Annonce
Viborg

Gammel, nyistandsat brønd afsløres i denne uge

Sct. Kjelds Brønd genindvies snart. Arkivfoto: Morten Pedersen
På torsdag genindvies Sct. Kjelds Brønd, der endelig har fået en særdeles kærlig hånd.

Viborg: Snart fjernes den træhytte, der i længere tid har stået plantet på Nytorv som et fæstningsværk for fortiden. Bag pladerne har konservator Marie Vest-Hansen opfrisket den mere end 100 år gamle Sct. Kjelds Brønd.

Nu er arbejdet altså ved at være afsluttet, og på torsdag klokken 16.00 er der festivitas. Biskop Henrik Stubkjær holder - ganske som sin forgænger i sin tid - en tale ved brønden, der er opkaldt efter Viborgs beskyttende helgen, Sct. Kjeld.

Brønden er med respekt for dens historie restaureret af konservator Marie Vest-Hansen, som tidligere har arbejdet med restaurerings- opgaver i Viborg.

Der har gennem tiden været mange udfordringer om brøndens placering og forbliven på Nytorv, men med borgeres bevågenhed og støtte fra donatorer lykkedes det Foreningen Sct. Kjelds Brønd at få tilført midler til restaureringsopgaven, og efter en fem år lang proces besluttede Viborg Byråd, at brønden kan blive på sin vante plads på Nytorv.

En klog beslutning af afgørende betydning for bevarelse af en kulturarv i Viborg og dens historie, mener man i Sct. Kjelds Brønd.

Annonce

Sammenkomst

Sct. Kjelds Brønd blev skænket til byen i 1914 af daværende Stiftamtmand Howard Grøn og hans hustru i anledning af deres sølvbryllup. Sct. Kjelds brønd er skabt af kunsterne Anders Bundgaard Jensen. Brønden er hugget i fransk sandsten med en overdel med tre egern. Fra brøndens fiskehoveder strømmer der vand, som en gørtler ligeledes har fået til at rinde mere rent.

Sct. Kjeld blev født i begyndelse af 1100-tallet, og var kannikker og senere provst i Viborg. Kjeld var en meget omsorgsfuld, gavmild og hjertelig mand, så efter sin død ønskede myndigheder at få Kjeld kanoniseret, og Pave Clemens 3. tillod en saligkåring den 11. juli 1189.

For at afslutte en lang ventetid vil Foreningen Sct. Kjelds Brønd fejre gensynet med brønden og inviterer altså til en lille sammenkomst ved brønden klokken 16.00 på torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Margrethe sejler igen

Annonce