Annonce
Livsstil

Gør-det-selv-Kjeld: Bakterier i bruseren

Hej Kjeld - faldt ind i en artikel fra 2007 på nettet uden at vide, hvem forfatteren var. Efter kun et par liniers læsning kom jeg til at svede, for var det ikke mit største skrivende idol fra tiden, da vi holdt Aarhus Stiftstidende? Faktisk den helt afgørende faktor for dette abonnement dengang. Dit navn kom automatisk og lynhurtigt frem på lystavlen selv efter de mange år.

Kjeld Bjerre, jeg tilspørger dig: Vil du modtage min hyldest som den bedst skrivende og kommunikerende journalist i kongeriget? Hvordan og hvad skal jeg abonnere på for så tit som muligt at kunne "følge" dit show? Men retur til din grundige og spændende beretning og undersøgende hudfletning af det lugtproblem, som vi løb ind i for få måneder siden.

De første cirka 10 sekunder efter åbning af bruser udsendte samme bruser en frygtelig rådden lugt, og det samme var tilfældet med de første få sekunder, hver gang vaskemaskinen blev startet. Vi brugte klorin ind i og igennem bruserslangen og vandtilførslen på vaskemaskinen, og så var og er lugten væk, helt væk. Måske kan det spille ind, at vi jo er nogle stykker, der tager på ferie i sommerhuset i længere perioder ad gangen, og her har dannelse af bakterier så frit spil.

Jeg beundrer din ihærdighed, din respekt og brug af dine læsere, ros af samme, men fremfor alt din tilgang til at bruge sproget som en klaverspiller på højeste niveau ... (nu må det være nok - forkortet af red!)

Mange hilsner Martin Uebel, Aarhus N

Annonce

! Hej Martin - hvor har du gravet det navn op, Uebel? Det kan man da ikke hedde - det ligner jo en stavefejl ...

Nå, det kan du så hedde, og det er åbenbart ikke gået ud over dit gode humør - og hvis det trænger til et ekstra pift, kan du såmænd følge mine skriblerier i lige netop Århus Stiftstidende, hvis du stadig bor på de kanter.

Din observation angående lugt fra bruser (og vaskemaskine) rammer sømmet lige på hovedet: I vores rør og beholdere med varmt vand vrimler det med bakterier - ikke i vores radiatorer, gulvarme og den slags, men i det varme brugsvand!

Det skyldes groft sagt, at vi er nogle fedterøve - vi skruer ned for temperaturen, fordi der er større varmetab, jo varmere vandet i beholderen er. Ifølge de kongeligt privilegerede reglementer SKAL temperaturen være over 55 grader i beholderen med varmt vand - det betyder alt andet lige, at vandet er 50 grader, når det strømmer ud af hanen - og det dør bakterierne af.

Den relevante bakterie hedder legionella, og den kan resultere i det, som hedder legionærsyge - en slags lungebetændelse, men temmeligt ondartet for de få, som rammes - jeg har læst i én eller anden rapport, at dødeligheden er 10-50 procent, og i omegnen af 100 danskere rammes hvert år.

Det farlige ligger ikke så meget i at drikke vandet, men derimod i at tage brusebad - her forstøves en smule af vandet nemlig til så bittesmå dråber (aerosoler), at vi kan indånde dem - vi trækker dem altså direkte ned i lungerne, og det er ikke smart. Men hvad har det med lugt fra bruseren at gøre?

Det skal jeg sige dig: Slangen, som forbinder hanen og selve bruseren, er særligt udsat for dannelse af bakterier i større mængder - fordi den jævnligt får en dosis vand med bakterier fra beholderen - muligvis bare en ganske lille og ufarlig smule, men nok til, at de over den følgende tid kan yngle og blive til det rene bakteriesnadsk, FORDI slangen dels køles til typisk en 20-25 grader (guf for bakterier, OG tilmed har en åben ende ud til det fri. Når familien tager i sommerhus, har bakterierne altså rigtig god tid, den rette temperatur OG adgang til ilt fra luften - med det resultat, at slangen til bruseren er fyldt med råddent vand, som lugter fælt, når familien kommer hjem fra ferien.

At skylle det hele igennem med Klorin lyder som en fornuftig løsning, men måske det også var værd at overveje, om hele anlægget burde have en omgang? Det kan gøres ved at skrue termostaten på beholderen op til max - det skulle gerne være 70 grader, og nu skal man passe på, for det lyder måske ikke af så meget, men det er rigeligt til en solid skoldning. Når temperaturen i beholderen er helt oppe, åbner man alle varme haner i huset - ikke fuldt knald, men nok til, at det brændende varme vand fordeler sig ud i hele systemet og holder det varmt i mindst 5-10 minutter.

Nu burde alle bakterier være afgået ved en stilfærdig, men muligvis pinsom død, og du kan igen tage brusebad uden at tænke på, om du skal være den næste med legionærsyge - det skal du ikke!

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Ps: Det foresvæver mig, at jeg engang hørte om en særlig slags slange til bruseren, som indvendigt er lavet af et materiale - vist noget med en sølv-forbindelse - som virker permanent desinficerende. Og som en særlig service for alle, som hedder Uebel har jeg lige googlet fænomenet - og sørme: Hans Grohe har en slange, som hedder Isiflex - den er ikke bare "antibakteriel", men tilmed "meget flot" - hvad det så indebærer. Det er nok noget med, at den er forgyldt eller noget ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

'Ny beboer i opgangen' snød sig ind hos 92-årig

112

Tyv stak af med smykker og mærkevare-ure

Annonce