Annonce
Rundt om Viborg

Gift i drikkevandet: Små vandværker skal nedlægges

Springbrættet på Bavsøvej 25 ved Møldrup kan ikke fortsætte med at have sin nuværende vandforsyning, fordi der er fundet rester af sprøjtegifte i vandet. Sandsynligvis skal dagskolen i stedet have sit vand fra Møldrup Vandværk. Arkivfoto: Morten Dueholm
Kommunen har besluttet, at en dagskole ved Møldrup samt nogle ejendomme ved Bjerringbro ikke kan fortsætte med de nuværende vandforsyninger.

Viborgegnen: To små, lokale vandforsyninger i Viborg Kommune skal inden for et år lukkes, fordi der ved flere prøvetagninger er påvist forskellige giftrester i drikkevandet.

Det er byrådets klima- og miljøudvalg, der har truffet beslutningen på baggrund af faglige vurderinger og diverse overskridelser af gift-grænseværdier.

I det ene tilfælde drejer det sig om Springbrættet, en dagskole med uddannelses- og aktiveringsstilbud for unge på adressen Bavsøvej 25 ved Møldrup. Skolen har egen vandforsyning. Det andet er Hjermind Skov Vandværk ved Bjerringbro. Vandværket her forsyner syv ejendomme med drikkevand.

Annonce

Ingen akut risiko

Begge steder er der fundet flere såkaldte nedbrydningsprodukter. Springbrættets vand indeholder blandt andet rester af et pesticid-produkt, som landbruget bruger til at bekæmpe svampesygdomme i korn og andre afgrøder.

For Hjermind Skov-vandværket er det blandt andet et ukrudtsmiddel, som tidligere har været anvendt til at bekæmpe ukrudt på marker med roer, rødbeder og løg.

Da disse to små vandforsyninger altså må lukke, vil det i begge tilfælde være oplagt, at de omfattede ejendomme i stedet får vand fra de nærmeste, offentlige vandværker. Springbrættet vil således kunne få drikkevand fra Møldrup Vandværk, mens Hjermind Skov-beboerne kan få deres vand fra Bjerringbro Fælles Vandværk.


Begge steder er der fundet flere såkaldte nedbrydningsprodukter


Når hverken dagskolens vandforsyning eller Hjermind Skov Vandværk skal lukke for hanerne øjeblikkeligt, skyldes det, at kommunen ikke vurderer, at der på kort sigt ikke sker noget ved at drikke eller bruge vandet på anden vis.

 
Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: Viborg HK i total opløsning fik store stryg af lokalrival i første kamp om bronzen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Endelig hjemme: Nytorv duede ikke

Kultur For abonnenter

Marie er født, opvokset og bor stadig i Viborg: - Jeg har bare aldrig haft et behov for at komme væk

Alarm 112

Gasbrænder - igen-igen

Navne

Årets ærespris går til en flok, som hjælper tusinder gennem en livskrise

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Viborg

Togbus, aflysninger og ventetid: Langvarigt sporarbejde går ind i den sidste fase - få overblikket her

Livsstil For abonnenter

44-årige Ivan faldt om og døde i gildesalen på sin søns konfirmationsdag: Nu spiller han op til dans i det hinsides

Rundt om Viborg

Teenage-svaner på græs

Viborg

Der blev sagt nej: Sagsøgte i geotermi-skandalen får ikke sagen prøvet ved Højesteret

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Rundt om Viborg

Spænding inden genåbning på søndag: Lokalt kulturtilbud forsøger sig for første gang efter to års corona-pause

Sport For abonnenter

Hendes Viborg HK-farvel kommer nærmere: - Jeg har tit prøvet at skubbe det væk og sige, at det først er om lang tid, men det er det ikke længere

Alarm 112

Salgsklar hash lå pakket i 34 små sølvpapirkugler: Politiet slog til mod hashpusher i midtbyen

Annonce