Annonce
Viborg

Generelt går det godt med at huske mundbindet: - Vi har ikke oplevet problemer før i lørdags

En mand nægtede at bære mundbind i Meny i Sct. Mathias Centret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I lørdags nægtede en mand i Sct. Mathias Centret at bære mundbind, fordi han ifølge centerformanden mente, det var "grundlovsstridigt". Men det er første gang, der har været problemer, siden kravet om mundbind blev indført den 29. oktober.
Annonce

Viborg: Lørdag formiddag fik en 62-årig herre en bøde og bortvisning fra Meny i Sct. Mathias Centret, fordi han nægtede at bære mundbind.

Han er ikke den første, der er gået ind i indkøbscentret uden maske. Men de andre, der har gjort det, har enten haft en rigtig god grund og kan undtages, eller også har de sagt "hovsa, beklager" til den gul-vestede corona-guide og hurtigt fået et mundbind på.

"Jeg synes virkelig, folk er eksemplariske. Jeg oplever ikke, som i starten, at der er et stort problem med at huske sprit og afstand," siger Lasse Lauritsen, købmand i Meny og formand for Sct. Mathias Centrets forening. Arkivfoto: Morten Pedersen

Det siger i hvert fald Lasse Lauritsen, der er købmand i Meny og formand for centerforeningen.

- Helt generelt har vi ikke oplevet problemer med mundbind før i lørdags, og vi har altså mellem 5000 og 10.000 gæster hver dag. Der er selvfølgelig nogen, der ikke bærer mundbind, men de har en grund til det - og det er helt fair, siger han.

Han forklarer, at centret har tre indgange, to hovedindgange, og der sidder corona-guides og holder øje fra klokken syv om morgenen til 20 om aftenen. De skal spørge gæster, der kommer ind uden mundbind.

- Vi har oplevet, at folk glemmer det om morgenen, siger Lasse Lauritsen.

Hvem er undtaget fra anbefalingerne om brug af mundbind?

Et mundbind må ikke medføre betydeligt ubehag for bæreren eller påvirke funktionsevnen. Mundbind skal som udgangspunkt kun bruges af personer, der forstår at bære det korrekt og selv kan tage det af og på.

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at følgende personer kan undtages for krav om brug af mundbind:

  • Børn under 12 år
  • Personer med fysiske eller mentale forhold, som forhindrer korrekt brug eller forhindrer udførelse af vigtige funktioner, eksempelvis mundbetjent kørestol
  • Personer som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind, eksempelvis personer med hudsygdom, vejrtrækningsbesvær eller angst

Der skal ikke forelægges dokumentation for, at en person af den ene eller anden grund ikke kan anvende mundbind eller visir, og der skal ikke påkræves et krav om dette, hverken i kollektiv transport, på restauranter, butikker eller lignende.

Personer, der af ovenfor nævnte grunde ikke kan anvende mundbind eller visir, må ikke bortvises eller blive nægtet adgang.

Man får altså ikke i første omgang en bøde eller adgangsforbud, hvis man ikke bærer maske. Men ved tilfældet i lørdags var der ikke andet at gøre end at tilkalde politiet.


Helt generelt har vi ikke oplevet problemer med mundbind før i lørdags, og vi har altså mellem 5000 og 10.000 gæster hver dag. Der er selvfølgelig nogen, der ikke bærer mundbind, men de har en grund til det - og det er helt fair.

Lasse Lauritsen


Lasse Lauritsen forklarer, at den 62-årige mand først blev spurgt - som alle ville blive det - hvorfor han ikke bar mundbind.

- Han stod med et avisudklip og sagde, at mundbindet er grundlovsstridigt, og at han ikke kunne påtvinges det, siger købmanden og fortsætter:

- Han blev spurgt tre gange, og han fik tid til at tænke sig om. Men han ville ikke. Så vi ringede til politiet, og de tog ham med ud.

Der fik han, som politiet oplyste, en bøde og en bortvisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce