Annonce
Debat

Gør SFO'en gratis indtil sommerferien!

Læserbrev: I uge 6 fik børnene fra 0. til 3. klasse endelig lov til at vende tilbage til skolen. Mine børn, som begge går i 1. klasse, var meget begejstrede, fordi de virkelig havde savnet skolen og kammeraterne.

Der er dog stadig lang vej til alt bliver normalt igen. Noget af det, som mine børn elsker allermest ved skolen, er SFO'en. I SFO'en er relationerne, kreativiteten og legen i absolut højsæde, og det er alle elementer, som mine og mange andre børn virkelig har savnet, mens de var hjemsendt.

I SFO'en deltager vores børn i inkluderende aktiviteter med nærværende pædagoger. Det styrker selvværdet og følelsen af at være betydningsfuld i fællesskabet.

Men SFOerne er fortsat i nødberedskab, og derfor må mine og mange andre børn fortsat drømme om at komme i SFO.

Jeg har selv indtil sidste år været skole- og fritidspædagog på en skole i Viborg Kommune. Vi oplevede en del flere udmeldinger end normalt, da vi vendte tilbage efter den første lockdown og havde nødpasning.

Jeg har fuld forståelse for, at egenbetalingen på 1829 kr. om måneden for en fuldtidsplads er mange penge at betale, særligt hvis man arbejder hjemme eller måske har mistet sit arbejde. Og især lige nu hvor børnene ikke bruger SFO'en eller bruger på den på et meget begrænset niveau.


Det stigende antal udmeldelser vil få konsekvenser, ikke kun for børnene nu, men også for de kommende årgange, fordi kvaliteten af SFO'erne gradvis vil udhules.


Men når børnene sidder hjemme, går de glip af fællesskabet, relationerne og legen med kammeraterne, og det kan have konsekvenser, særligt i en tid hvor flere og flere børn og unge kæmper med ensomhed.

Det stigende antal udmeldelser vil få konsekvenser, ikke kun for børnene nu, men også for de kommende årgange, fordi kvaliteten af SFO'erne gradvis vil udhules.

Fra 2020 til 2021 er der sket en stigning på 11,5% i antallet udmeldelser fra SFO'erne i Viborg Kommune. Det er dog heldigvis endnu ikke så kritisk, som det er andre steder i Danmark. Men Viborg Kommune kan ikke læne sig tilbage, der skal handles for at sikre kvaliteten af SFO'erne, men allervigtigst sikre børnenes trivsel.

For erfaringen viser, at flere af børnene aldrig vender tilbage igen, når de først er blevet meldt ud. Og slet ikke dem, der måske har allermest brug for det – nemlig børn i udsatte og sårbare positioner.

Jeg mener, at forældrebetalingen skal fjernes frem til sommerferien 2021. På den måde sikres det, at forældrene fortsat lader deres børn være indmeldt og forhåbentlig, at de fleste børn vil vende tilbage.

Der skal handles nu, så SFO'erne ikke er udhulet på den anden side af krisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce