Annonce
Rundt om Viborg

Gammelstrup Kirke bliver lukket i tre måneder

Gammelstrup Kirke i baggrunden skal kalkes indvendigt og vil derfor være lukket i tre måneder. I forgrunden ses graver Kenneth Enggrob sammen med tidligere kirkekværge Jytte Dalsgaard. Arkivfoto: Uffe Salomonsen
Gammelstrup Kirke vil være lukket fra omkring 1. oktober og frem til jul. Kirken skal kalkes indvendigt.

Gammelstrup: Gammelstrup Kirke bliver lukket i omkring tre måneder i efteråret. Kirken skal nemlig kalkes indvendigt, og det betyder, at kirken lukkes af midlertidigt for at gøre plads til arbejdet, og når arbejdet er i gang, vil alle gudstjenesterne i Sparkær-Gammelstrup Pastorat blive afholdt i Sparkær Kirke, fortæller man i det seneste kirkeblad Kirkenyt for pastoratet.

Her fremgår det også, at kirken har trængt til en indvendigt kalkning længe, og at alt fra Nationalmuseet, økonomi og håndværkere nu er ved at være på plads.

- Jeg regner med, at arbejdet går i gang enten sidst i september eller først i oktober. Planen og målsætningen er, at vi genåbner i tide til julegudstjenesterne, fortæller Kenneth Enggrob, der er graver ved Gammelstrup og Sparkær kirker.

Det er mange år siden, at kirken sidst blev kalket indvendigt.

- Så vidt jeg har fået at vide, er det omkring 30 år siden, at kirken blev kalket, så det er hårdt tiltrængt. Der er også nogle reparationer, der skal udføres, mens man er i gang, siger Kenneth Enggrob.

Nationalmuseet skal i øvrigt være til stede under arbejdet for at sikre, at der bliver passet godt på kirkens interiør, mens kalkningen pågår. Eksempelvis skal der være stilladser i kirken, da man ikke må betræde kirkebænkene. Nationalmuseet er også til stede i det tilfælde, at man støder på noget undervejs.

Gammelstrup Kirke er bygget i 1200-tallet og er en såkaldt romansk kirke med mure, der fortrinsvis består af rå marksten og munkesten. Det er en såkaldt kullet kirke, hvilket vil sige uden kirketårn. Der er dog spor af et tårn mod vest, som enten er revet ned på et uvist tidspunkt eller aldrig fuldført, hedder det i en beskrivelse af kirken på hjemmesiden sparkaer.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Lokal turistforeningsformand er ikke imponeret over Visit Aarhus, som skal 'sælge' Viborg til turister

Annonce