Annonce
Viborg

Gamle typografer dystede i nye omgivelser

Bogtrykmuseet summer af aktivitet som i blyets guldalder midt i 1900-tallet. Foto: Preben Madsen

For anden gang holdt Vingaards Officin danmarksmesterskaber i maskinsætning. Og det skete på Cecilielund.

Glæden var i går dobbelt på Vingaards Officin - Bogtrykmuseet Viborg. Dels kunne de gamle typografer for anden gang holde danmarksmesterskaber i maskinsætning, dels kunne de præsentere de nye lokaler på Lundvej 8.

Danske Eickhoff kunne godt bide skeer med de store.

I løbet af sommeren har de mange frivillige bag bogtrykmuseet flyttet de store maskiner og de mange løsdele fra Gl. Århusvej 21 b og diverse lagre. Nu er Cecilielund, der har en fortid som én af Vestermarkens førhen så driftige gårde, hjemsted for de entusiastiske typografer, der holder de gamle dyder i hævd.

10 minutter ved sættemaskinen fik de 17 deltagere.

17 dystede ved de tre Intertype C4-sættemaskiner, men i alt et halvt hundrede var med til at gøre torsdagen til en festdag for sortekunsten. Deltagerne kom fra hele landet.

Annonce
Heidelberg er det store navn i typografiens verden.

Hver deltager fik 10 minutter, og så var det bare om at sætte så megen tekst som muligt, idet fejlene naturligvis trak den anden vej. For indviede kan det oplyses, at de satte med 11 punkt Baskerville i en bredde på 20 cicero og med en kegle på 12 punkt. Teksten handlede om typografi på grænsen mellem maskinsats og fotosats.

Sortekunst er også systematik.

Per Møller Jensen (S), formand for kultur- og fritidsudvalget, holdt velkomsttalen, og Gudrun Bjerregaard (V), udvalgets næstformand, uddelte præmierne.

De gamle typografer havde ord for at være kommunister, men ...

»I har længe presset på for at få større og bedre lokaler. Jeg er glad for, at det lykkedes. I bidrager til det kulturelle liv i byen,« sagde Per Møller Jensen.

STU-skolen er endnu ikke helt ude af Cecilielund, og Per Møller Jensen roste de gamle typografer for at være gode inspiratorer for de unge elever. Eleverne får lov til at makke med maskinerne.

Spanggård-bog

Efter at være kommet på plads i de nye og rummelige omgivelser har typograferne travlt med at sætte og trykke det tredje og sidste bind af »Det forsvundne Viborg« af lokalhistorikeren Helmuth Spanggård. Før Helmuth Spanggård sidste år døde, nåede han at levere tekst og billedmateriale til bogen. Den kommer ud som årets bog til museets mange medlemmer.

Kommunens STU-skole har hidtil rådet over de sammenlagt 1700 kvadratmeter på Cecilielund. Vingaards Officin og Viborg Miniby så en fælles interesse i at forene kræfterne på det nye sted.

Til efteråret næste år flytter minibyen fra Mellemvej 19 til Cecilielund. Også minibyggerne skal bruge lokaler til værksteder, men de flytter først og fremmest for at få godt med udendørs plads til selve den historiske by i miniformat - og for at blive en del af et frugtbart arbejdsfællesskab.

Hele det historiske trykkeri er som et arbejdende museum åbent for interesserede. Det står som i blyets magtfulde tid omkring 1950. De faste åbningstider er tirsdage, onsdage og torsdage mellem klokken 10 og 12 samt mellem klokken 12.30 og 14.30.

Annonce

Plads til flere

Bogtrykmuseet har cirka 400 medlemmer. En særlig ven af huset er oberst Jens Christian Lund, tidligere medlem af Folketinget. I en lille tale kom Jens Christian Lund ind på de gamle bånd mellem det typografiske fag og kommunismen. Han - socialdemokraten - føler sig trods alt i godt selskab og har gjort meget godt for museet, blandt andet ved at lade sin erindringsbog trykke her. På trykkeriet har han sin egen æresstol med navneplade: »Oberstens stol«.

En god snes hører til kredsen af aktive. Nye er velkomne, og de skal ikke nødvendigvis have en typografisk baggrund. Interesse for teknik, håndværk, kunst og historie kan så rigeligt gøre det.

De arbejder ikke bare i det typografiske værksted, men er ved at udvikle et egentligt museum, et fagbibliotek, et separat bogbinderi, en reparations- og restaureringsafdeling, et pædagogisk værksted til børn og unge samt en eksklusiv afdeling til kunstneriske tryk.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce