x
Annonce
Viborg

Langt mellem patienterne: Glem ikke at huske lægen...

Jonas Hald driver lægeklinik i Viborg sammen med tre andre læger. Der er langt mellem patienterne. Normalt står der 30 stole i venteværelset, men de fleste er sat i depot, for der skal være mindst to meter mellem hver. Foto: Ole Bjærge.
De praktiserende læger har tomme venteværelser. Sådan skal det være i disse corona-tider, men husk nu at kontakte familielægen, hvis du føler dig syg eller vil have tjekket et underligt modermærke.

Viborg: Aldrig er der blevet talt og skrevet så meget om sygdom som i netop disse uger.

Og aldrig har vi gået så lidt til læge.

Det er da noget af et paradoks, hvis forklaring for en stor dels vedkommende naturligvis skyldes de restriktioner, myndigheder og regering har pålagt os.

Ganske vist har landets almene praksislæger lukket deres døre til venteværelserne, men de er ikke rejst i sommerhus i Skagen eller Tisvilde.

Klinikkerne er åbne, og lægerne eller deres sekretærer tager telefonen, hvis du ringer. Og det gør flere end normalt. Det skal tilføjes, men lægerne har ikke kontakt med så mange i "kundekartoteket", som de plejer at have.

- Jeg vil gætte på, at antallet af patienter i min klinik er faldet med 80 procent. Det er isoleret set ikke et problem. Problemet opstår, hvis mennesker, vi burde se eller have kontakt med på anden vis, ikke henvender sig, siger Jonas Hald, der er praktiserende læge sammen med tre andre i Odingården i Viborg.

Han er tillige medlem af PLO's (Praktiserende Lægers Organisation) repræsentantskab.

Annonce

Fatalt

Det er faktisk ikke bare pjat. Det er vigtigt, at man henvender sig til sin læge, hvis man mærker en knude i sit bryst, opdager et underligt modermærke eller føler sig tiltagende dårlig som sukkersygepatient.

- Hvis man mærker en knude i sit bryst, nytter det altså ikke lige at vente tre eller fire uger med at kontakte sin læge. Det skal man gøre med det samme, siger Jonas Hald og føjer til:

- Vi er i en helt særlig situation, men det er vigtigt, at alle husker på, at familielægen stadig er den første port, man skal åbne ind til sundhedsvæsenet. Nogle gange sender vi folk hjem og siger, at deres lidelse forsvinder af sig selv, andre gange behandler vi dem, og så er der tilfælde, hvor vi sender dem videre til specialister.

De fysiske møder mellem patienter og læger er raslet ned - helt i tråd med samfundets corona-strategi.

- Derimod har vi jo væsentligt mere kontakt med patienterne via telefon og email. Som noget nyt har vi også indført videokonsultationer, der giver helt nye muligheder, siger Jonas Hald.

Færre indtægter

Ser man bort fra "hobby-branchen" (læs andet sted i avisen), så er alle brancher ramt på pengepungen som følge af corona-krisen.

Det gælder også de praktiserende læger.

- Vi driver jo en virksomhed, hvis indtægt i høj grad er afhængig af de patienter, vi møder i klinikken. Når det antal falder betrageligt, så får vi færre penge i kassen. Vi er så i den særlige situation, at vi ikke lukker ned. Vi holder vores klinikker åbne, og det gør vi rigtig gerne. Det er vores bidrag, siger Jonas Hald.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Vi fik det håb, som der er brug for

Annonce