Annonce
Rundt om Viborg

Giftigt brandsluknings-stof: Flyvestation har brugt kræftfremkaldende stof til øvelser

Flyvestation Karup har brugt det i dag forbudte stof ved brandslukningsøvelser på flyvestationen. Det er sket på et afgrænset område i nærheden af Karup Å. Arkivfoto:  Morten Pedersen
Flyvestation Karup har brugt det giftige og i dag forbudte stof PFOS til brandslukningsøvelser i nærheden af Karup Å, men drikkevandet er ikke i fare.

Karup: Gennem flere år har miljømyndighederne holdt øje med et område ved Karup Å, hvor der er rester af det giftige og i dag forbudte stof PFOS. I flere år har man taget stikprøver på stedet, og i 2016 konstaterede man for første gang, at stoffet var i vandprøver fra åen.

PFOS er både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Man har gennem mange år brugt stoffet i brandsluknings-skum, indtil det blev forbudt i 2011, men det har også været anvendt til imprægnering og overfladebehandling af tøj. Der blev for alvor skabt opmærksomhed på stoffet efter en sag fra Korsør for nylig, hvor 181 borgere har spist forgiftet oksekød fra kvæg, der har græsset på PFOS-forurenede marker. De bliver nu undersøgt på sygehuset.

Forureningen ved Karup Å er sket på Flyvestations Karups område, efter at man har brugt brandslukningsskummet til øvelser.

Annonce

Efter sagen fra Korsør er man begyndt at tage flere prøver for at lede efter spor af PFOS, men ind til videre er tilfældet fra Flyvestation Karup det eneste i Viborg Kommune.

Analyser af drikkevandet

Thomas Damgaard, der er chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune, siger til folkebladet, at der ikke er grund til bekymring for, at drikkevandet ved Karup Å bliver forurenet.

- Vi har kendt til forureningen ved flyvestationen siden 2015 og har siden da haft dialog med Region Midtjylland og Forsvaret om forureningen. Vi vurderer, at der ikke er fare for drikkevandet, men de nærmeste drikkevandsboringer skal tage prøver for PFOS med i deres analyseprogram. Vi forventer bestemt ikke, at de finder noget, siger Thomas Damgaard.

Regionen har ansvaret for at holde øje med, om jordforureningen udgør noget risiko for åvand og overfladevand, mens det er kommunens opgave at holde øje med drikkevandsboringerne. De to myndigheder samarbejder med Forsvaret om overvågningen.

Maren Kann Hostrup, der er teamleder ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, siger til TV Midtvest, at det varierer meget, om man finder stoffet i vandprøver fra åen. Nogle måneder kan man måle stoffet, mens man i andre måneder ikke finder spor af stoffet.

- Men generelt er det ikke noget, vi vurderer som en risiko lige nu, siger Maren Kann Hostrup.


Vi vurderer, at der ikke er fare for drikkevandet, men de nærmeste drikkevandsboringer skal tage prøver for PFOS med i deres analyseprogram.

Thomas Damgaard, chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune.


Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Lastbil og personbil er kørt sammen

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Kultur For abonnenter

For Niels Christian er FDF en livsstil: - Det er min måde at være kristen på

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce