Annonce
Viborg

Glæde i minibyen: Rejsegilde afslørede nyt tilskud på tusindvis af kroner

Vborg Miniby kunne tirsdag holde rejsegilde for den nye overbygning over Sct. Mogens Gade. Foto: Morten Dueholm
Viborg Miniby kunne tirsdag middag holde rejsegilde for Sct. Mogens Gade, der nu er klar til at komme under halvtag på Lundvej. Samtidig kunne formanden for minibyen afsløre et nyt, stort tilskud fra Velux Fonden.

Viborg: Efter 19 års arbejde med at genskabe den historiske og deltaljerige Sct. Mogens Gade, som gaden så ud for halvandet hundrede år siden, kunne Viborg Miniby tirsdag fejre det hidtidige resultat og holde rejsegilde.

- Det er dejligt at se så mange mennesker her i dag. Det er så skønt, og vi har virkelig set frem til dette rejsegilde. Det har jo taget rigtig lang tid at nå hertil, men vi er glade for, at vi nu har den første del af Sct. Mogens Gade færdig, sagde Leif Møller med et stort smil fra talerstolen til de næsten 100 gæster.

Til rejsegildet var udover de 20 aktive byggere af minibyen også støttemedlemmer og stedets naboer indbudt til fejring og et kig på Sct. Mogens Gade, der nu kan opføres under halvtagene på Lundvej.

Byens ældste gade bliver omkring 60 meter lang, da alt er lavet i komplette kopier med forholdet 1:10. De første 45 huse, der samlet udgør et par meter, er nu helt færdige.

Selvom det efterhånden er mange år siden, at arbejdet med minibyen begyndte, er der stadig lang vej til en færdigbygget domkirkeby. Det er en langsommelig proces at skulle lave en hel by i miniudgave, hvor alle detaljer er historisk korrekte, og de 20 pensionerede minibyggere "kun" mødes tre formiddage om ugen.

- Det tager jo nok et par hundrede år, før vi er færdige med hele byen, hvis det fortsætter i det her tempo. Det bliver ikke færdigt i vores tid, men vi tager en dag ad gangen, sagde Leif Møller og brød ud i latter.

Alt i minibyen er lavet som komplette kopier af Viborg, som byen så ud i starten af 1800-tallet.

Stort tilskud fra fond

Fra talerstolen kunne Leif Møller med stor glæde afsløre et nyt, stort tilskud på 90.000 kroner, som minibyen har fået af Velux Fonden som en del af legaterne "Aktive Ældre".

Straks efter nyheden blev offentliggjort, brød klapsalverne ud, og store smil bredte sig i forsamlingen.

Pengene falder på et tørt sted. Det er nemlig ikke helt billigt at bygge sådan en miniby, hvor alt lige fra at skære og brænde miniature-mursten til at sætte håndtag på dørene med pincet bliver gjort fra bunden.

Kassen var ifølge formanden ved at være tom, så de mange penge kommer til at få stor betydning for fremtidens byggeri. Han mener nemlig, at man med de 90.000 kroner kan færdigbygge hele Sct. Mogens Gade, lidt af sidegaderne og altså etablere de første mange kvadratmeter af minibyen.

Rundt omkring på det indhegnede græsareal stod nogle af de i alt 45 færdige huse, der hører til Sct. Mogens Gade, så de fremmødte kunne kaste et blik på de imponerende minihuse. Der blev taget billeder med mobiltelefonerne, mens byggerne hellere end gerne fortalte deres bekendte om byggeriet.

- Det er dejligt at kunne vise vores arbejde frem i dag. Det er jo en lang omgang med sådan et byggeri, men det tager vi stille og roligt. Det skal nok blive godt herude, hvor publikum kan gå uforstyrret under halvtaget, fortalte kasserer og minibygger Egon Laursen, der har været minibygger i 13 år.

Den endelige indvielse for publikum må dog vente et års tid endnu, da minibyen ikke som planlagt når at blive færdig til denne sommer.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce