Annonce
Viborg

Gaden: Se alle Gaden-artiklerne, vi har bragt

Fotocollace: Jesper Bech Pedersen
For nøjagtig et år siden startede vi artikelserien "Gaden", hvor vi hver søndag dykker ned i vejnavnenes oprindelse over hele kommunen. I dag gør vi status over rejsen.

Viborg: Ingen af os vidste, hvor artikelserien "Gaden" ville føre hen, da vi søsatte den for et år siden i forbindelse med de nye søndagsaviser.

Grundtanken var at fortælle historien bag udvalgte gader og veje i kommunen. Hvorfor hedder de, som de gør? Hvem var personen, der lagde navn til?

Det er blevet til 50 gader og endnu flere artikler i serien, og de er vildt forskellige. Hvis der er ét fællestræk, så er det, at alle som en er eksempler på historier, der aldrig ville være blevet lavet uden en søndagsavis at putte dem i. Dertil er vores hverdag nok for nyhedsfokuseret.

Det har været spændende at skrive og forhåbentlig også interessant at læse. Herunder får du et lille udpluk af mine, skribentens, yndlingshistorier fra serien.

Annonce

Genlæs alle Gaden-artiklerne

 • Var der en, du ikke fik læst, eller en du gerne vil genlæse?
 • Alle Gaden artiklerne ligger online, og hvis du har abonnement på folkebladet, så har du samtidig også adgang til hele vores online univers.
 • Eksempelvis det store, interaktive kort, hvor du selv kan klikke dig direkte ind på de enkelte Gaden-artikler.
 • Du kan også genlæse samtlige artiklerne som de så ud i avisen - bare gå ind på e-avisen på folkebladets hjemmeside, og vælg den dato, du gerne vil læse.

 

Sløvkrog - hvor det står sløjt til med kornet

Oprindelig bragt: 24. marts 2019.

Jeg faldt over vejen Sløvkrog ved Bjerringbro simpelthen ved at kigge på et kort, og jeg blev med det samme nysgerrig på det mærkværdige navn.

Det krævede ikke så lidt detektivarbejde samt hjælp fra Bjerringbroegnens lokalhistoriske arkiv at samle puslespillet, men til sidst lykkedes det at finde frem til, at sløvkrog er et flere hundrede år gammelt dansk udtryk, der betyder "krogen, hvor kornet står dårligt".

Jeg opsporede desuden Johanne Holm Sørensen, der havde boet på Sløvkroggård gennem 25 år, og hun bekræftede, at jorden på stedet faktisk er ret sandet og mager, så stednavnet er altså ikke grebet ud af den blå luft.

Her har vi været

 1. Adolfsvej, Bjerringbro
 2. Anders Nielsens Vej, Tapdrup
 3. Arildsvej, Viborg
 4. B. S. Ingemanns Vej, Viborg
 5. Bisp Gunners Vej, Viborg
 6. Blegevej, Mønsted
 7. Bollersvej, Bjerringbro
 8. Brorsonsvej, Frederiks/Bjerringbro
 9. Bruunsvej, Viborg
 10. Chr. Erichsøns Vej, Viborg
 11. Dannebrogsgade, Viborg
 12. Englandsdalen, Viborg
 13. Fischers Plads, Viborg
 14. Fredensgade, Viborg
 15. Gefionsvej, Viborg
 16. Gudekvarteret, Bjerringbro
 17. Guldfaxevej, Viborg
 18. Hans Tausens Alle, Viborg
 19. Hjultorvet, Viborg
 20. Jegindøvej, Viborg
 21. Jernbanegade, Frederiks
 22. Johan H. Wessels Vej, Viborg
 23. Kasper Nielsens Vej, Bjerringbro
 24. Kølsenvej, Kølsen
 25. Mageløs, Viborg
 26. Marinus Svendsens Vej, Bjerringbro
 27. Marsk Stigs Vej, Viborg
 28. Martin Bachs Vej, Bjerringbro
 29. Månen, Gullev
 30. N. O. Hansens Vej, Karup
 31. Navnløs, Viborg
 32. Niels Bugges Vej, Hald Ege
 33. Niels Due Jensens Plads, Bjerringbro
 34. Nonbo-vejene, Hald Ege
 35. Nørregade, Vammen
 36. P. E. Eriksens Vej, Bjerringbro
 37. Rossensgade, Bjerringbro
 38. Rælingenvej, Karup
 39. Sct. Laurentii Vej, Viborg
 40. Sct. Leonis Gade, Viborg
 41. Skottenborg, Viborg
 42. Slesvigsgade, Viborg
 43. Sløvkrog, Bjerringbro
 44. Thøger Reenbergs Vej, Viborg
 45. Ulvedalsvej, Karup
 46. Vedsøvej, Rindsholm
 47. Vilhelm Ehlerts Alle, Viborg
 48. Vægtertorvet, Viborg
 49. Åhusevej, Karup

Hans Tausens Allé gav golfhotellet hovedpine

Oprindelig bragt: 31. marts 2019

Ofte er jeg laaangt tilbage i historien for at finde en vejs skabelsesberetning, så det var forfriskende at tage fat i Hans Tausens Alle. Den var tidligere en del af Randersvej, men strækningen hen over søerne blev omdøbt i 2017 i forbindelse med fejringen af reformationen.

Det var biskop Henrik Stubkjærs idé, men flere byrådspolitikere var bestemt ikke vilde med den festivitas, som blev kastet efter markeringen. Flere boykottede ligefrem indvielsen i protest mod, at der gik for meget spin og skåltaler i det.

Samtidig sendte adresseændringen golfhotellets gæster på vildspor. I lang tid viste gps'en gæsterne op på Hans Tausens Vej, der er en villavej, og kunne hoteldirektør Lars Iversen gnubbe lampen og få et gratis ønske, så havde han hellere været fri for navneændringen.

Det havde i øvrigt også et flertal blandt læserne af folkebladet.dk. I en afstemning på vores hjemmeside sagde 76 procent, at de ville have foretrukket, at vejen stadig hed Randersvej.

Personligt er jeg på holdet med de 16 procent, der i afstemningen var glade for Hans Tausens Allé.

I forgrunden ligger Sløvkroggård, og bagved snor vejen Sløvkrog sig så op mod Hjermind. Foto: Morten Pedersen

Hald Ege var nær kommet til at hedde Nonby

Oprindelig bragt: 03. marts 2019

Hvorfor er der så mange veje, der hedder noget med 'Nonbo' i Hald Ege, spurgte en læser mig?

Spørgsmålet åbnede op for en - for de fleste - total ukendt historie om, hvordan Hald Ege nær var kommet til at hedde Nonby.

Vi skal tilbage til 1920'erne, hvor den idylliske landsby syd for Viborg så småt var begyndt at blive anlagt. Dengang hed området Nonbo, og så skulle det vel også være navnet på byen, mente nogle. Andre syntes bedre om Hald Ege, og ved en afstemning blandt beboerne i 1933 pegede et lille flertal på det sidste.

Adskillige offentlige myndigheder, såvel som sognerådsformanden, var dog mere varme på Nonby, så afstemningsresultatet blev ikke fulgt, hvilket førte til en årelang krig mellem de to lejre.

Først i 1937 fik man efter en ny afstemning lagt sig endelig fast på Hald Ege. Til gengæld lever Nonbo-navnet videre i ikke færre end syv vejnavne i Hald Ege.

Billedet her er fra 2010, hvor strækningen hen over Nørresø og Søndersø stadig hed Randersvej. I dag hedder vejen Hans Tausens Allé, navngivet efter munken Hans Tausen, der bragte reformationen til Danmark. Foto: Morten Dueholm

Nørregade i Vammen - hvor julestemningen blev trykt

Oprindelig bragt: 02. december 2018.

Jeg snød lidt med denne her, for jeg startede slet ikke med at kigge nærmere på Nørregade i Vammen, men derimod en af gadens beboere, Grønvald-Fynbo. Og så klemte jeg det efterfølgende ind i Gaden-formatet.

Det gjorde nu ikke en fantastisk historie ringere. Grønvald Fynbo var skolelærer og bogudgiver, og i 1918 skabte han julehæftet 'Ved Julelampens Skær', der stadig udkommer i dag, 101 år senere.

Han levede det meste af sit liv i Nørregade og byggede også Fynbohus her. Det er i dag er bosted for udviklingshæmmede.

Jeg besøgte Grønvald-Fynbos barnebarn, Aase Fynbo, der selv bor lidt uden for Vammen, og fik hele historien om hendes bedstefar.

Jeg føler, at vi med den fire sider lange artikel kom rigtig godt omkring en fascinerende personlighed, som nok i dag er glemt for de fleste, men som har haft en enorm betydning for Vammen i særdeleshed og ikke mindst julestemningen i almindelighed landet over.

Ikke færre end syv veje i Hald Ege hedder noget med Nonbo. Fotocollage: Jesper Bech Pedersen
Peder Grønvald-Fynbo boede hele sit liv i Villa Solvang i Nørregade i Vammen. Han var forlægger og grundlagde julehæftet Ved Julelampens Skær, som sidste år kunne fejre 100 års jubilæum. Arkivfoto
Alle Gaden-artiklerne på viborg-folkeblad.dk har dette kort tilknyttet. Her får du et overblik over alle gaderne, og du kan klikke dig direkte ind på den vej, du gerne vil læse mere om. Kort: Google Maps.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner er spændt før sæsonens tredje premierekamp

Annonce