Annonce
Viborg

Nyt tilbud: Døden er svær at tale om, men en gåtur kan gøre det lidt lettere

En gåtur kan nogle gange lette de svære samtaler, oplever de i Klinik for lindrende behandling. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt
De svære snakke kan ofte blive lettere, når de tages på en gåtur. Det er tanken bag et tilbud fra "Klinik for lindrende behandling" om "walk and talk" til efterladte og pårørende til døende patienter i Silkeborg, Skive og Viborg.

Viborg: For mange kan det være svært at tale om døden. Ja, ligefrem pinefuldt for nogen. Alligevel kan det være gavnligt, nærmest nødvendigt, som efterladte eller pårørende til døende patienter at tale om emnet.

På en gåtur kan de svære ting dog virke lidt lettere at tale om, og det er netop derfor, at Hospitalsenhed Midts "Klinik for lindrende behandling" nu har indført såkaldte gå-samtaler som et tilbud.

Samtalerne er et supplement til de telefonsnakke, klinikken allerede har med både patienter og pårørende. Gåturene skal gøre det nemmere for de pårørende at gå ind og ud af de svære snakke efter behov, ligesom tavsheden opleves knap så voldsom, når den opstår.

- Når man går ved siden af hinanden, kan man blandt andet lade sig distrahere lidt af de ting, man ser, eller lyde, man hører undervejs og på den måde få en lille pause fra det svære. Samtidig går man ved siden af hinanden, så man ikke nødvendigvis har konstant øjenkontakt og er på hele tiden. Det bliver knap så intenst og voldsomt, samtidig med at man alligevel får snakket om de svære ting, siger Heidi Møller, der er afdelingssygeplejerske på Klinik for lindrende behandling, som er en del af Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Annonce

En stor lettelse

Klinik for lindrende behandling har i sagens natur primært fokus på at lindre den sidste tid for døende patienter, men de pårørende har også en del af klinikkens opmærksomhed.

Medarbejderne sikrer sig derfor også at få vendt nogle af de svære spørgsmål med de pårørende, når der er mulighed for det.

- Som pårørende til en døende er man hårdt ramt. Og det kan være svært at rumme alle de følelser og tanker, man tumler med. Så for at hjælpe dem bedst muligt gennem forløbet tager vi gerne en snak med dem, der har brug for og lyst til det. Det er vores oplevelse, at mange oplever det som en stor lettelse at få lov at tale om de ting, som måske kan være svære at dele med familie eller venner, siger Heidi Møller.


Som pårørende til en døende er man hårdt ramt. Og det kan være svært at rumme alle de følelser og tanker, man tumler med. Så for at hjælpe dem bedst muligt gennem forløbet, tager vi gerne en snak med dem, der har brug for og lyst til det.

Heidi Møller, afdelingssygeplejerske


Tilbuddet om gå-samtaler er fortsat nyt på Klinik for lindrende behandling, men tilbagemeldingerne fra de pårørende har indtil videre været meget positive, oplyser Hospitalsenhed Midt.

Initiativet kom i forbindelse med de aktuelle begrænsninger, som corona-pandemien har sat for fysiske møder og tæt samvær, men idéen havde allerede summet i klinikken et stykke tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce