Annonce
Erhverv

Gågadens butikker åbnede med afstand, sprit og flag: "Nu skulle jeg bare afsted"

Flere butikker havde hejst flaget og rullet den røde løber ud, da de mandag formiddag kunne slå dørene op for første gang i 2021. Foto: Eskil Lyngsøe
Godt to måneders stilhed er ovre. Butikkerne i Viborgs gågader åbnede mandag formiddag med skærpede afstandskrav og glædestrålende medarbejdere.

Viborg: "Ding-dooong. Kan jeg hjælpe den næste i køen?"

Næsten alt var, som det plejer, da gågadebutikkerne i Viborgs midtby endelig slog dørene op mandag formiddag.

For første gang siden 23. december var det atter muligt at sætte sine ben og sit mundbindsklædte ansigt i en fysisk butik, som ikke lige er en dagligvareforretning - og det benyttede en hel del sig af.

Nogle skulle have byttet en bunke julegaver, andre skulle have et par nye bukser, og andre igen var bare kommet for at kigge.

Fælles for alle dem, avisen talte med mandag formiddag, var, at de følte sig helt og aldeles trygge ved at færdes i gågaderne.

- Det virker til, at der er helt styr på det. De fleste går med mundbind, der står sprit, som der skal, og vi må kun være få mennesker i butikkerne, sagde lærerstuderende Jonas Jensen fra Viborg.

Han stod i køen uden for Guldsmed Norup med nogle armbåndsure, han skulle have solgt, og derfor skulle de først forsynes med nye batterier - og det kunne altså ikke lade sig gøre online.

- Jeg har aldrig været personen, som er gået voldsomt meget ud at shoppe, men nu er det simpelthen ved at være to en halv måned siden sidst, så nu skulle jeg bare afsted, sagde Jonas Jensen, som glædede sig over, at der nu igen kunne komme liv i midtbyen.

- Jeg bor ikke langt fra gågaden, så jeg går tit igennem, og det har virkelig været dødt. Nu er der endelig liv. Det er dejligt, og det er godt at komme lidt ud igen, sagde han.

Efter en tur ved guldsmeden skulle den unge mand videre i Mind for at kigge på tøj, og derefter skulle han i Sport 24.

Gågadens butikker skal med de nye afstandskrav sikre maksimalt én kunde per 10 kvadratmeter. Det skabte kø flere steder mandag formiddag - som her foran børnetøjsbutikken Krabbehulen. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Julegavebytning

Da klokken slog 10, stod to store køer på pladsen foran Sport 24 og H&M. På akkurat samme tid slog butikkerne dørene op, og ud kom medarbejdere med rullende stativer fyldt med varer.

Alle gågadens butikker havde til lejligheden opdateret de mange skilte og vejledninger, som findes i indgangen.

Kravene til, hvor meget plads hver enkelt kunde skal have, er nemlig blevet skærpet. Nu lyder de på, at butikken skal sikre, at der er 10 kvadratmeter per kunde.

Det fortalte souschef hos Jack & Jones i Sct. Mathias Gade, Mads Djørup.

- Vi er heldigvis blandt de største butikker i Viborg, så vi kan have 30 kunder herinde, og derfor er vi ikke så hårdt ramt af det, sagde han.

I tøjbutikken glædede man sig over endelig at være kommet i sving igen, og personalet regnede med, at årets første åbningsdag ville blive en travl en af slagsen.

- Vi har glædet os helt vildt til at komme i gang igen, og så har vi været meget spændte på, hvor travlt vi får - om vi bliver helt væltet af kunder, sagde Mads Djørup, som regnede med, at mange ville komme forbi og bytte julegaver i løbet af dagen.

- Nu skal vi bare i gang igen.

Genåbning af butikker

  • Udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav, så der er færre kunder i butikkerne
  • Eksempler på udvalgsvarebutikker er forretninger, der sælger tøj, sko, bøger og møbler
  • Butikkerne på under 2000 kvadratmeter skal sikre 10 kvadratmeter per kunde, og for butikkerne fra 2000 til 4999 kvadratmeter skal der være 20 kvadratmeter per kunde
  • Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre
  • Udvalgsvarebutikker på over 5000 kvadratmeter kan holde åbent mod tidsbestilling. Her er kravet én kunde per 250 kvadratmeter
Souschef hos Jack & Jones i Sct. Mathias Gade, Mads Djørup, glædede sig over endelig at kunne byde kunderne indenfor igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Normalt men anderledes

"Skal vi gå nedad igen? Eller er der nogen af jer, der skal have noget med deroppe?"

Sådan lød det fra en kvinde, som slentrede sammen med to jævnaldrende ned ad St. Sct. Mikkels Gade ved Sportigan.

En sætning som den er vel helt normal i en gågade, men den er formentlig ikke blevet sagt i Viborgs gågader i løbet af de sidste to måneder.

Selvom de såkaldte udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter - som ikke lige ligger inde i et center - nu har fået lov til at genåbne, er der dog intet, der er som for over et år siden.

Ude foran Metropol Ure & Smykker stod to unge mundbindsklædte kvinder pænt i kø med god afstand til hinanden, da en ældre herre pludselig vadede ind foran dem og gik ind i forretningen.

Kvinderne himlede med øjnene.

Her foran Sport 24 og H&M havde der samlet sig et par pæne køer - med god afstand mellem kunderne. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Afstand, sprit, rengøring

Hos skobutikken Skokjær i Vestergade havde man også glædet sig til endelig at komme i sving igen - naturligvis med alle de nødvendige restriktioner og forholdsregler.

- Årh, det er så dejligt at være i gang igen. Vi trænger alle sammen til at komme ud og til at få en hverdag igen, sagde butiksassistent Britta Lauridsen.

Da folkebladet talte med hende mandag formiddag cirka et kvarter efter åbningen, havde der allerede været en del kunder forbi, og ligesom sin kollega i Jack & Jones regnede hun med, at mange ville komme forbi i løbet af dagen.

- Der vil komme mange, det er klart, sagde hun.

I Skokjær må der med de nye pladskrav være 15 kunder, og personalet gør meget for at leve op til retningslinjerne.

- Det tager vi meget alvorligt. Afstand, sprit, rengøring, alt det der betyder rigtig meget, og man kan vide sig helt tryg, når man kommer herned, sagde Britta Lauridsen og mindede samtidig om, at det anbefales, at man kun handler én person ad gangen i gågadebutikkerne - ligesom man kender det fra dagligvarebutikkerne.

Det skal være en tryg oplevelse for alle at handle i de genåbnede butikker, lyder det fra butiksassistent Britta Lauridsen (t.h.) fra Skokjær i Vestergade. Foto: Eskil Lyngsøe


Det virker til, at der er helt styr på det. De fleste går med mundbind, der står sprit, som der skal, og vi må kun være få mennesker i butikkerne

Jonas Jensen, studerende


Lærerstuderende Jonas Jensen var taget til guldsmeden for at få afleveret et par ure, som havde brug for nye batterier. Foto: Eskil Lyngsøe
Der blev både byttet julegaver og hyggeshoppet, da butikkerne i Viborgs gågader genåbnede mandag formiddag. Foto: Eskil Lyngsøe
Der er stadig påfaldende stille i Sct. Mathias Centret og i midtbyens frisørsaloner. Foto: Eskil Lyngsøe
Endelig kunne stativerne igen komme ud af butikkerne. Foto: Eskil Lyngsøe
På Preislers Plads var der godt fyldt op af biler allerede ved 10-tiden. Foto: Eskil Lyngsøe
Måske var de ansatte kommet ud af træning. Der røg i hvert fald lige nogle gummistøvler af stativet her, da det blev rullet ud i forårsvejret. Foto: Eskil Lyngsøe
Sidst, butikkerne havde åbent, lød afstandskravet på én meter. Nu skal kunderne gerne holde sig to meter fra hinanden. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Butikkerne i gågaden åbner igen. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce