Annonce
Rundt om Viborg

Fylder 50 år søndag: Skoleaktivisten blev borgmester

Fra en af byens bedste udsigter øverst i rådhusbygningen kan Torsten Nielsen - næsten - se til sin hjemby Sparkær. Foto: Morten Pedersen

Viborg Kommunes førstemand gennem de seneste to et halvt år runder 50 år på søndag.

Viborg: Lige efter kommunalreformen i 2007 var Sparkær Skole på den daværende formand for børne- og ungdomsudvalgets sigtekorn som en af de skoler, der kunne nedlægges.

Det fik omgående den daværende formand for skolebestyrelsen til at sætte himmel og jord i bevægelse for at redde det lille samfunds skole. Så han tog kontakt til formanden for udvalget, og det var i begyndelsen en diskussion og dialog, hvor bølgerne gik mere end højt.

- Vi gik godt nok hårdt til hinanden - men uden at debatten blev uforsonlig, og uden at den blev personlig. Det var sagen, det drejede sig om.

Sådan erindrer den daværende formand for bestyrelsen på Sparkær Skole, Torsten Nielsen, sit første møde med udvalgsformanden, som dengang hed Søren Pape Poulsen.

Som bekendt blev de begge senere borgmestre i Viborg Kommune, hvor Torsten Nielsen i september 2014 sprang ind fra sidelinjen som et ret ukendt byrådsmedlem for at overtage Søren Pape Poulsens borgmesterkæde, da Pape blev landsformand for de tos fælles parti, Det Konservative Folkeparti.

Annonce
Torsten Nielsen trives i borgmesterjobbet. Men det var hårdt at sætte sig ind i så meget nyt de første tre-fire måneder, erkender han.

Ingen borgmester i maven

Og ja, det var skoledebatten, der fik Torsten Nielsens øjne op for, at lokalpolitik kunne være et interessant emne at beskæftige sig med.

- Da skolen blev reddet, holdt vi en gevaldig fest i Sparkær, hvor vi ellers var klar til at oprette en friskole, hvis kommunen havde lukket skolen. Her blev jeg overbevist om, at man som politiker kunne gøre en forskel - ikke bare for Sparkær, men for hele kommunen, siger Torsten Nielsen, som først i 2008 meldte sig ind i det konservative parti.

- Jeg har altid været borgerlig, men som regel stemt på Venstre. Men jeg fik en fantastisk respekt for Søren Pape og især det, at han evnede at stå fast på det, han mente var det rigtige, uanset hvor højt bølgerne ellers gik, siger Torsten Nielsen, der søndag runder et aldersmæssigt hjørne, når han fylder 50.

Faktisk var det også Søren Pape Poulsen, som overbeviste Torsten Nielsen om, at han skulle stille op til kommunalvalget i 2009, hvor han blev valgt ind i byrådet som et af tre konservative medlemmer - og hvor Pape snuppede borgmesterstolen for næsen af Venstre ved at gå i alliance med Socialdemokratiet.

I 2013 blev han genvalgt, og mindre end et år senere sad han i borgmesterstolen.

- Jeg vil da gerne indrømme, at det var noget af en opgave de første tre-fire måneder, hvor jeg skulle sætte mig ind i utrolig mange ting. Og jeg vil da også gerne indrømme, at jeg aldrig har gået med en borgmester i maven. Men nu magede det sig sådan, at et flertal pegede på mig, og da jeg har det sådan, at det er utroligt, hvad man ikke kan, hvis man ikke har prøvet det, tog jeg imod den udfordring, siger Torsten Nielsen.

Som en fisk i vandet

Her to et halvt år senere har han ikke fortrudt, og han har i den grad fundet sig til rette i borgmestersædet, hvor han siger, at han trives som en fisk i vandet.

- For mig er det verdens bedste job, og jeg vil rigtig gerne fortsætte. Men jeg ved også udmærket, at det ikke er noget, jeg kan afgøre i sidste ende. Det er først og fremmest vælgerne og derefter udfaldet af konstitueringsforhandlingerne mellem partierne, lyder erkendelsen fra borgmesteren.

Torsten Nielsen, der er født og opvokset og altid har boet i Sparkær, blev selvstændig ejendomsmægler allerede som 24-årig, hvor han gik i kompagniskab med sin far, Holger Nielsen.

- Jeg levede dengang af at opkøbe og sælge kartofler både i ind- og udland, op planen var, at jeg i januar 1992 skulle have været i Australien i et halvt år med mit arbejde. Men min far fik en blodprop, og så blev Australien ikke til noget, og jeg blev ejendomshandler og senere statsautoriseret ejendomsmægler, siger Torsten Nielsen.

Fejres lokalt

I 2004 købte han sin far ud af firmaet, og i 2012 flyttede han ejendomsmæglerfirmaet til nabobyen Stoholm, hvor hans kone, Lene, arbejdede hos revisionsfirmaet Dahl, Rask og Partnere lige over for ejendomsmæglerbutikken i Vestergade.

- Vi har altid haft flest kunder i Stoholm, og da der pludselig kom en mand i 2012, som absolut ville købe det hus i Sparkær, hvor vi havde butikken, tog vi en rask beslutning og rykkede til Stoholm, siger Torsten Nielsen.

Den runde fødselsdag fejrer han på fredag - naturligvis i Sparkær Forsamlingshus.

- Jeg har holdt både min 25-, 30- og 40-års fødselsdag der, og Lene og jeg har fejret både bryllup og kobberbryllup i forsamlingshuset. Så det kan ikke være andre steder, siger Torsten Nielsen, der glæder sig til at tage imod gæsterne.

Blandt dem er parrets to sønner, Bjarke på 19, der læser fysik på universitetet i København og 16-årige Anders, der går i 10. klasse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Cafe-foredrag om "De hvide busser"

Viborg FF For abonnenter

Et hårdt slag er blevet vendt på hovedet - målmand vil stå endnu skarpere til juli

Annonce