årets top 10-liste

Udgravningsleder Jesper Hjermind var en gald mand, da man i sensommeren fandt fundamentet af Niels Bugges borg. Foto: Viborg Museum

Slots- og Kulturstyrelsen har fundet plads på listen over årets mest spændende og betydningsfulde arkæologiske fund i Danmark i 2018.

Viborg: Både arkæologer og historikere var helt oppe at ringe, da de i oktober kunne afsløre, at Niels Bugges borg fra 1300-tallet var blevet fundet.

- Det er fantastisk, at vi nu får vished om, at det, vi faktisk har været ret overbevist om de seneste år, nemlig at Niels Bugges borg ligger under ruinerne af Hald Slot, også er rigtigt. Det hele går på den måde op i en højere enhed, og meget større kan det altså ikke være for en arkæolog, sagde museumsinspektør Jesper Hjermind ved den lejlighed.

Den udlægning er Slots- og Kulturstyrelsen åbenbart helt enig i, for fundet af Niels Bugges borg er med på årets top 10 over de mest spændende og betydningsfulde arkæologiske fund i Danmark i 2018.

- Det er da dejligt, at styrelsen på den måde anerkender vores fund som noget ekstraordinært, noget der har været med til at ændre eller fastslå fortællingen om magtens udvikling i Danmark i middelalderen, siger Jesper Hjermind, der står i spidsen for udgravningerne ved Hald.

Top 10-listen

Top 10-listen er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af museernes egne indberetninger af fund i løbet af året, og listen opgør fundene i tilfældig rækkefølge.Betingelsen for at optræde på listen er, at fundet kommer fra en ny arkæologisk udgravning, eller at der er tale om naturvidenskabelige undersøgelser, der tilfører betydelig ny viden til arkæologien og Danmarks kulturhistorie.

Listen består i 2018 af: Hellig kultbygning ved Fæsted uden for Ribe, Rige grave ved Roskilde, vejen til Ribes latriner, skibsvrag i Køge, kirkegård under Rådhuspladsen i København, grum historie fra Skæring ved Aarhus, afdækning af middelalderlig jernproduktion ved Silkeborg, fundet af Niels Bugges borg, tandaftryk der afslører bid af Lollands historie og droneprojekt der afdækker arkæologiske spor.

Man kan læse om alle fundene på slks.dk

Museumsinspektør Lars Agersnap Larsen med en af de skiver egetræ, der er blevet dateret til 1347 - og dermed fra Niels Bugges tid. Arkivfoto: Morten Dueholm

Flere års arbejde

Fundet af Niels Bugges borg i sensommeren skete som følge af flere års arbejde, hvor folkene på Viborg Museum havde slået fast, at borgen i hvert fald ikke havde ligget på borgbanken ud for Niels Bugges Kro, og at den heller ikke havde ligget ved eller under Brattingsborg, der i virkeligheden har været en belejringsskanse.

- Det blev for os stadig mere sandsynligt, at borgen måtte have ligget der, hvor ruinerne af Hald Slot nu er, og det fik vi altså vished for, da vi så at sige gravede og borede os lige ned i de egestolper, der har været en del af Niels Bugges borgs fundament. Det var kulminationen på et forskningsprojekt, hvor vi hver gang har skullet søge om tilladelse til at at grave, da området jo er fredet, så vi har ikke bare kunnet grave løs. Vi har virkelig skullet sandsynliggøre, at lige her var noget at komme efter - og det var der altså, og det var stort, siger Jesper Hjermind.

Egestolperne, som arkæologerne skar i, blev med stor sikkerhed dateret til at være blevet fældet og banket ned i jorden i vinteren 1347/1348 - et års tid efter, Niels Bugge erhvervede området ved Hald Sø, og dermed var der i arkæologernes sind ikke længere tvivl om, at Niels Bugges borg blev bygget på den lille halvø i søen.

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg For abonnenter

Unge med gåpåmod: Det er altafgørende at kunne blive i Viborg

Viborg FF For abonnenter

Fundamentet er stadig i orden - Viborg FF tog rigtig mange gode ting med fra testsejr i Farum

Viborg

Slipper de for SU? Løn på vej til sundhedselever

Annonce