Annonce
Viborg

Glem dyrehaven, gå efter naturnationalpark Hald Sø

Torsdag, den 28. november 2019 Flemming Gundersen Foto: Morten Dueholm

Læserbrev: Vi har ikke brug for en dyrehave i Viborg Naturpark. Vi har brug for en naturnationalpark ved Hald Sø. Når Stine Damborg fra Konservative siger, at en dyrehave i Viborg Naturpark har stort potentiale for natur og biodiversitet, så misforstår hun den biodiversitetskrise, vi står i.

Naturen er i krise. Dyre- og plantearter uddør hvert eneste år. Og i Viborg Kommune er naturen trængt, fordi den ikke får plads. I Viborg har vi små lommer med truet natur, som vi kan redde ved at beskytte dem. Ved at give dem plads med større arealer rundt om af urørt natur. Og ved at udsætte store drøvtyggere som bison eller elg, der engang levede her. De lommer af truet natur ligger bare ikke i Viborg Naturpark.

Viborg Naturpark består af golfbaner, plantager med naturfattig skov til produktion samt enge og relativt unge skove, der allerede plejes naturnært med fx får.

Annonce

Hvis vi hegner det ind og udsætter krondyr og dådyr, stopper det ikke biodiversitetskrisen. Det kunne være hyggeligt for dem, der ville ønske, man kunne håndfodre dådyr i Viborg, ligesom man kan i Marselisborg Skov ved Aarhus.

Men det risikerer også at skabe en ”natur”konflikt med områdets golfspillere, hundeluftere og mountainbikere. Især når naturgevinsten er så lille. Hvis vi reelt vil kæmpe for naturen, skal vi se mod områder med truede dyr og planter. De truede dyre- og plantearter findes i de lommer af natur, der har stået urørt igennem tiderne.


Hvis vi reelt vil kæmpe for naturen, skal vi se mod områder med truede dyr og planter. De truede dyre- og plantearter findes i de lommer af natur, der har stået urørt igennem tiderne.


En af dem af Hald Egeskov med en af landets største og tidligste fredede egeskove, Inderøen og Troldeslugten med ege- og bøgetræer på 300-400 år. De knækkede og døde træer er hjem for meget sjældne arter, der kun findes i gamle skove. Enkelte er endda kun fundet i området ved Hald Sø.

Her burde kommunen kæmpe for en naturnationalpark, der kan binde områderne sammen og give de truede arter mulighed for at sprede sig. Her er der plads til store græssere som bison. Her kan vi for alvor gøre en forskel i en krisetid.

Regeringen har efter Enhedslistens pres sat 888 mio. kr. af til oprettelse af 15 naturnationalparker i 2021. En af dem kunne oplagt omfatte Hald Egeskov, Dollerup bakker og Hald Sø.

Forarbejdet til det kan læses i bogen ”Danmarks Genforvildede Natur”. I Enhedslisten Viborg arbejder vi for at bremse biodiversitetskrisen. I 2021 har vi en mulighed, vi ikke har haft før. Det kræver, at vi ikke forveksler håndfodrede dådyr med biodiversitet, men i stedet fokuserer på naturen for naturens skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce